Yemen Müzakerelerinin Yeniden Başlaması - Son Dakika
Güncel

Yemen Müzakerelerinin Yeniden Başlaması

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, hükümet heyetinin ülkede kalıcı barışın sağlanması için 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılması kararlaştırılan müzakerelere katılacağını açıkladı.

06.04.2016 15:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, hükümet heyetinin ülkede kalıcı barışın sağlanması için 18 Nisan'da Kuveyt'te yapılması kararlaştırılan müzakerelere katılacağını açıkladı.

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre Hadi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Anne Patterson ve ABD 'nin Yemen Büyükelçisi Matthew Tauler ile görüştü.

Hadi yaptığı açıklamada, Yemen'de kalıcı barışın sağlanması ve yeni Yemen'in geleceğini inşa etmek için Kuveyt'teki müzakerelere katılacağını belirtti.

Hadi, "ülkeyi gasp eden darbeciler tarafından tüm Yemen halkına dayatılan savaşın masumların canına mal olduğunu ve yıkım getirdiğini" kaydetti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Patterson da devlet kurumlarının tekrar meşru yönetime geçmesi,hayatın normale dönmesi, akan kanın durması ve huzur için tüm gözlerin Kuveyt'ten çıkacak barışı beklediğini ifade etti.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini kaydetmişti.

Yemen'de müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durması konusunda tarafların anlaştığını belirten Veled Şeyh Ahmed, BM'de düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde çatışmaların durması kararının 10 Nisan gece yarısı itibarıyla başlayacağını, 18 Nisan'da da tarafların katılımıyla Kuveyt'te müzakerelerin yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı.

Husilerin Yemen'deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, geçen yıl 26 Mart'ta "Kararlılık Fırtınası" adı verilen hava harekatı başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış, ardından Yemen halkı için artık "Umuda Dönüş" operasyonunun başladığı duyurulmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemen Müzakerelerinin Yeniden Başlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement