Yazar Füruzan Okurlarıyla Buluştu - Son Dakika
Kültür Sanat

Yazar Füruzan Okurlarıyla Buluştu

Öykü, roman ve oyun yazarı Füruzan, "Üç Tutku, Kitap Kahve Çikolata Festivali"nde okurlarıyla bir araya geldi.

01.04.2017 23:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Öykü, roman ve oyun yazarı Füruzan, "Üç Tutku, Kitap Kahve Çikolata Festivali"nde okurlarıyla bir araya geldi.

Şişli'deki Askeri Müze'deki festivalde gerçekleştirilen söyleşide konuşan 85 yaşındaki yazar, yazmanın kendisi için önemini ve kitap yazmaya başlama serüvenini anlattı.

Füruzan, 1972'de kendisine Sait Faik Hikaye Armağanını kazandıran "Parasız Yatılı" adlı öyküsünün hikayesine de değindiği konuşmasında, "Bu kitap neredeyse benim kartvizitim, kullanmadığım soyadım gibi oldu. 'Füruzan Parasız Yatılı' gibi. Satmaya da hala devam ediyor." dedi.

Kitabın 2021'de 50. yaşını kutlayacağını söyleyen yazar, "Ben hiçbir zaman, okuduğum zaman yazar olacağım, diye düşünmedim. Çünkü ben resim yapıyordum. Tiyatroya meraklıydım. Yazarlığı çok büyük bir şey olarak düşünüyordum. Çok iyi yazarları okuyordum. O kadar iyilerdi ki 'Haddim değil, öyle bir şeyin yanına yaklaşabilir miyim?' diye düşünüyordum. Beni çok etkileyen dünya romanları vardı. 19. yüzyıl edebiyatı beni çok sarsmıştı. Geçen gün Gogol'un, 'Bir Delinin Hatıra Defteri'ni okudum. Çok önemli bir kitap." ifadelerini kullandı.

Usta yazar dünya edebiyatı denince tek bir yazarın yetmeyeceğine işaret ederek, dünya edebiyatını yazılmış çevirilerden okuduğunu dile getirdi.

Yapılan çevirilerin oldukça iyi olduğuna vurgu yapan Füruzan, "Çeviriye çok büyük saygım var. Çok iyi bir kitap, çok kötü bir çeviriyle berbat bir hale gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Füruzan, genç yazarlara tavsiyelerde de bulunarak, şunları kaydetti:

"Çok okumak lazım. Çok çeşitli, felsefe ve siyaset bilimi dahil. Yapabildiğiniz kadar, zihninizin ve zekanızın alabildiği ölçüde bunların hepsinden haberdar olmanız lazım. Ben okurken, ressam olmak istiyordum. Tiyatro yaparım, diyordum. Yazı yazarım, diye düşünmedim. Çünkü o kadar önemliydi ki o kitaplar ama daha sonra malum 12 Mart dönemi başladı ve dedim ki ben anlatmalıyım artık. 12 Mart süreciyle ilgili bir şey yazmalıydım. Çok etkilendim çünkü. Sait Faik ödülünü aldığımı öğrendiğim gün, Deniz Gezmişlerin asılma kararı çıktı ve ben hiç sevinemedim. Benim için önemli bir gündü ama hiç sevinmedim. Dehşete düştüm. Politikanın içinde de olmak lazım. Onun dışından bakarak, o dünyayı anlamak mümkün değil."

Günümüzün ünlü yazarlarını da değerlendiren Füruzan, "Çok iyi yazarlar da var ve gayet de etkileniyorum. Enteresan olmak için çalışma yapıyorlar. Yani 'Ben böyle yazarsam, daha dikkati çeker'. Öyle bir ihtiyaç duyuyor olabilirler. Bunu eleştirmiyorum ama ben bunu hissettiğim zaman, kitaba devam edemem." dedi.

Füruzan, etkinliğin sonunda okurlarının sorularını cevapladı ve kitaplarını imzaladı.

"Kuşatma", "Benim Sinemalarım", "Gecenin Öteki Yüzü", "Gül Mevsimidir", "Yedi Öykü", "Sevda Dolu Bir Yaz", "Kırk Yedililer" ve "Kırk Yedililer 40 Yaşında" isimli eserlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda esere imza atan usta yazar, "Kırkyedililer" romanı ile 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü kazandı.

Festival, 9 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yazar Füruzan Okurlarıyla Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement