Yazlık Sitede İzinsiz Ezan Yayını Tartışması - Son Dakika
Güncel

Yazlık Sitede İzinsiz Ezan Yayını Tartışması

Yazlık Sitede İzinsiz Ezan Yayını Tartışması

Kuşadası'nda Yabancılarında Yaşadığı Bir Sitede, Direğe Konulan Hoparlörden Merkezi Ezan Yayını Başladı. Yükses Ses Tepki Çekerken, Site Yönetimi, Kendilerinden Habersiz Kurulan Ses Sistemini Kapattı.

11.06.2009 01:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuşadası’nda yabancılarında yaşadığı bir sitede, direğe konulan hoparlörden merkezi ezan yayını başladı. Yükses ses tepki çekerken, site yönetimi, kendilerinden habersiz kurulan ses sistemini kapattı.

KUŞADASI- Söke arasında, 140 villa bulunan Bilgi Kent Sitesi’nde İsmet Yıldırım, iddiaya göre, merkezi sistemle okunan ezanın duyulması için bir direğe iki hoparlör sistemi kurdu. Telsiz bağlantısıyla, merkezi ezan yayını verilen hoparlörler çevrede rahatsızlığa neden oldu.

15 yıldır Kuşadası’nda yaşayan, Nürnberg Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi Alman Prof. Helmuth Koenig, uygulamanın yanlış olduğunu ileri sürerek, "İbadet herkesin kendisine ait. İsteyen, evinde ve ibadethanelerde dinin gereklerini yerine getirebilir. Bunca yıldır bu sitedeyiz, böyle bir şey yaşamamıştık. Sitede 40 yabancı yaşıyor. Bu kişilere saygı gösterilmeli. Çok yüksek sesle ezan yayını yapılıyor. Yakındaki Soğucak Camisi’nden gayet güzel ezan duyuluyor. Evimi satılığa çıkardım" dedi. Finans uzmanı Heidi Koenig de eşine katıldığını belirterek, çareyi evlerini taşımakta bulduklarını söyledi.

Görüş ayrılıkları

Ezanın müftülükten izinsiz yayınlandığını, genel kurul kararı olmadığına dikkati çeken site sakinlerinden Cemal Çengelci ise, "Her şey siteden izin alınarak yapılmaz. Hayırsever bir vatandaşımız, cebinden para vererek bu sistemi kurdurmuş. Müftülüğe başvuracağız. İzin almaya çalışacağız" diye konuştu. Bir başka sakin Mehmet Öksüzler de site yönetiminin bilgisi dışında bir uygulamayla herkesin rahatsız edildiğini vurgulayarak, yabancı komşularıyla yıllardır huzur içinde aynı ortamı paylaştıklarını belirterek, bundan sonra da böyle devam etmek istediklerini kaydetti. Ses sistemini kuran Yıldırım ise sessiz kalmayı tercih etti.

Sistem kapatıldı

Bilgi Kent Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Düzöz de uygulamanın bilgileri dışında yapıldığını belirterek, "Site sakinlerinden biri genel kurul kararı olmadan hoparlör sistemini kurmuş. Sonradan haberimiz oldu. Site sakinleriyle konuyu değerlendirdik. En çok şikayet sabah ezanından geldi. Önce sabahları sistemin kapatılmasına karar verdik. Ancak, daha sonra genel kurul kararı olmadan kurulduğu için tamamen kapatılması yönünde karar alıp, kapattık" dedi.

Müftü hoparlörü doğru bulmadı

Kuşadası Müftüsü İbrahim Türedioğlu, cami ve mescit olmayan yerlerde halkın istemesi halinde hoparlörden ezan yayınlanabileceğini ifade etti. Ancak bunun da belirli kriterleri bulunduğunun altını çizen Türedioğlu, "Önce site sakinlerinin büyük bölümünün rızası alınmalı. Sistemin kurulacağı yer konusunda görüş birliğine varılmalı. Ezan sesi, gürültü kirliliğine yol açacak kadar açılmamalı. Halk arasında infiale veya ikiliğe yol açan bir amaçla kullanılmamalı" dedi. Türedioğlu, sistemin kurulması için bulunulan yerin en büyük mülki amirinden izin gerektiğini de vurguladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yazlık Sitede İzinsiz Ezan Yayını Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement