Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili kamu görevlileri yargılanıyor - Son Dakika
Güncel

Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili kamu görevlileri yargılanıyor

Yazıcıoğlu\'nun ölümüyle ilgili kamu görevlileri yargılanıyor

Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili 9 üst düzey kamu görevlisinin, "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına devam edildi.

30.10.2019 17:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Birlik Partisi (BBP) Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili 9 üst düzey kamu görevlisinin, "görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 5. Ceza Dairesince, Yargıtay Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, sanık eski Jandarma Genel Komutanlığı Bilgi Sistemleri Teknisyeni Süleyman Akdoğu katıldı. Aralarında eski Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ın da bulunduğu diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, müştekiler ile taraf avukatları da hazır bulundu.

Olay tarihinde Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü görevinde bulunan, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu tanık olarak dinlendi. Helikopter kazasını televizyon kanallarında geçen alt yazıdan öğrendiğini söyleyen Kavaklıoğlu, olayı duymasının ardından dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın yanına gittiğini belirtti.

Efkan Ala ile istişareler yaptığını aktaran Kavaklıoğlu, Kahramanmaraş ve Yozgat valileriyle irtibat kurulması kararı alındığını anlattı. Vali Tanılır'ın olayı duyduğunu, ancak enkazın nerede olduğunu bilmediğini ifade ettiğini öne süren Kavaklıoğlu, Ala'nın Genelkurmay Başkanlığını da aradığını, arama kurtarma çalışmalarının ne durumda olduğunu sorduğunu kaydetti.

Olayın yaşandığı saatlerde hava şartlarının kötü olduğunu bildiren Kavaklıoğlu, Yazıcıoğlu'nun bulunduğu helikopterin acil durum sinyali veren cihazının arızalı olduğunun söylendiğini ileri sürdü.

Başbakanın görevlendirmesiyle Beşir Atalay'ın Kahramanmaraş'a gittiğini anlatan Kavaklıoğlu, enkazın bulunması için kendilerinin de çalışma yaptığını, Amerikan uydu şirketleriyle görüşüldüğünü, hava şartları uygun olmadığı için görüntü alınamadığını söyledi.

Kavaklıoğlu, metal görüntüleri tespit eden bir şirketle sözleşme yapıldığını, para ödendiğini, ancak bu şirketin de enkaza ulaşıldıktan sonra yer tespiti yapabildiğini bildirdi.

Gazeteci İsmail Güneş'in telefon görüşmelerinin duyulmasının ardından da cep telefonu şirketlerinden, devlet kurumlarından görevlilerle görüşmeler yapıldığını belirten Kavaklıoğlu, bu ekibin 5 kilometre genişliğinde, 25 kilometre uzunluğunda harita üzerinde bir yay çizdiğini anlattı.

"Yapacakları çok şey yoktu"

Kavaklıoğlu, hava şartları nedeniyle söz konusu bölgenin ulaşılabilir yerlerine ekipler sevk edildiğini aktardı.

Daire Başkanı Şakir Aktı'nın sorusu üzerine Kavaklıoğlu, "Sanıkları arama kurtarmada ihmalinin olup olmadığını bilmiyorum, onların da bu hava şartlarında yapacakları çok şey yoktu." ifadesini kullandı.

Olay tarihinde Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığının istihbarat biriminde görevli astsubay Ümit Nogaylaroğlu ise tanık olarak verdiği ifadede, AKOM Tim Komutanvekili olarak Pazarcık ilçesinden akşam saatlerinde alaya döndüğünde olayı öğrendiğini, arama kurtarma çalışmalarında bulunmadığını söyledi.

Başka bir bilgisinin olmadığını belirten Nogaylaroğlu'na mahkeme heyeti ve müşteki avukatları tarafından çeşitli sorular yöneltildi.

Soru üzerine Nogaylaroğlu, teknik istihbaratta o gün görevli olan Sabit Aslan'a Ankara'dan bir harita geldiğini, görevi olmamasına rağmen Aslan'a yardımcı olmak üzere İl Jandarma Komutanlığında kaldığını belirtti. Haritanın, enkazın bulunduğu yeri gösterdiğini hatırladığını öne süren Nogaylaroğlu, bu haritanın TİB'den gelen görevli tarafından Harekat Merkezine teslim edildiğini iddia etti.

Tanığın çelişkili beyanlarına tepki

Yazıcıoğlu ailesinin avukatı Kemal Yavuz'un sorusu üzerine Nogaylaroğlu, Genelkurmay Başkanlığından da ilerleyen saatlerde başka bir harita geldiğini, bunların Harekat Merkezine teslim edildiğini, ancak arama kurtarmaya ilişkin neler yapıldığını sorgulamadığını savundu.

Avukat Yavuz'un, "Harekat Merkezi Komutanının, şahsı takip edin, eks olana kadar bekleyin şeklinde bir talimatı oldu mu?" sorusuna Nogaylaroğlu, "Böyle bir şey duymadım." yanıtını verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Araştırma Komisyonuna verdiği ifadede, sanıklardan Süleyman Akdoğu'nun hazırladığı haritaları bizzat kendisinin Harekat Merkezine ulaştırdığını, Akdoğu ile görüşmeler yaptığını söyleyen Nogaylaroğlu'nun, duruşmada farklı beyanlarda bulunması üzerine müşteki avukatları tanığın beyanının öncekilerle çeliştiğini kaydetti.

Bunun üzerine Nogaylaroğlu, baskıyla ifade vermesinin söz konusu olmadığını iddia etti.

Daire Başkanı Aktı'nın Meclis Araştırma Komisyonunda verdiği ifadeye yönelik sorusunun ardından Nogaylaroğlu, orada verdiği ifadenin de doğru olduğunu söyledi. Nogaylaroğlu daha sonra Meclis Araştırma Komisyonunda beyanının alınmasının üzerinden 10 yıl geçtiğini, metnin içeriğini tam olarak hatırlayamadığını ileri sürdü.

Bunun üzerine bir müşteki avukatı, "Hafızası zayıf olan kişi nasıl oluyor da hala istihbaratta görev yapabiliyor?" diyerek tanığa tepki gösterdi. Avukatın bu sözleri salonda bulunanlar tarafından alkışlandı.

Tanık beyanlarına karşı söz isteyen sanık Süleyman Akdoğu ise olay günü tanıkla telefonla görüştüğünü, Nogaylaroğlu'nun haritaları Harekat Merkezine ilettiğini söylediğini belirterek, "Tanığın konuşmalarından branşının farklı olduğu belliydi. 'Komutanım ben harekat merkezine söylediklerinizi ilettim ama tam anlatamamış olabilirim' dedi bunun üzerine ben de harekat merkezini arayarak durumu anlattım. Olay günü en çok irtibatta olduğum kişi Nogaylaroğlu'dur." diye konuştu.

Sanık Akdoğu'nun hakkındaki sözlerinin ardından Nogaylaroğlu, "Uzun yıllar Tunceli'de görev yaptım. Masa başında çay içerek görev yapanla benim durumum bir değil. İçinde bulunduğum durum bilinmeden hakkımda yargılama yapılması doğru değil." dedi.

Tanığın çelişkili beyanlarda bulunduğuna işaret eden Avukat Kemal Yavuz, kendilerinde tanığın gerçekleri gizlemeye yönelik davranışlarda bulunduğuna ilişkin kanaat oluştuğunu, yalan tanıklıktan Nogaylaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Duruşma, tanık beyanlarının alınmasıyla sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili kamu görevlileri yargılanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Atatürk Üniversitesi, 2023 yılında yapılan patent başvuruları için ödül töreni düzenledi
    12:20 Atatürk Üniversitesi, 2023 yılında yapılan patent başvuruları için ödül töreni düzenledi

    Atatürk Üniversitesi, akademik alanda yapılan başarılı çalışmaları ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirdiği törenlerine bir yenisini daha ekledi. 2023 yılında yapılan patent başvuruları kapsamında ödül almaya hak kazanan öğretim üyeleri ve grup üyeleri, 15 Temmuz Milli İrade Salonunda bir araya geldi. Törende, 97 ulusal ve 43 uluslararası olmak üzere toplamda 140 patent başvurusunda bulunan öğretim üyeleri başarı belgelerini aldı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yapılan atılımlar sayesinde dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek seviyeye ulaştıklarını belirtti.

  • Tokat'ta Otomobil ile Tarım Aracı Çarpıştı: 1'i Ağır İki Kişi Yaralandı
    12:20 Tokat'ta Otomobil ile Tarım Aracı Çarpıştı: 1'i Ağır İki Kişi Yaralandı

    Tokat'ın Erbaa ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile tarım aracı çarpıştı. Kazada, patpat sürücüsü ağır yaralanırken, otomobil sürücüsü ise hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Antalya'da horoz dövüşü iddiasıyla 16 şüpheli gözaltına alındı
    12:19 Antalya'da horoz dövüşü iddiasıyla 16 şüpheli gözaltına alındı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde horoz dövüşü yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda 16 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda 5 horoz, 3 demir kafes, 7 dövüş kafesi, 1 ring ve 105 bin 925 lira nakit para ele geçirildi. Gözaltına alınan 16 kişiye toplam 102 bin 80 lira ceza kesildi. Dövüştürülen horozlar veteriner tarafından muayene edildikten sonra Antalya Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Msb Yetkilisi: Kürecik Radarından Elde Edilen Bilgilerin NATO Müttefiki Olmayan Ülkelerle Paylaşımı Söz Konusu Değil
    12:19 Msb Yetkilisi: Kürecik Radarından Elde Edilen Bilgilerin NATO Müttefiki Olmayan Ülkelerle Paylaşımı Söz Konusu Değil

    Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) üst düzey bir yetkili, Kürecik'teki NATO radarının İran'ın İsrail'e misilleme saldırısı esnasında İsrail'e bilgi aktarıp aktarmadığına dair, "Kürecik radarı, tamamen ulusal güvenliğimiz gereği kurulmuş olup, NATO müttefiki ülkelerin korunmasını amaçlamaktadır. Bu radar sisteminden elde edilen bilgiler NATO prosedürleri çerçevesinde müttefiklerle paylaşılmakta, NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

  • Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'e Türkiye ziyaretinde döner ikramı
    12:19 Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'e Türkiye ziyaretinde döner ikramı

    Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in Türkiye ziyaretinde, Berlin'den 60 kilogram döner götürüleceği açıklandı. Döner dükkanı işleten Arif Keleş, Cumhurbaşkanı Steinmeier'in İstanbul'da vereceği davette döner ikramında bulunacağını belirtti. Keleş, Cumhurbaşkanı ile döner kesmeyi planladıklarını ve dönerin Almanya'da hazır yemek sektöründe birinci sırada yer aldığını ifade etti.

  • Mağarada define faciası: 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı
    12:18 Mağarada define faciası: 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

    Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak kazı yapan 3 defineci jeneratörden sızan gaz sonucu hayatını kaybetti. Şahıslardan birinin cansız bedeni mağara girişinde, ikisi de mağaranın içerisinde jandarmanın arama kurtarma köpeklerince bulundu. Definecilerin cansız bedenleri otopsi için çıkarılacak.

  • İstanbul'da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi
    12:15 İstanbul'da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

    İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde Deniz Polisi tarafından düzenlenen operasyonda, 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi, 3 kişi gözaltına alındı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube ekipleri, Beylikdüzü ilçesi Kavaklı sahilinde kaçak midye avcılarına yönelik bir dizi operasyon gerçekleştirdi. Polis, 60 çuval içinde 1,5 ton ağırlığında kaçak ve yasak bölgede midye ele geçirdi. Gözaltına alınan kaçak midye avcılarına para cezası kesildi ve ele geçirilen midyeler denize geri döküldü.

  • Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti
    12:15 Karesi Belediye Başkanı Hanımeli Pazarı'nı Ziyaret Etti

    Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Hanımeli Pazarı'nı ziyaret ederek çalışma mesaisine başladı. Başkan Akbıyık, pazar yerindeki stantları gezerken bayanlar tarafından büyük ilgi gördü.

  • Muş'ta Karla Mücadele Ekipleri Yolları Temizledi
    12:14 Muş'ta Karla Mücadele Ekipleri Yolları Temizledi

    Muş İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, kış boyunca sorumluluk sahalarındaki köy ve mezralarda çalışma yürüten karla mücadele ekipleri, vatandaşların ulaşımda sıkıntı yaşamaması için kilometrelerce yolu kardan temizledi. Ekipler, 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı Üçevler grup köy yolunu temizleyerek karla mücadele çalışmasını tamamladı. Muş Valisi Avni Çakır, yapılan çalışmaları değerlendirerek, kış sezonunda yaklaşık 23 bin kilometre yolu kardan temizlediklerini belirtti ve mayıs sonunda altyapı çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

  • Taşoluk Fatih Ortaokulu, Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu oldu
    12:14 Taşoluk Fatih Ortaokulu, Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye Şampiyonu oldu

    Tekirdağ'da düzenlenen Yıldızlar Okullararası Türkiye Şampiyonası'nda Afyonkarahisar'daki Taşoluk Fatih Ortaokulu öğrencileri takım halinde Türkiye Şampiyonu oldu. Bu büyük başarı, okul ve şehirde büyük bir gurur yaşattı. Sporcuların azmi ve disiplinli çalışmaları bu zaferde önemli bir rol oynadı. Afyonkarahisar Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • Antalya'da 3 ton etil alkol ele geçirilen operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı
    12:13 Antalya'da 3 ton etil alkol ele geçirilen operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ve Döşemealtı İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte içki üretimi yapıldığı belirlenen bir depoya operasyon düzenledi. Operasyonda 3 ton etil alkol ele geçirildi ve 1 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement