Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi - Son Dakika
Dünya
BBC

Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

Yemen\'de Suudiler\'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu\'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

ABD Senatosu'nda, Yemen'de savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona verilen desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısı, ilk oylamada kabul edildi.

29.11.2018 07:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

 <a class='keyword-sd' href='/yemen/' title='Yemen'>Yemen</a>'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

ABD Senatosu'nda, Yemen'de savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona verilen desteğin kesilmesini öngören yasa tasarısı, ilk oylamada kabul edildi.

Başkan Donald Trump'ın bölge politikasına bir darbe anlamına gelen, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi senatörlerin destek verdiği tasarı, ilk oylamda 37'ye karşı 63 oy aldı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Jim Mattis, Yemen'deki durumu kötüleştireceği gerekçesiyle senatörlere tasarıya destek vermeme çağrısında bulunmuştu.

Oylama, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin sonrasında yapıldı.

Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinden bu yana, ABD'de Riyad yönetimine karşı eleştiriler büyüyor.

Suudi Arabistan ile ilişkiler konusunda kapalı kapılar ardında bir toplantı yapan senatörler ayrıca, CIA Başkanı'nın toplantıya katılmamasını sert bir şekilde eleştirdi.

CIA Başkanı Gina Haspel, Türkiye'nin verdiği cinayete ait ses kayıtlarını dinlemiş ve kanıtları incelemiş bir isim.

Senato'daki oylama, Suudi Arabistan'ı yaşamsal önemdeki bir müttefik olarak tanımlayan ve Suudi lider kadrosuna ambargo çağrılarına direnen Başkan Trump'a bir ders verilmeis olarak görülüyor.

Trump, geçen hafta CIA'in Kaşıkçı cinayetinden Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın sorumlu olduğu değerlendirmesinde bulunduğu haberlerini reddetmişti.

Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

Senato'daki ilk oylama, gelecek hafta ABD'nin Suudi Arabistan'a verdiği destek konusunun yeniden tartışılması anlamına geliyor.

Ancak uzmanlar, tasarı Senato'daki nihai oylamada geçse bile, Temsilciler Meclisi'nde onaylanma şansının az olduğunu söylüyor. Senatörler ne dedi? Senato'daki brifinge Haspel'in katılmamasına öfkelenen sanöterlerden Demokrat Partili Bob Menendez "Senato'nun CIA Başkanı'nı dinlemesinin engellendiğini" belirtti.

Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun Cumhuriyetçi Partili Başkanı Senatör Bob Corker da, brifing odasındaki herkesin, Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prens'in sorumlu olduğunu gördüğünü söyledi.

Corker "Burada bir sorun var. Suudi Arabistan'ın bir müttefik ve yarı-önemli bir ülke olduğunu anlıyoruz. Ama elimizde bir de kontrolden çıkmış bir veliaht prens var" dedi.

Bir başka Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, CIA cinayetle ilgili olarak senatörlere doğrudan bir brifing verene dek oy kullanmayacağını söyledi.

Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

Washington'daki BBC Muhabiri Barbara Plett, Beyaz Saray'ın Kaşıkçı cinayeti karşısındaki tavrı nedeniyle, Yemen'deki savaşa muhalefetin ivme kazandığını söylüyor. Pompeo ne yanıt verdi? Amerikan Dışişleri Bakanı, Beyaz Saray'ın "Suudi veliaht prensini doğrudan Cemal Kaşıkçı cinayetine bağlayan bir şey olmadığı" görüşünü tekrarladı.

Suudiler, cinayetten söz dinlemeyen istihbarat yetkililerini sorumlu tutuyor.

Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi

Pompeo, Washington'ın Suudi Arabistan'a Yemen'de verdiği desteği savundu ve desteği çekmenin, ateşkes çabalarının altını oyacağını iddia etti.

Dışişleri Bakanı ABD'nin savaşan tarafları ateşkes masasına oturtmanın eşiğinde olduğunu söyledi ve desteği çekmenin Husi isyancıları ve İranlı müttefiklerini cesaretlendireceğini ifade etti.

Suudilerin öncülüğündeki koalisyon ve isyancı Husiler arasındaki çatışmalar binlerce kişinin ölümüne yol açarken, milyonlarca Yemenliyi açlığın eşiğine getirdi.

ABD koalisyona istihbarat desteği sağlıyor ve Suudilere Yemen'de kullandıkları silahları satıyor. Yemen'deki durum ne? Çatışmalar Şii Husi isyancıların ülkenin kuzeyini ele geçirmeleri ve ardından başkent Sanaa'yı da alıp, cumhurbaşkanını kaçmaya zorlamalarıyla başladı.

Savaş, Mart 2015'te Suudi Arabistan ve sekiz diğer çoğunluğu Sünni Arap olan ülkenin, hükümeti yeniden işbaşına getirme amacıyla Husilere karşı hava saldırılarına başlamasıyla daha da büyüdü. Koalisyona ABD, İngilere ve Fransa da destek veriyor.

Son haftalarda Husi liderler, "Suudiler'in öncülüğündeki kalisyon barış istiyorsa" ateşkes görüşmelerine hazır olduklarını söylüyor.

Koalisyon, Kızıldeniz'deki liman kenti Hudayda'ya yönelik saldırılara son verdi. Ayrıca BM'nin öncülüğündeki görüşmelere destek verdikleri belirttiler.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, bu yıl sona ermeden önce barış görüşmeleri için toplanılacağını umduğunu söyledi.

Husiler geçen Eylül ayındaki görüşmelere katılmamıştı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Yemen'de Suudiler'e Desteği Kesme Tasarısı, ABD Senatosu'ndaki İlk Oylamada Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor
    13:25 Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Türkiye'nin 8. İyilik Gemisi, Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan gemi, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyor. Türkiye daha önce de 13 kargo uçağı ve 7 gemiyle Gazze'ye yardım malzemeleri ulaştırmıştı.

  • Baltimore Köprüsü'nün çökmesi Simpsonlar'ın tahmini mi?
    13:14 Baltimore Köprüsü'nün çökmesi Simpsonlar'ın tahmini mi?

    ABD'deki Baltimore Köprüsü, dev bir kargo gemisinin çarpması sonucu çöktü. Sosyal medya kullanıcıları, bu olayın Simpsonlar'ın bir bölümünde tahmin edildiğini iddia etti. Ancak uzmanlar, çizgi filmin bahsedilen bölümünde başka bir köprünün yıkıldığını belirtti. Köprü çökmesi sonucunda birçok araç nehire düşerken, kurtarma çalışmaları devam ediyor.

  • Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı
    12:44 Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı

    Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. İl Müftüsü Bekir Gerek, öğrencilerle birlikte iftar programında buluşarak Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

BBC

Advertisement