Yayla Yolculuğu Öncesi Hayvanların Deniz Banyosu - Son Dakika
Güncel

Yayla Yolculuğu Öncesi Hayvanların Deniz Banyosu

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yaylaya göç etmeye hazırlanan besiciler, 3 gün sürecek yolculuk öncesi koyun ve keçilerine deniz banyosu yaptırdı.

26.05.2014 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaylaya göç etmeye hazırlanan besiciler, 3 gün sürecek yolculuk öncesi koyun ve keçilerine deniz banyosu yaptırdı.

Gazipaşa'nın bilinen en eski geleneklerinden birisi olarak bilinen yayla göçleri başladı. Büyük bir heyecanla gerçekleşen göçlerde en dikkat çeken ise yaylacılar ve hayvan besicileri oluyor. Yaylaya yıllar öncesinden olduğu gibi yürüyerek çıkan besicilerden Hatice Güneş, hafta sonu göç hazırlıklarını yaptı. Koyun ve keçilerini Koru sahilindeki doğal havuzlara götüren Güneş, 4 ay kalacağı yaylaya hayvanlarını götürmeden önce deniz banyosu yaptırdı.

Hayvanlarını doğal havuzlarda yüzdüren Güneş, atalarından öğrendikleri bu yöntemi kendisini bildi bileli uyguladıklarını söyledi. Denize atılan koyun ve keçide bit, kene gibi zararlıların döküldüğünü söyleyen Güneş, "Hayvanlarımızı denizde yıkadıktan sonra 3-4 günlük yolculuk sonrası yaylaya ulaşıyoruz. Orada 4 ay kalacağız. Bazılarına göre zor görünse de bize çok zevkli geliyor" dedi.

Güneş ailesinin en yaşlı üyesi olan 82 yaşındaki Naziha Güneş ise bu geleneği dedelerinden öğrendiklerini söyledi. Deniz suyunun hayvanlara çok iyi geldiğini dile getiren Güneş, "Biz böyle öğrendik, bizden sonrakiler de bunu böyle yapacak" diye konuştu.

Ailesine yardım etmeye gelen Olcay Güneş ise yapılan işlemin koyunlara nasıl bir fayda sağladığını bilmediğini ancak her yıl bu işlemi yaptıklarını söyledi. Yaylaya götürülen koyun ve keçilerin burada kırkılacağını belirten Güneş, dönüş yolculuğunun da yine yürüyerek gerçekleşeceğini belirtti.

Koyun ve keçilerin deniz banyosunun ardından Güneş ailesi yaylaya gitmek üzere yola çıktı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yayla Yolculuğu Öncesi Hayvanların Deniz Banyosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement