Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" Paneli - Son Dakika
Güncel

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" Paneli

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : -Panelden detay Burhan Kuzu'nun panelde konuşması ve gazetecilerin soruların yanıtlaması Burhan Kuzu'ya fahri doktora verilmesi "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" Paneli AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu: "İçinde başkanlık modeli olan bir anayasayı referanduma mutlaka götürmek istiyoruz" "Çözüm başkanlıkta.

25.04.2016 20:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

-Panelden detay

Burhan Kuzu'nun panelde konuşması ve gazetecilerin soruların yanıtlaması

Burhan Kuzu'ya fahri doktora verilmesi "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" Paneli

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu:

"İçinde başkanlık modeli olan bir anayasayı referanduma mutlaka götürmek istiyoruz"

"Çözüm başkanlıkta. Koalisyona paydos, ömür billah paydos. Gidiyorsunuz buzdolabı alıyorsunuz 2 yıl garanti veriyorlar. Ben size ömür boyu garanti veriyorum bu model için"

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, anayasa çalışmalarıyla ilgili "İçinde başkanlık modeli olan bir anayasayı referanduma mutlaka götürmek istiyoruz" dedi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" paneline katılan Kuzu, etkinlik öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "yakın zamanda seçim ya da referandum var mı?" sorusu üzerine Kuzu, öngörü olarak bildiği bir şeyin olmadığını ama bir anayasa hazırlığının olduğunu belirtti.

Bu anayasa hazırlığının birkaç ay içerisinde muhtemelen tamamlanacağını ifade eden Kuzu, şöyle konuştu:

"Sonra bunu tartışmaya açacağız. Komisyondan geçince de genel kurula getireceğiz. Tabi sayı sorunumuz var. 316 vekil var. 14 eksiğin tamamlanması söz konusu. Gizli oylamada muhalefetten destek gelir mi gelmez mi, bizden veren olur mu olmaz mı bilemeyiz. Sonuçta kapalı bir oturum. Oradan geçerse referandum gözükür ama oradan geçmezse millete verdiğimiz sözü yapmış oluruz. O olur. Çünkü referanduma gitmek için Meclisten geçmesi gerekiyor metnin öncelikle. Onun dışında yeni bir seçim, gazetelerden görüyoruz ama bu tür bir çalışma yok. Anayasa yapmak için bir seçime gitmek gibi öyle bir plan yok. İçinde başkanlık modeli olan bir anayasayı referanduma mutlaka götürmek istiyoruz. Yani 367 bulsak bile. Referandumsuz rakamı bulsak bile. Mutlaka halkın görüşünü almak istiyoruz."

Kuzu, daha sonra panelde yaptığı konuşmada, başkanlık modelinin teknik bir konu olduğunu, 40 yıldır bu işlerle uğraştığını anlattı.

Dünyada hükümeti yönetme anlamında 3 modelin olduğunu dile getiren Kuzu, geçmiş yıllarda bazı cumhurbaşkanlarının başbakanlarla bir takım sıkıntılar yaşadıklarını, şimdi öyle bir şeyin olmadığını ifade etti.

Kuzu, şöyle devam etti:

"Hangi modelde ülke daha iyi yönetilir, daha ileriye götürülür? Kaygımız bu. Ne parlamenter model, ne başkanlık modeli ne de yarı başkanlık modeli. Böyle 'kendileri için başkanlık sistemi istiyorlar' lafları doğru değil. Dolayısıyla meseleyi sığ bir alana çekip orada boğmak doğru değil. Tercih sizlerle bizlerin. Aklınıza hangisi yatıyorsa hangisinde daha az hata yapabileceğimizi düşünüyorsak, hangisinin hatası daha azsa ona bakılacak. Saplantıya girmenin anlamı yok.

İki başlılık bir defa Türkiye'de sıkıntı kaynağı ve bundan kurtulmamız gerekiyor. Parlamenter sistemin sıkıntısı olarak iki başlılık ortadan kalkmış olacak. Parlamenter sistemdeki en büyük risk koalisyon sıkıntıdır. Koalisyon belası parlamenter modelin bir çıkmazıdır. 7 Haziran sendromu ülkeyi uç noktaya getirdi. Tarihe baktığımızda bunun örneklerini görebiliyoruz. Ne zaman hükümetler zayıflamaya başladı, terörde o zaman artmaya başladı. 1 Kasım seçimlerinde millet sağ duyulu davrandı. Eski günleri düşündü. Oyunu da o yönde verdi ve Türkiye aşağı doğru değil yukarı doğru gitmeye başladı ama bu model her zaman eski riskli döneme geri götürebilir. Benden söylemesi. O açıdan tedbirimizi almamız lazım. Koalisyonlarda bir defa ilerleme sağlayamıyorsunuz. Koalisyon dönemlerinde kalkınma bakımından ülke hep eksi olarak devam etmiş."

-"Çözüm başkanlıkta"

Kuzu, 93 yılda 64 hükümetin kurulduğunu, normalde bu kadar hükümetin 256 yılda kurulması gerektiğini ifade etti.

İki başlılığın giderilmesi gerektiğine dikkati çeken Kuzu, "Çözüm başkanlıkta. Koalisyona paydos, ömür billah paydos. Gidiyorsunuz buzdolabı alıyorsunuz 2 yıl garanti veriyorlar. Ben size ömür boyu garanti veriyorum bu model için. Böyle model dünyada yok. Gelecek olan yeni modelde baraj sıfır, baraj yok. İddia ediyorum ki bugünkü parlamenter modelde kuvvetler ayrımı yok. Adı var kendi yok. Yasama, yürütme, yargı. Yargıyı bir kenara koyalım yasama, yürütme iki güç var. Ama bu iki güç olan parlamenter modelde ikisi aynı değil. Dolayısıyla da yeni modelde kuvvetler ayrımı asla söz konusu değil" diye konuştu.

Panelin ardından Kuzu'ya fahri doktora unvanı verildi. Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Kuzu'ya cübbesini giydirdi, fahri doktora belgesini verdi.

Etkinliğe Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali Değirmenci, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kuzu, panelin ardından protokol üyeleri ve öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" Paneli
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.

  • Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı
    22:50 Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün köprüden uçuruma düştüğü ve alev aldığı iddia ediliyor. Ulaştırma Bakanı, kaza bölgesinde kapsamlı bir soruşturma yapılacağını söyledi.


Advertisement