Yemen'de anlaşmazlıkların gölgesinde 5 yıldır uçuşlara kapalı olan Sana Havalimanı çözüm bekliyor - Son Dakika
Güncel

Yemen'de anlaşmazlıkların gölgesinde 5 yıldır uçuşlara kapalı olan Sana Havalimanı çözüm bekliyor

Yemen\'de anlaşmazlıkların gölgesinde 5 yıldır uçuşlara kapalı olan Sana Havalimanı çözüm bekliyor

Yemen'in başkentindeki Uluslararası Sana Havalimanı'nda yaklaşık 5 yıldır askıya alınan uçuşların yeniden başlaması için uluslararası ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sarf edilen çabalar, hükümet ile Husiler arasında bir uzlaşı mekanizması kurulamaması nedeniyle sonuçsuz kaldı.

30.06.2021 13:23  Güncelleme: 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen'in başkentindeki Uluslararası Sana Havalimanı'nda yaklaşık 5 yıldır askıya alınan uçuşların yeniden başlaması için uluslararası ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sarf edilen çabalar, hükümet ile Husiler arasında bir uzlaşı mekanizması kurulamaması nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Ülkede yaklaşık 7 yıldır devam eden savaşın ve onun yol açtığı krizin gölgesindeki Yemen'de taraflar arasındaki anlaşmazlık maddelerinden birini de Uluslararası Sana Havalimanı'nın 2016 yılından bu yana uçuşlara kapalı olması oluşturuyor.

Yemen hükümeti ile İran destekli Husiler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ülkenin en büyük havalimanındaki seferler yıllardır askıya alınmış durumda.

Hükümeti destekleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 9 Ağustos 2016'da Husilerin denetiminde bulunan Sana Havalimanı'na uçuşlara yasak getirdi. Bununla birlikte BM, Sınır Tanımayan Doktorlar ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi gibi kuruluşların insani yardım uçuşları devam etti.

Koalisyon güçleri, Husileri, ülke için hayati öneme sahip havalimanını askeri amaçlar için kullanmak, askeri danışman getirmek ve silah kaçakçılığı yapmakla suçluyor.

Bu suçlamaları reddeden, Sana'nın tamamen sivil bir havalimanı olduğunu savunan Husiler ise koalisyonun, tedavi için yurt dışına seyahat etmek isteyenler başta olmak üzere milyonlarca Yemenliye hizmet eden havalimanını kapatarak insani krize neden olduğunu savunuyor.

Havalimanındaki seferlerin durdurulmasından bir yıl sonra 10 Ağustos 2017'de koalisyon, BM'ye ticari uçuşların yeniden başlamasına ve bu uçuşlarda yolcuların da taşınmasına katkıda bulunma çağrısında bulundu.

Koalisyon sözcüsü Turki el-Maliki, o dönemdeki açıklamasında, "İyi bir havalimanı yönetimi, ticari uçakların güvenliğinin ve emniyetinin sağlanması, kaçakçılık faaliyetlerinin durdurulması için gerekli faktörlerin olması durumunda ticari uçaklar için hava trafiğini açmaya hazırız." ifadelerini kullanmıştı.

Husiler, koalisyonun açıklamasına ilişkin yorum yapmazken havalimanının başka bir kesim tarafından yönetilmesini kesinlikle reddederek bunun Yemen'in egemenlik hakkı olduğunu ifade ediyor.

Stockholm Anlaşması

İsveç'in başkenti Stockholm, Yemen'deki çatışmalara ve anlaşmazlıklara çözüm amacıyla Aralık 2018'de BM gözetiminde düzenlenen müzakerelere ev sahipliği yaptı.

Müzakerelerde ele alınan meseleler arasında Sana Uluslararası Havalimanı'nın ticari uçuşlar için açılması dosyası da yer alıyordu ancak hükümet ile Husiler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle bu konuda gerçek anlamda bir ilerleme kaydedilemedi.

Yemen hükümeti, müzakere sürecinde havalimanının yeniden açılmasını, buradan kalkacak uçakların güneydeki Aden veya doğudaki Seyun havalimanlarının denetime tabi olması şartıyla kabul etti.

Ancak Husiler, hükümetin şartını kabul etmedi ve havalimanının herhangi bir denetime tabi olmaksızın eskisi gibi faaliyet göstermesi gerektiğini vurguladı.

Havalimanına ilişkin kalıcı müzakereler

Havalimanı dosyasına ilişkin Stockholm görüşmelerinin başarısız olmasının ardından BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, söz konusu krizi çözmek için hükümet ile Husiler arasında ara buluculuk girişimlerine devam etti.

Vatandaşların, Sana'nın muadili olarak Aden ya da Seyun havalimanlarına ulaşmak için uzun mesafeler katetmek zorunda kaldığı, hatta meşakkatli yolculuklar sırasında bazı hastaların hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayların yaşandığı Yemen'de BM Temsilcisi, havalimanının yeniden açılması için uzlaşmacı bir çözüme ulaşmak amacıyla taraflarla görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu dosya Griffiths için ciddi zorluklar yarattı. BM Temsilcisi'nin ateşkesin sağlanması çabaları, Husilerin Sana Havalimanı'nın yeniden açılması ve şart olmaksızın ablukanın kaldırılması istekleriyle çatıştı. Hükümet de Husileri, havalimanı dosyası da dahil olmak üzere "insani durumların ticaretini yapmakla" suçladı.

Umman ara buluculuğu

Yemen'deki krizin çözülmesi adına son aylarda Umman'ın ara buluculuğu öne çıkmaya başladı. Umman, Sana Havalimanı da dahil olmak üzere en önemli dosyalarda ara buluculuk yaptı.

Umman'dan bir heyet 7 yıldır devam eden savaş süresince ilk kez 5 Haziran'da Yemen'deki iç savaşın taraflarından Husiler ile görüşmek üzere başkent Sana'ya giderek Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ile bir araya geldi.

Bazı siyasi, askeri ve insani meselelerin ele alındığı görüşmelerde, Sana Havalimanı dosyası geniş yer kapladı. Ancak Umman heyetinin yürüttüğü bu görüşmelerde de ilerleme kaydedilemedi.

Husilere yakın kaynakların 11 Haziran'a yaptığı açıklamaya göre, görüşmelerde Umman heyetine, Sana Havalimanı'nın meşru bir egemenlik hakkı olması hasebiyle herhangi bir pazarlık konusu olmadan yeniden açılması gerektiği bildirildi.

Aynı gün Yemen Dışişleri Bakanlığı, Husilerin kendi koşulları dışında havalimanını açmayı reddettiğine dikkati çekerek, hükümetin ise görüşmelerde havalimanının askeri hizmetler veren bir alana dönüştürmek için değil de tüm vatandaşların güvenli seyahatini sağlaması için gerekli tavizleri sunduğunu vurguladı.

Ekonomik kayıplar ve insani açıdan yansımaları

Uluslararası Sana Havalimanı'nın yaklaşık 5 yıldır kapalı olması, insani etkilerinin yanı sıra Yemen ekonomisinin büyük kayıplar yaşamasına neden oldu.

Husilerin denetimi altındaki Sana Havalimanı Müdürü Halid eş-Şayif, mart ayında Husilere ait El-Mesire televizyonuna yaptığı açıklamada, havalimanının abluka altında uçuşlara kapatılması ve çeşitli hava saldırılarından dolayı ülke ekonomisinin uğradığı zararın 3,5 milyar doları aştığını dile getirdi.

Şayif, bir ay kadar önce yaptığı açıklamada ise havaalanının kapatılmasının yurt dışında acil tedaviye ihtiyacı olan 80 binden fazla hastanın ölümüne neden olduğunu söyledi.

Savaşın devam etmesi ve kapsamlı kuşatma sonucunda sağlık koşullarının kötüleştiğine işaret eden Şayif, 450 binden fazla hastanın da hala tedavi için yurt dışına gitmesi gerektiğini aktardı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin kontrolünü elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı meşru Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen'de anlaşmazlıkların gölgesinde 5 yıldır uçuşlara kapalı olan Sana Havalimanı çözüm bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement