Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur? - Son Dakika
Teknoloji

Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur?

Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur?

Antivirüs kurun, bloatware'i temizleyin ve PC'nizin geleceğe pürüzsüz hazırlanmasını sağlamak için diğer görevleri gerçekleştirin.

05.02.2022 19:22  Güncelleme: 19:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Demek yeni bir bilgisayarınız var. Mükemmel! Bu mütevazı metal kutu, geniş bir potansiyel dünyasının anahtarıdır. Mali durumunuzu dengelemekten, ailenizle iletişim halinde olmaya, Steam'de biraz stres atmaya kadar her konuda size yardımcı olabilir.

Ancak yeni bir bilgisayar, yeni bir araba gibi değildir; bir anahtarı çevirip pedalı kökleyemezsiniz. Tamam, belki yapabilirsin - ama yapmamalısın. İlk çalıştırdığınızda sadece birkaç basit aktivite yapmak, daha güvenli, daha hızlı ve geleceğe daha iyi hazır olmasına yardımcı olabilir. Adım adım yeni bir dizüstü veya masaüstü bilgisayarı doğru şekilde nasıl kuracağınız aşağıda açıklanmıştır.

Yeni PC'nizde Windows Update'i çalıştırın

İlk adım açık ara en sıkıcı olanıdır. Windows kopyanız tamamen yamalı ve güncel değilse, web'de dolaşmamalısınız, nokta. Şimdi kötü haber için: PC'nizin perakende rafında ne kadar süre kaldığına bağlı olarak, bu işlem dakikalar veya saatler sürebilir. Her iki durumda da, yapılması gerekiyor.

Microsoft, ayda en az bir kez yeni Windows yamaları yayınlar. İşletim sistemi için en son "büyük" yükseltme, Windows 10 Kasım 2021 Güncellemesi biçiminde geldi; bu daha büyük "dönüm noktası" sürümleri geçmişte yılda iki kez gerçekleşti, ancak gelecekte yılda bire yavaşlayacak. Öte yandan Windows 11, Ekim ayında piyasaya sürüldü, bu nedenle yüklü olan dizüstü bilgisayarlar oldukça güncel olmalıdır. Bilgisayarınıza tam olarak yama uygulanmadıysa, önemli güvenlik düzeltmelerini ve dikkate değer yeni özellikleri kaçırıyor olabilirsiniz.

Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur?

İlk olarak, PC'nizin internete bağlı olduğundan emin olun. Windows 10'da Başlat menüsünü açın ve Ayarlar > Güncelleme ve güvenlik > Güncellemeleri Kontrol Et'e gidin. Sisteminiz güncellemeleri arayacak ve bazılarını bulacaktır. Bunları indirin ve kurun, ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın ve tekrar yapın… ve tekrar… ve tekrar… ta ki güncelleme kontrolü yeni girişler döndürmeyene kadar. Umarım çok uzun sürmez, ancak en kötü durumda yeni bir bilgisayarı güncellemek bir saat veya daha fazla sürebilir.

İşin iyi yanı, Windows gelecekte kullanıma sunuldukça yeni güncellemeleri indirecek ve kuracaktır. Sadece bu ilk kamburun üstesinden gelmelisin!

Yeni dizüstü bilgisayarınız Windows 10 yüklü olarak geldiyse, Windows 11'e yükseltme seçeneğini görebilirsiniz. Şimdilik Windows 11'i atlamanızı öneririz. Yalnızca öğrenilecek yeni bir arayüz değil, aynı zamanda yeni kullanıma hazır işletim sistemi de bu ilk günlerde birden çok pürüzlü kenar ve açık hatalara sahiptir.

Favori tarayıcınızı yükleyin

Tanıdık olmayan bir tarayıcıda internette gezinmek, başka birinin ayakkabılarını giyerken tango yapmaya çalışmak gibidir. Yapılabilir, ama keyifli olmaz. Edge sizin kaleminiz değilse, Chrome, Firefox ve Opera kullanabilirsiniz.

Chrome yıllardır tercihimizdi, ancak Microsoft Edge'in Chromium tabanlı sürümü, en son web tarayıcısı testimizde uzun süreli şampiyonu üzdü. Edge, Chrome'dan ayrılmanın sakıncası yoksa şu anda kullanabileceğiniz en iyi tarayıcıdır ve daha da iyisi, Windows 10'un varsayılanıdır. Zevkleriniz daha egzotikse, bu 10 belirsiz, son derece özel tarayıcıdan biriyle her zaman uğraşabilirsiniz.

Yeni bilgisayarınızın güvenliğini ayarlayın

Artık daha rahat bir şeye bindiğinize göre, güvenlik ördeklerinizi arka arkaya almanın zamanı geldi.

Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur?

Dizüstü bilgisayarınız veya masaüstünüz bir üçüncü taraf virüsten koruma denemesi içermediği sürece, Windows varsayılan olarak Windows Güvenliği etkinleştirilmiş olarak gelir. Windows Güvenliği, kullanımı son derece basit, kötü amaçlı yazılımları tespit etmede harika ve muhtemelen çoğu insan için yeterince iyi olan aşırı ayrıntılı olmasa da sağlam bir çözümdür. Yine de, oradaki en tam özellikli kötü amaçlı yazılımdan koruma çözümü değil. Taramaları bile planlayamazsınız!

Bilgisayarınızın bloatware'ini temizleyin

Savunmanız hazır, bilgisayarınızdaki pislikleri temizlemeye başlamanın zamanı geldi.

Kendi Windows PC'nizi oluşturduysanız bu adımı atlayabilirsiniz. Düz Windows kurulumları, sabit sürücünüzü karıştıran aşırı önemsiz şeylerle gelmez. Ancak ünlü PC üreticilerinin kutulu PC'leri kaçınılmaz olarak bloatware ile dolup taşıyor.

Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur?

Önemsiz şeyleri atmanın en kolay yolu, Windows arama kutusuna "Program ekle ve kaldır" yazıp sonuçların en üstünde görünen seçeneği seçmektir. Listeyi gözden geçirin ve istenmeyen programları kaldırın. Donanım üreticilerinin uygulamalarını silmeyin (örneğin, Intel, AMD, Nvidia, Microsoft ve HP veya Lenovo gibi şirketlerin yazılımlarını tek başına bırakın), ancak gördüğünüz paket yazılımları silmekten çekinmeyin. En yaygın olarak önceden yüklenmiş uygulamalardan bazıları antivirüs denemeleri, Dropbox, Candy Crush, Netflix, Spotify, "App Collections" ve diğerleridir.

Her şeyi yukarıdan bombalamayı tercih ederseniz, Microsoft ayrıca Windows 10 Home veya Windows 10 Pro'nun en son sürümünün temiz bir kopyasını yükleyen, ancak Microsoft'un varsayılan Windows 10 kurulumunun parçası olmayan herhangi bir uygulama içermeyen indirilebilir bir araç sunar. Microsoft, aracın açıklamasında eve gittiğinden, ciddi bir şekilde ortalığı karıştırmıyor: "Bu aracı kullanmak, Office gibi diğer Microsoft uygulamaları da dahil olmak üzere Windows ile standart olarak gelmeyen tüm uygulamaları kaldıracaktır. Ayrıca üretici uygulamaları, destek uygulamaları ve sürücüler de dahil olmak üzere önceden yüklenmiş uygulamaların çoğunu kaldıracaktır.

Bu araç, o yazılımla ilişkili tüm ürün anahtarlarını veya dijital lisansları da silecektir; bu nedenle, yazılımlardan bazılarının (örneğin Office, örneğin) yok edilmesini istiyorsanız, Microsoft'un yeni yazılımını kullanmadan önce ürün anahtarını not ettiğinizden emin olun. Bulmak için Belarc Advisor gibi bir şey kullanarak aracı başlatın.

Yeni bilgisayarınızı yazılımla doldurun

Neden tüm bu ıvır zıvırı ve dağınıklığı bir kenara atıyorsun? Kendi eşyalarına yer açmak için, tabi ki. Yeni donanım, yazılımın eşleşmesi için yalvarıyor!

Tüm bu yazılımları gerçekten yükleme zamanı geldiğinde Ninite'a gidin. Ninite, birçok ücretsiz programın yükleme işleminin bir parçası olarak gizlice girmeye çalıştığı paket yazılımları otomatik olarak devre dışı bırakacak kadar ileri giderek, seçtiğiniz çok sayıda ücretsiz uygulamayı aynı anda yüklemenize izin verir. Yeni bir PC yüklemenin acısını ortadan kaldıran harika kullanışlı bir araçtır.

Yeni dizüstü bilgisayarınız Windows 11 önceden yüklenmiş olarak geldiyse, radikal yeni Başlat menüsü ve görev çubuğu tasarımından rahatsız olabilirsiniz. Varsa, StartAllBack veya Stardock's Start11'i kontrol etmeyi düşünün. Bu 5 dolarlık programların her ikisi de Windows 11'in görünüşünü ve verdiği hissi işletim sisteminin kendisinde olmayan şekillerde yeniden yapılandırmanıza yardımcı olur. Kısa sürede normal hissetmenize geri dönebilirsiniz.

Yeni bilgisayarınızı yedekleyin

Tüm bunlardan sonra, bilgisayarınız nihayet sallanmaya hazır: Güvenlidir, günceldir, önemsizdir ve özel ihtiyaçlarınızı karşılamak için ince ayarlanmış yazılımlarla doludur. Son görünürde! Ama henüz işimiz bitmedi.

Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur?

Bilgisayarınız mücadele halinde olduğuna göre, birincil sabit sürücünüzün (Windows'un başlatıldığı sürücü) bir klonunu veya imajını oluşturmak ve onu başka bir sabit sürücüye kaydetmek için ideal bir zaman. Bir klon veya imaj, sürücünüzün anlık imajını oluşturur ve birincil sürücünüz hayaletten vazgeçerse Windows'u başlatmak için kullanabilirsiniz. Sisteminizin mevcut güncellenmiş, bloatware içermeyen, özelleştirilmiş durumunda bir imajına sahip olmak, herhangi bir nedenle Windows'u yeniden yüklemeniz gerekirse, tüm bu ayak işlerini tekrar yapmanızı engeller.

Peki bir klon ve bir imaj arasındaki fark nedir? Esasen bir klon, sabit sürücünüzün tam bir kopyasını başka bir sürücüde (dosyalar, ana önyükleme kaydı ve tümü) oluşturur. Klon, tüm sabit sürücüyü tüketir, ancak kullanmanız gerekirse tak ve çalıştır özelliğindedir. Öte yandan imajlar, PC'nizdeki her şeyi içeren tek bir devasa dosya oluşturur. Bir imaj yedeğinin bir felaketten sonra yuvarlanmaya hazır hale getirilmesi biraz daha fazla çalışma gerektirir, ancak aslında sadece büyük bir dosya olduğu için onu depolama şekliniz konusunda daha fazla esnekliğe sahipsiniz. İlgileniyorsanız, Lincoln Spector daha ayrıntılı bir karşılaştırmaya sahiptir.

İsteğe bağlı: Yeni bilgisayarınızın sürücülerini güncelleyin

Bu adım herkes için değil. Birkaç şey, herhangi bir nedenle iyi oynamayı reddeden bir sürücüden daha hızlı bir şekilde makinenize zahmetli hayaletler getirebilir. Kullanıma hazır masaüstü bilgisayarınız iyi çalışıyorsa ve yalnızca web'de gezinme, Office ile çalışma ve bunun gibi temel görevleri gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, bilgisayarınızın sürücüleri olduğunu bile unutmaktan çekinmeyin ve çalışmaya devam edin. Windows Update, yine de donanımınız için makul ölçüde yeni sürücüler almalıydı.

Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur?

Ancak bir DIY teçhizatını bir araya getirdiyseniz veya bir oyun makinesi topluyorsanız, donanımınız için daha yeni sürücülerin mevcut olup olmadığını görmek iyi bir fikirdir. Windows Update her zaman sürücü güncellemelerinin en uç noktasında değildir ve örneğin anakartınız veya ağ kartınız için yeni sürücüler faydalı özellik ve performans güncellemeleri sağlayabilir. Oyuncular, en yeni oyunlarda en iyi performansı sağlamak için grafik kartı sürücülerini oldukça sık güncellemelidir. (Neyse ki, Nvidia ve AMD'nin sahip olması gereken grafik takımlarını kullanarak bunu kolayca yapabilirsiniz ve yenileri çıktığında size haber verirler.)

Bir sürücü bir şekilde bilgisayarınızı yavaşlatmaya neden olursa, korkmayın, çünkü yeni aygıt sürücüleri yüklediğinizde Windows otomatik olarak bir Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturur.

Ve tuhaf, aşırı bir durumda gerçek bir felaket gelirse, oluşturduğunuz yedek imaja sahipsiniz, değil mi?

İsteğe bağlı: Yeni bilgisayarınız hakkında bilgi edinin

Artık tüm zor iş bittiğinde, Windows'un tüm köşe ve bucaklarını öğrenmek için zaman ayırın - derinliklerinde gizlenmiş çok sayıda şaşırtıcı derecede güçlü, düpedüz yardımcı araç ve püf noktası var.

Toparlarsak...

Bu noktada akmaya neredeyse hazırsınız. Elbette, eski bilgisayarınızdaki dosyaları taşımak ve Windows ve diğer yüklü yazılımlarınız için ürün anahtarlarını kaydetmek gibi gerçekleştirmeniz gereken başka görevler de vardır (yine, Belarc Advisor bunun için harikadır), ancak bunların hepsini kendi bilgisayarınızdan yapabilirsiniz. Şimdilik, yeni bir bilgisayara sahip olmanın, tamamen optimize edildiğinin, saldırılara karşı korunduğunun ve bir felaket durumunda kurtarılabileceğinin bilincinde olmanın keyfini çıkarın.

Kaynak: Tekmoloji

Son Dakika Teknoloji Yeni bilgisayarınız nasıl kurulur? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement