Yaşındaki Uzay Tuvaleti Projesi Birinci Geldi - Son Dakika
Teknoloji

Yaşındaki Uzay Tuvaleti Projesi Birinci Geldi

Yaşındaki Uzay Tuvaleti Projesi Birinci Geldi

Uzayda tuvalete nasıl gidilir? Merak edenlere "Lunar Loo Challenge" sonuçlarına bakmalarını tavsiye ederiz. Ay'a giden astronotlar 1972'de bez giydiler, o günden bugüne elbette adım adım da olsa her şey çok gelişti.

18.11.2020 10:34  Güncelleme: 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzayda tuvalete nasıl gidilir? Merak edenlere "Lunar Loo Challenge" sonuçlarına bakmalarını tavsiye ederiz.

Ay'a giden astronotlar 1972'de bez giydiler, o günden bugüne elbette adım adım da olsa her şey çok gelişti.

Doğru düzgün tuvalet tasarımı üzerine çalışmalar son yıllarda, 2024 yolculuğu yaklaştığı için olsa gerek, epey önem kazandı.

Ay yüzeyinde ve ayrıca gidiş-dönüş yolculuğunda kullanılacak bir tuvalet artık şart. Özellikle yerçekimi farkı ve boyu, kilosu farklı bay ve bayan astronotlar göz önünde bulundurularak geliştirilmiş bir tuvalet ihtiyacından doğan yarışma Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ve HeroX ortaklığı ile gerçekleşti. 2000 üzerinde birbirinden kaliteli başvuru alındı ve sonuçlar açıklandı.

Birincilik Ödülü sahibi:  THRONE (Translunar Hypercritical Repository 1). Sonuçları değerlendiren uzmanlar tipik vakumlu-pompalı dizaynlar yerine dışkıyı bıçaksız fan ile alıp götüren yeni fikre bayıldılar.

İkinci:  Individualized Collapsible Astronaut Toilet (ICAT). ICAT takımı geliştirdikleri torba sistemi sayesinde inişten önce ağırlaşan safrayı atma özelliğine sahip dahice fikirleri ile herkesi hayret içinde bıraktılar.

Üçüncü: Centrifugal Lunar Toilet uzmanların ilgisini üçlü dizayn konseptleri ile çekti. Atığı bölecek bir öğütücü veya parçalayıcı fonksiyonu, atığı ayıracak bir mekanizma ve atığı tutacak torbasız bir system.

KATLANABİLİR KURU TUVALET!

Övgü alan diğer fikirler ise "Katlanabilir Kuru Tuvalet" ve "Kendi Kendine Yeten Tuvalet" sahiplerinden geldi. İlki Magnum Opus Takımı, ikincisi  Kevin Lim'e ait tasarımlar.

Bunlar 18 yaş üstü kişilerin yaptığı başvurulardı…

Bir de 18 yaş altındaki yarışmacılardan gelen 900'e yakın projeler vardı ki… insanın aklını alıyor. listeyi görebilirsiniz.

Ancak birinci gelen 9 yaşında bir çocuk.

9 yaşındaki Malezyalı Zyson Kang 900 kişiyi nasıl geride bıraktı?

Her ne kadar tuvaletler uzayda kullanımda olsa da mikro yerçekimi için çağdaş tasarımlara gençlerden yeni bir katkı da 9 yaşındaki Zyson'dan: "Spacesuit Lunar Toilet"

Astronot elbisesinin içine yerleştirilmiş, elektrik ya da batarya kullanmayan tasarım tamamen mekanik kinetik güç ile çalışıyor. Amaç kolaylık ve rahatlık sağlamak.

Zyson elektrik kullanmayan buluşunu şu sözlerle tarif etti: "İdrar ve dışkıyı kristalize edecek vakum emme gücü üreten, manüel bir kinetik konsept uygulama yoluyla çalışan güvenli bir tuvalet."

Astronot hareket ettikçe akan idrarın botlarındaki hazneye inmesi sağlanmış ve elektrik olmadığından herhangi teknik bir problem olasılığı da ortadan kaldırılmış.

Bravo sana Zyson!

Kaynak: Space Mag Türkiye

Son Dakika Teknoloji Yaşındaki Uzay Tuvaleti Projesi Birinci Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement