Yemenli yetkili, Mısır Büyükelçisi ile "Yemen'de barışı" görüştü - Son Dakika
Güncel

Yemenli yetkili, Mısır Büyükelçisi ile "Yemen'de barışı" görüştü

Yemenli yetkili, Mısır Büyükelçisi ile "Yemen\'de barışı" görüştü

Yemen Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ayderus Zubeydi, Mısır'ın Sana Büyükelçisi Ahmed Faruk ile "Yemen'de barış" konusunu ele aldı.

19.01.2023 21:36  Güncelleme: 21:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yemen Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Ayderus Zubeydi, Mısır'ın Sana Büyükelçisi Ahmed Faruk ile "Yemen'de barış" konusunu ele aldı.

Aynı zamanda Yemen'deki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı olan Zubeydi, GGK'nın internet sitesinde yer alan habere göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Mısır Büyükelçisi Faruk'la bir araya geldi.

Görüşmede, güvenlik alanında işbirliği ve bunu geliştirmenin yollarının yanı sıra Yemen'de barışın tesis edilmesi için bölgesel ve uluslararası alanda yürütülen çalışmalar ile siyasi ve ekonomik gelişmeler ele alındı.

Zubeydi, Yemen'de barışın tesisi için yürütülen çalışmaların başarılı olacağını umduğunu dile getirdi.

Zubeydi ayrıca, Mısır Deniz Kuvvetleri'nin, bölgesel ve uluslararası sular ile nakliye hatlarının güvenliğini sağlamak için Babu'l Mendeb ve Aden Körfezi'nde görev yapan uluslararası kuvvetleri en iyi şekilde komuta edeceğine inandığını belirtti.

Mısır Büyükelçisi Faruk ise Yemen'de Başkanlık Konseyi'nin temsil ettiği meşruiyeti ve barış çabalarını desteklediklerini ifade etti.

Mısır Deniz Kuvvetleri'nin, Aralık 2022'de, Aden Körfezi ve Babu'l Mendeb dahil olmak üzere Kızıldeniz'de görev yapan Müşterek Görev Gücü 153'ü komuta görevini devraldığı belirtilmişti.

Yemen'deki kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, geçen yıl 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuştu. Daha sonra 2 defa uzatılarak 6 ay devam eden ateşkes, 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

Umman, krize çözüm amaçlı diplomatik çalışmaları kapsamında 21 Aralık 2022'de ve 10 Ocak 2023'te Yemen'in başkenti Sana'ya iki defa heyet göndermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yemenli yetkili, Mısır Büyükelçisi ile 'Yemen'de barışı' görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement