Yayınevleri, "Korsan Kitap"La Etkin Mücadele İstiyor - Son Dakika
Güncel

Yayınevleri, "Korsan Kitap"La Etkin Mücadele İstiyor

Yayınevleri, "Korsan Kitap"La Etkin Mücadele İstiyor

Türkiye Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün: "Kanunlarda yer alan büyük boşluklar korsan kitapla mücadelemizde sonuç almamızı engelliyor" Büyük Doğu Yayınevi Genel Koordinatörü Emrah ...

17.10.2013 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de korsan kitap satışları, yayınevleri ve yazarları zor durumda bırakırken, korsan kitapla etkin mücadele için kanunlardaki boşlukların giderilmesi ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Frankfurt'ta 9-13 Ekim'de düzenlenen kitap fuarına katılan Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, AA muhabirine, korsan kitabı önleme konusunda Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği'nin mücadelesinin takdire şayan olduğunu söyledi.

"Kitap bandrolünden elde edilen gelirin bir miktarını korsanla mücadelede kullanıyorlar" diyen Üstün, meslek birliklerinin müdahil olduğu dokuz yüzün üzerinde davada olduğunu vurguladı.

Korsan kitap işinde büyük bir ekonomik rant döndüğünü ifade eden Üstün, şöyle konuştu:

"Uzun süren ve hantal ilerleyen yargı süreci, ele geçirilen korsan materyalleri saklama gerekliği nedeniyle bize çok pahalıya mal oluyor. Kanunlarda yer alan büyük boşluklar korsan kitapla mücadelemizde sonuç almamızı engelliyor. Korsan konusunda ihtisas sahibi savcı ve hakimlerin artması korsanları üzecektir."

Ötüken Yayınları Genel Müdürü Ertuğrul Alpay, yayıncılığın en büyük problemlerinden birinin korsan kitap olduğunu ifade ederek, "Korsanla mücadele çok önemli, cezalar yeterli ama uygulanmıyor" dedi.

Eğitim politikasının önemine dikkati çeken çizen Alpay, "Sektörümüz bu konuda çok ciddi bir kayıp yaşıyor. Bilinçli bir halk, konsanın karşısındaki en önemli gücümüz olacaktır" dedi.

Alpay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"e-kitap olarak bilinen elektronik yayıncılığın önünü de korsan yayıncılık tıkıyor. Çünkü yayıncılar mevcut basılı kitapla mücadele edemezken, elektronik ortamda nasıl mücadele edeceğimizin korkusu yaşanıyor. Kanunların da buna göre düzenlenmesi gerekir. Bizim beklentimiz kanuni yönden düzenlemelerin yapılması."

Büyük Doğu Yayınevi Genel Koordinatörü Emrah Kısakürek de "Sizin hazırladığınız ekmeği, başkalarının satmasıyla eşdeğer olarak görüyorum. Okur, yazarın emeğinin başkaları tarafından sömürülmesine engel olmalı, korsan kitap satın almamalı" ifadesini kullandı.

Yazar Çiğdem Y. Mirol ise kitapların dağıtım ağının güçlü olması halinde, korsan baskıya ihtiyaç duyulmayacağını, aryıca kitap fiyatlarının yüksek olması nedeniyle öğrencilerin korsan yayına yöneldiğini ifade etti. - Hessen

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yayınevleri, 'Korsan Kitap'La Etkin Mücadele İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement