Yaz arası çılgınlığı #7: Boston Celtics biraz heyecanlı, biraz da karamsar - Son Dakika
Spor

Yaz arası çılgınlığı #7: Boston Celtics biraz heyecanlı, biraz da karamsar

Yaz arası çılgınlığı #7: Boston Celtics biraz heyecanlı, biraz da karamsar

Boston Celtics’in yaz aylarında şu ana dek yaptıklarına ve muhtemel yeni sezon senaryolarına göz atmadan önce, onları bu noktaya getiren bazı noktalara göz atalım. Kyrie Irving, 2017’nin yaz arasında Boston Celtics’le sözleşme imzalamıştı.

10.07.2019 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boston Celtics’in yaz aylarında şu ana dek yaptıklarına ve muhtemel yeni sezon senaryolarına göz atmadan önce, onları bu noktaya getiren bazı noktalara göz atalım.

Kyrie Irving, 2017’nin yaz arasında Boston Celtics’le sözleşme imzalamıştı. Şampiyonluk hayalini gerçeğe dönüştürmek için atılan bu adımın ardından, Utah Jazz’in yıldız forveti Gordon Hayward takımın yeni oyuncusu oldu. Ancak Hayward’ın 2017-2018 sezonunun ilk maçında sakatlanarak sezonu kapaması, Boston’ın NBA şampiyonluk hayaline büyük darbe vurdu. Başantrenör Brad Stevens’ın yarattığı sistem, o sezon draft edilip beklenen seviyenin de üzerine çıkan Jayson Tatum, oyun olgunluğu kazanan Jaylen Brown ve rotasyonun diğer önemli isimleri, bu darbenin etkilerini minimuma indirmeye çalıştı. Hayward’ın sezon boyu; Smart, Irving ve Morris’in ise kısa süreli sakatlıklarına rağmen Celtics o sezonu Doğu Konferansı finaliyle kapatmasını bildi.

2018-2019 sezonu başladığında ise herkesin en büyük şampiyonluk adaylarından biri Boston Celtics'ti. Yıllardır "Amerikan sporlarının şehri" olarak tabir edilen Boston, NBA’de yeniden zirveye tırmanıyordu; en azından öyle gözüküyordu. Sezon başladı, yaz arasında Kobe Bryant ile çalışan Jayson Tatum oyun anlayışı olarak daha keskindi ama faydasız kararlar veriyordu. Jaylen Brown, Terry Rozier, Marcu Morris ve Marcus Smart bir türlü istikrar yakalayamamıştı. Sakatlığını atlatıp basketbola dönen Gordon Hayward’ın tedirginliği ise turnike atışından bile belliydi. Utah Jazz kariyerinde NBA’in elit forvetlerinden olan Hayward, bir anda ortalama bir çaylağa dönüşmüştü. Ama en önemli problem, takımın yıldızı Kyrie Irving’in gençlerle yaşadıkları oldu.

"Takımımızda ne bir ruh ne de eğlence var. Kazanıyoruz ama suratlar yine asık."

Marcus Morris’in yukarıdaki demeci aslında her şeyi özetler nitelikte. Kyrie Irving her maça en düşük viteste başlıyordu. Kendisini özel kılan durdurulamaz penetrelerini genelde ikinci yarıya bırakırken, ilk yarıda orta mesafe şutlar veya yalnızca top yönlendirmeye yarayan paslar atıyordu. Alan savunması yapıldığı zaman takımın gençlerini sık sık uyarması, Tatum’ı mantıksız şutları sebebiyle mola aralarında ikaz etmesi, Brown’a temastan kaçınmamasını söylemesi, Smart ve Rozier’ın pas repertuvarını geliştirmeye çalışması aslında Irving’ten beklenen şeylerdi. Ama özellikle Brown ve Tatum ikilisinin geri dönüşleri, Irving’in direktiflerinin tam zıttıydı. Saha içinde kendisini göstermeye başlayan kimya problemi, All Star haftasının ardından saha dışına da sıçradı.

Playoff’a girildiğinde ise kara bulutlar birdenbire dağılmaya başladı İlk tur rakibi Indiana Pacers, Boston Celtics’e sezonun son darbesini vurabilirdi ancak Celtics’in kadro kalitesi bunu engelledi. Kyrie Irving’in genelde top dağıtım rolünü üstlenmekle birlikte clutch anlarda sorumluluktan kaçmaması, Tatum’ın topu yere vurarak doğru tercihler yapması, Brown’ın bench rolünü kabullenmesi, Morris’in ortalama ve Horford’ın çift yönlü müthiş eforu, normal sezonun ardından takıma ilaç gibi gelmişti. TD Garden yine bildiğimiz gibiydi ve yoncalar yemyeşildi. Ancak bir sonraki turda, Yunan tanrısına sahip olan öteki yeşiller, yani Milwaukee Bucks, Celtics’i darmadağın etti.

Boston Celtics yüzük hedefiyle çıktığı sezonu erkenden kapıyordu. Aralık ayında, "Boston benim takımım. Uzun yıllar burada kalacağım." diyen Kyrie, takvimler Haziran’ı gösterdiğinde, "Boston’dan ayrılma zamanım geldi." demişti. Öyle de oldu; Kyrie Irving artık bir Brooklyn Nets oyuncusu. Al Horford, Marcus Morris ve Terry Rozier üçlüsü de yeni sezonda Celtics forması giymeyecek.

Peki Celtics yaz döneminde şimdiye kadar ne yaptı? Yapılan hamleler yeni sezonu nasıl etkiler?

Draft seçimleri

Romeo Langford, Carsen Edwards, Grant Williams, Tremont Waters, Tacko Fall (Draft’ta seçilmedi ancak daha sonrasında Boston’la kontrat imzaladı.)

Saf skorerlik anlamında inanılmaz bir havuz. Carsen Edwards kolej kariyerinde elit bir skorerdi. Hücumun her bölgesinde topu güvenle teslim edebileceğiniz, maçın sıkıştığı anlarda düğümü çözen ve bire bir savunması ortalamanın üzerinde olan bir oyuncu.

Romeo Langford ise işin hücum kısmında biraz daha detaycı. Skorer özelliği Edwards’a benziyor ama onun seviyesinden bir gömlek aşağıda. Pas dağıtımı ve pick&roll yönlendiriciliğiyle takıma ekstra opsiyonlar yaratabilir.

Grant Williams... Draft’ın en büyük underrated isimlerinden birisi olan Williams, harika bir savunmacı. Özellikle perimetre savunması elit seviyeye yakın olan genç oyuncu, hücumda atletizmiyle öne çıkıyor.

Tremont Waters’ın normal sezonun ilk üç ayında 6-8 dakikalık bir bench rolü alması muhtemel. Ancak yeni yılla birlikte G-League’de forma giydiğini görebiliriz.

Tacko Fall tam bir muamma. Uzun boyuyla rakiplerine büyük bir avantaj sağlıyor. O kadar uzun ki sıçradığı zaman potanın beş santim üzerine bile çıkıyor. Normal bir potanın boyu 3.05 metre Tacko’nun zıpladığında ulaştığı yükseklik ise 3.10 metre. Bu büyük avantaja rağmen mobilite, yüksek aksiyonlu setler, geçiş hücumları ve pick&pop’lar Tacko Fall için bir kriptonit.

Free agent hamleleri

Kemba Walker, Daniel Theis, Vincent Poirier, Enes Kanter, Brad Wanamaker

İlk olarak Kemba Walker’dan başlayalım. Kemba, Irving’in bıraktığı "lider yıldız" rolü için ideal bir isim. Charlotte Hornets’ın berbat kadrosuna rağmen o, işi bireyselliğe dökmeden takım oyununa adapte olmaya çalıştı. Bireysel olarak sorumluluk alması gerektiği yerde ise işini en iyi şekilde yaptı. Kyrie’nin yarattığı etkiyi yaratması zor ancak genç Celtics kadrosu için ideal bir yıldız.

Şimdi asıl soruna geldik: Uzunlar. Geçtiğimiz sezon Horford ve Morris ikilisiyle boyalı alanı domine eden Celtics bu iki ismin şut tehdidi nedeniyle pick&pop’ları da etkili bir şekilde oynamıştı. Ama bu sezona Enes Kanter, Vincent Poirier ve Daniel Theis ile başlıyorlar. Bu üç ismin de şut konusunda önemli sorunları var, ayrıca çemberi korumakta da sorun yaşıyorlar. İşin hücum tarafında pick&roll’ü işlevli hâle getirebilirler ancak başka bir şey yapmaları çok zor.

İdeal ilk beş

Carsen Edwards, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Grant Williams, Enes Kanter

Bench’in önemli isimleri

Romeo Langford, Marcus Smart, Gordon Hayward, Daniel Theis

Ümit vadeden genç guard’lar, artık patlama yapması beklenen Jaylen Brown ve Jayson Tatum, kısıtlı uzun rotasyonu, ne olacağı belirsiz Gordon Hayward ve hatta koç Brad Stevens. Bu sezon Boston Celtics adında ilginç olacak. Son üç yılın ardından bu sezona şampiyonluk hedefiyle başlamıyorlar. Celtics, genç yıldızlarından hem saha içinde hem de saha dışında kaynaşarak geleceği inşa etmelerini bekliyor ama aynı zamanda kulübün düşüşte olan ivmesini de acilen düzeltmek istiyor. Peki şimdi ne olacak?

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Yaz arası çılgınlığı #7: Boston Celtics biraz heyecanlı, biraz da karamsar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement