Yeditepe Gastronomi Öğrencileri Michelin Yıldızlı Restoranlarda - Son Dakika
Güncel

Yeditepe Gastronomi Öğrencileri Michelin Yıldızlı Restoranlarda

Yeditepe Gastronomi Öğrencileri Michelin Yıldızlı Restoranlarda

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde okuyan öğrenciler, imzalanan anlaşmalar kapsamında Arzak, Diverxo, De Kromme Watergang, Quique Dacosta gibi dünyanın önemli birçok Michelin yıldızlı restoranında staj yapıyor.

07.08.2018 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin, Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında Gastronomi ve Mutfak Sanatları eğitimi veren ilk programı olan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, öğrencilerini bir adım öne taşımak için yaptığı çalışmalara her yıl yenilerini ekliyor. Bölüm bu yıl itibariyle, Arzak, Diverxo, De Kromme Watergang, Quique Dacosta gibi dünyanın önemli birçok Michelin yıldızlı restoranı ile yaptığı anlaşmalar kapsamında 20 öğrencisini dünyanın farklı yerlerine yaz stajına gönderiyor.

Bölümün yurt dışı anlaşmaları ile ilgili bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sibel Özilgen, şunları söylüyor:

"2015 yılının Ocak ayında Fransa'da François Rabelais Tours Üniversitesi'nin temsil ettiği UNESCO/UNITWIN ağının 'Yemek Kültürü Mirasının Korunması ve Tanıtılması' kürsüsünün resmi ortağı olduk. Ardından aynı yılın Aralık ayında İspanya'nın önemli üniversitelerinden İspanya'da bulunan Universitat Oberta de Catalunya'nın (UOC) temsil ettiği UNESCO/UNITWIN ağının 'Yemek, Kültür ve İnovasyon' kürsüsünün resmi ortağı olduk. Türkiye'de Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında UNESCO/UNITWIN ağının resmi ortağı olan ilk ve tek bölümüz. Bizim bu ağlara kabul edilmemizdeki en önemli faktör 'Önce kendi yemek kültürüne sahip çık, kültürel bir miras olarak kabul et, çok iyi tanı, koru, kültürel dokusunu bozmadan yenilikçi bakış açısı ile yorumla ve aktar.'"

BÖLÜMÜN BİR AYAĞI YURT DIŞINDA

Doç. Dr. Sibel Özilgen, Fransa'nın önde gelen dünyaca ünlü pastacılık okulu Alain Ducasse Education-ENSP ile yaptıkları anlaşma kapsamında dileyen başarılı öğrencilerinin eğitim programına ek olarak yazın Fransa'da iki aylık pasta ve çikolata eğitimi aldığını ve bu eğitim sonunda Alain Ducassae-ENSP sertifikasına sahip olduğunu kaydetti.

Bu yıldan başlayarak Arzak, Diverxo, De Kromme Watergang, Quique Dacosta gibi dünyanın önemli birçok Michelin yıldızlı restoranlarıyla anlaşma imzaladıklarını ifade eden Özilgen, "İmzaladığımız anlaşmalarla 20 kadar öğrencimizi dünyanın farklı yerlerine yaz stajına gönderdik. Ayrıca bu öğrencilerimizin bazıları Erasmus Plus programına kabul edilerek hibe almaya da hak kazandılar. Yurtdışında çok sayıda mezunumuz bulunmaktadır. Bu mezunlarımızın bir kısmı kendi iş yerlerinde, diğerleri de çok önemli otel ve restoranların ekiplerinde çalışmaktadırlar. Ayrıca yurtdışında Cornell, Columbia gibi önemli üniversitelerde yüksek lisans, doktora yapan öğrencilerimiz vardır" diyor.

MEZUNLAR 5 YILDIZLI OTELLERİN MUTFAKLARINDA

Doç. Dr. Sibel Özilgen, bölümden mezun olanlara Türkiye ve yurt dışında ne gibi avantajlar sağlandığına ilişkin ise şu bilgileri veriyor:

"Biz herşeyden önce öğrencilerimize analitik düşünebilme, doğru bilgiye hızlı ulaşabilme, dünyada bu alanda olup biteni doğru okuyabilme yetileri kazandırmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda yukarıda da belirttiğim gibi yurtiçi ve yurtdışı üniversiteler, işletmeler ve kurumlarla da yakın işbirliği içinde çalışmaktayız. Mezunlarımız hiçbir sorun yaşamadan ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek içecek bölümlerinde; restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, havayolu şirketlerinde, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel-basılı yayın kuruluşlarında iş bulabilmekte ve hızla ilerlemektedirler. UNESCO/UNITWIN ağlarında olmamız hem mevcut öğrencilerimize hem de mezunlarımıza yurtdışı kabullerde çok büyük kolaylık sağlamaktadır."

MEZUNLAR DA GURUR KAYNAĞI

Doç. Dr. Özilgen, grur kaynağı olan mezunlarla ilgili ise şunları söylüyor:

"Bizim mezunlarımızın tamamına yakını sektörün çok yakından tanıdığı isimler. O nedenle seçip söylemek çok zor. Ama mesela Doğuş Şahin Danimarka Noma-2.0, Umut Diren Londra'da Gordon Ramsey'in Michelin yıldızlı Petrus, Ali Abdulmunim Dubai Zuma, Nesrin Eren Mikla, Handegül Gündüz Kaliforniya'da Bakery (kendi işletmesi), Özge Dönmezoğlu Avustralya Anason restoran, Burak İşçimen Trakya Bahçerestoran (işletme sahibi) ,Batuhan Çorabatır Kaliforniya My Cupcake (işletme sahibi), Nesrin Eren Mikla, Ismet Saz Toi ve daha birçok başarılı ismin yolu Yeditepe sıralarından geçmiştir. Ayrıca birçok televizyon programının yapımında çalışmış olan mezunumuz var."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yeditepe Gastronomi Öğrencileri Michelin Yıldızlı Restoranlarda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement