Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesi davası - Son Dakika
Güncel

Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesi davası

Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesi davası

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Aynularab) olayları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili ana davadan dosyası ayrılan ikisi firari üç sanığın yargılanmasına devam edildi.

09.12.2019 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Aynularab) olayları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili ana davadan dosyası ayrılan ikisi firari üç sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, hakkında ev hapsi şeklinde adli kontrol uygulanan sanık Ersin Filizer, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Duruşmaya müşteki Yusuf Er de SEGBİS ile bağlanırken, müşteki avukatı Hasan Bozdaş ve sanık avukatı duruşma salonunda hazır bulundu.

Sanık Filizer'i tanıyıp tanımadığı ve kendilerine saldıranlar arasında olup olmadığı sorulan müşteki Er, "Bizim olayda 400-500 kişi vardı ama aralarında bu şahıs var mıydı bilmiyorum. Olayla ilgili kamera kayıtları incelenirse gerçekler net bir şekilde anlaşılacaktır." ifadelerini kullandı.

Diyecekleri sorulan Filizer ise olay tarihinde Diyarbakır'da bulunmadığını, telefonuna ait HTS kayıtlarının da kendisini doğruladığını öne sürdü.

Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesiyle bir ilişkisinin bulunmadığını savunan Filizer, ev hapsi şeklinde uygulanan adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti.

Beyanların ardından mütalaası sorulan cumhuriyet savcısı, firari sanıklar Burhan Ay ve İsa Özel hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesi, gizli tanık "Kanarya"nın gelecek celse dinlenmesi yönünde görüş bildirdi.

Mütalaanın ardından konuşan sanık avukatı ise gizli tanığın dinlenmesinden vazgeçilmesini istedi.

Müzakerenin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, gizli tanık "Kanarya"nın gelecek celse dinlenmesi için ilgili makamlara müzekkere yazılmasına, sanık Filizer'e uygulanan ev hapsi adli kontrol şartının kaldırılmasına hükmetti. Heyet, Filizer'e haftada bir kez adli kolluğa imza atma şeklinde adli kontrol uygulanmasına karar verdi.

Davanın görülmesine 17 Şubat 2020'de devam edilecek.

Davanın geçmişi

Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Aynularab) olayları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili dava Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmüş ve mahkeme 24 Nisan 2017'de hükmünü açıklamıştı.

Yargılanan 41 sanıktan 16'sı Yasin Börü ile Ahmet Dakak, Hasan Gökguz ve Riyat Güneş'i "canavarca hislerle ve eziyet ederek kasten öldürmek" ve "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, iki sanık aynı suçlardan beşer kez müebbet, suç tarihinde yaşı 18'den küçük olan altı çocuk ise 110'ar yıl hapse çarptırılmıştı.

Sanıklardan 18'i müşteki Yusuf Er'e karşı eylemleri nedeniyle "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 18'er, suça sürüklenen 6 çocuk bu suçtan 12'şer yıl hapse mahkum edilirken, 15 sanık ile altı suça sürüklenen çocuğun "terör örgütü propagandası yapmak", 11 sanığın "konut dokunulmazlığını ihlal etmek", bir sanığın "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", bir sanığın ise "iş ve çalışma hürriyetinin ihlali" ve "örgüt adına suç işlemek" suçlarından da mahkumiyetlerine hükmedilmişti.

Sanıklardan Remzi Özşan, "ölü üzerinden hırsızlık" suçundan 12 yıl, Uğur Doğanay ise "ruhsatsız silah taşımak" suçundan 3 yıl 9 ay hapse ayrıca mahkum edilmişti.

Mahkeme, 13 sanık hakkında beraate hükmetmiş, o tarihte firari olmaları nedeniyle Burhan Ay, İsa Özel ve Ersin Filizer'in dosyaları ayrılmıştı.

Filizer, 2 Ocak 2018'de Diyarbakır'da yapılan bir operasyonda yakalanmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesi davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı
    14:29 Beijing'in GSYİH'sı 2024'ün ilk çeyreğinde yüzde 6 arttı

    Çin'in başkenti Beijing'in gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH), 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1,05 trilyon yuanı (yaklaşık 148 milyar ABD doları) aştı. Kentin birincil sektörlerinin katma değeri yüzde 3,2 artarken, ikincil sektörlerinin katma değeri yüzde 7,3 artış gösterdi. Kentin üçüncül sektörlerinin katma değeri ise yüzde 5,8 arttı. Beijing, 2024 yılı için yüzde 5 civarında GSYİH büyüme hedefi belirlemiş bulunuyor.

  • Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı
    14:28 Balıkesir'de Uyuşturucu Operasyonunda 9 Zanlı Gözaltına Alındı

    Balıkesir'de uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda Bandırma, Gömeç, Edremit, Susurluk, İvrindi ve Susurluk ilçelerinde 9 zanlı gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramalarında 33,31 gram sentetik uyuşturucu, 5 gram esrar, 2 ruhsatsız tabanca, 15 adet fişek, hassas terazi, bir adet uyuşturucu hap ve payp ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor
    14:24 YÖK Başkanı: Türkiye yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geliyor

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'nin yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline geldiğini belirterek, YÖK'ün uluslararasılaşma stratejisinin temel hedefinin ilk 5 ülke arasına girmek olduğunu söyledi. Özvar ayrıca, YÖK'ün yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında çalışmalar yürüttüğünü ve uluslararası öğrencilere yönelik olumsuz algı çalışmalarını kınadığını ifade etti.

  • Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı
    14:24 Gaziantep'te çember operasyonunda 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma ekipleri tarafından düzenlenen çember operasyonunda, 9 ayrı suç kaydı ve 23 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şüpheli C.Y., Nurdağı ilçesinde saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı
    14:24 Çorum'da Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası Başladı

    Çorum'da düzenlenen Büyükler Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Çatak Tabiat Parkı'nda başladı. Şampiyonaya 130 spor kulübünden 1250 sporcu katılıyor. Çorum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, sporcuları en iyi şekilde ağırlamaya özen gösterdiklerini belirtti. Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu ise Çorum'un oryantiring sporu için uygun bir kent olduğunu vurgulayarak, sporcuların milli takıma seçilmesini ve uluslararası arenada ülkemizi temsil etmelerini beklediklerini söyledi. Şampiyona, yarın Mislerovacığı köyünde devam edecek ve 21 Nisan Pazar günü kent merkezindeki etabın ardından sona erecek.

  • Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı
    14:23 Ordu'da suç örgütüne yönelik operasyonda 2 şüpheli tutuklandı

    Ordu'da İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, organize suç örgütü üyeliği ve kanuna muhalefet suçlarından aranan E.A.G. ve E.E. isimli şüpheliler gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada ruhsatsız bir tabanca ve 8 mermi ele geçirildi. Şüpheliler, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

  • Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek
    14:22 Elazığ'da zabıta ekiplerinden sıkı denetim: Kaldırımlar işgal edilmeyecek

    Elazığ Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından şehir merkezinde kaldırımları işgal eden esnafa yönelik denetim gerçekleştirildi. Kaldırımları kullanmak isteyen vatandaşların talepleri üzerine denetimler sık bir şekilde devam edecek.


Advertisement