Yeni eğitim-öğretim yılı - Son Dakika
Güncel

Yeni eğitim-öğretim yılı

Yeni eğitim-öğretim yılı

Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman'da 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla tören düzenlendi.

09.09.2019 12:55  Güncelleme: 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa, Malatya ve Adıyaman'da 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla tören düzenlendi.

Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesindeki Süleyman Şah İlkokulunda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, törende, Cumhuriyet tarihinden 2002'ye kadar Gaziantep'in toplam derslik sayısının 5 bin 300 olduğunu, inşaatı devam eden 4 bin derslikten 600'ünü hizmete aldıklarını, 3 bin 400'ünde ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İl genelinde toplam derslik sayısının 15 binlere vardığını belirten Gül, "Yapılanlara baktığımızda sorunları çözebilme kapasitemiz olduğunu görüyoruz. İlave 5 bin dersliğe daha ihtiyacımız var. Merkezi hükümetle birlikte, hayırseverlerle birlikte, yerel yönetimlerle beraber bu ihtiyacımızı da tamamlayacağız." dedi.

Gül, Gaziantep'in eğitim politikalarının en iyi uygulandığı illerden biri olduğunu dile getirerek, "Evet ikili eğitim yapan sınıflarımız var, sınıf mevcudu kalabalık olan okullarımız var ama buna rağmen sorunun çözüldüğü mahallelere, okullara baktığımızda bunun daha fazla olduğunu görüyoruz." diye konuştu.

Kentte 18 yaş altı nüfusun bir milyon civarında olduğunu ifade eden Davut Gül, şöyle konuştu:

"Bunların spor yapacakları, sanatın her dalıyla ilgilenecekleri mekanlara ihtiyaç var. Büyükşehir Belediye Başkanımızın öncülüğünde yerel yönetimler şu anda 13 havuz, 20 spor salonu yaptı. Milli Eğitim Bakanlığımızın öncülüğünde 22 spor salonu yapılıyor. Bunlara baktığımızda 55 tane tesis yaklaşık 6 ay içerisinde hizmete girecek. Her okulumuzda okul spor kulüpleri kurduk. Burada çocuklar lisanslı olarak spor yapacaklar. 400 lisanslı sporcudan 20 binlere vardık. İnşallah bu sene 100 binlere varacağız."

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Orhan Ergün de yeni eğitim vizyonu kapsamında, ekonominin nesnesi olmadan, ekonomi dünyasının becerilerine sahip olmaya, dünyaya uyum sağlarken değerlerden kopmamaya, akademik beceriler yanında sanatsal sportif açıdan da başarılı olmaya önem verdiklerini vurguladı.

Bu yıl uygulamaya konulacak tasarım beceri atölyelerine değinen Ergün, bu atölyelerle bir yandan öğrencilerin temel yaşam becerileri edinmelerinin, diğer yandan da öğrendiklerini atölye çalışmalarıyla uygulamaya taşımalarının hedeflendiğini ve bunun için okullarda derslik düzenlemeleri yapmaya devam edildiğini dile getirdi.

Ergün, bazı okulların gerek kendilerinden gerek çevrelerinden kaynaklanan imkanlarının, emsallerine göre eksik kalabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Okul profili değerlendirme çalışmasıyla okulların imkan ve başarı farkları ortadan kaldırılmaya ve tüm noktalarda tüm çocuklarımıza eşit imkanlar sunulmaya çalışılıyor. Yine okul profili değerlendirme uygulamasıyla hangi okulun destekleneceğinin görüleceği etkili bir karar destek sistemi oluşturuluyor. Bu uygulamalarla çocuklarımızın araştırma ve uygulamaya çalışmalarıyla öğrendiklerini derinleştirmeleri, okul dışı öğrenme imkanlarını daha çok kullanmaları, iş ve üretim dünyasıyla etkileşimli bir okul deneyimi yaşamaları temin edilmeye çalışılıyor."

Ergün, Bakanlığın temel stratejisinin, öğretmeni güçlendirmek olduğuna dikkati çekerek, "Tüm eğitim hikayemizin yazarı öğretmenlerimizdir. Muasır medeniyet yarışında bizi güçlü kılacak aktörler öğretmenlerimizdir. Bu amaçla işe öğretmen ve yönetici eğitimleriyle başlanmıştır. Hem yöntem ve teknikleriyle hem de kaynaklarıyla çok seçenekli bir öğretmen geliştirme ortamı oluşturulmuş ve 850 bini aşkın öğretmenimize hizmet içi eğitim çalışması yapılmıştır." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de çocukları bu çağa göre değil, gelecek çağa göre, onların çağlarına göre hazırlamak gerektiğini söyledi.

Şahin, şöyle devam etti:

"Çağ ne diyor, 'Bilim ve teknoloji' diyor. O yüzden biz taraftan onların fiziki şartlarınızı iyileştirirken bir taraftan bu alanda kendilerini yetiştirmeleri için ortamları hazırlıyoruz. 2002'de okul öncesinde bu şehirde oran yüzde 10'du. Bugün yüzde 65'lere çıkmış durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, hükümetimizle, Milli Eğitim Bakanımızla birlikte bu şehre özel davranıyoruz. Şu anda hiçbir şehirde 4 bine yakın derslik inşaatı devam etmiyor. Bunlar bittiğinde çocuklarımızın fiziki şartları daha iyi olacak ama her şey fiziki şart demek değildir. Sizin gönlünüz, ruhunuz, gelecek vizyonunuz, aileleriniz ve hakikaten size ışık olan öğretmenlerimizle birlikte çok daha güçlü olacaktır. O yüzden öğretmenlerimize çok iş düşüyor."

Şahin, belediye olarak eğitime ve öğrencilere verdikleri destekler hakkında da bilgi verdi.

İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete ise bu yıl sadece birinci sınıfa 53 bin öğrenci ile merhaba dediklerini belirterek, "Geçen yıl eğitim öğretim yılı tamamlanırken 25 bin öğrencimizi 12. sınıftan mezun ederken bu yıl 53 bin öğrenci ile merhaba diyoruz. Bin 154'ü resmi, 215'i özel olmak üzere toplam bin 369 okul örgün eğitime devam eden 561 bin 951 öğrenci, yine açık öğretimle birlikte toplamda 609 bin rakamına ulaşan öğrenci nüfusumuza resmi ve özel toplamda 30 bin 443 öğretmenimizle hizmet vermeye gayret edeceğiz." dedi.

Mete, 197 taşıma merkezine bin 258 araç ile bin 262 yerleşim yerinden toplam 17 bin 934 öğrenciyi taşımayı planladıklarını kaydetti.

Öğrencilerin şiirler okuduğu ve halk oyunu gösterisi sunduğu tören, protokolün ders zilini çalmasıyla sürdü.

Ardından Vali Gül ve katılımcılar, dersliklerde öğrencilerle bir araya gelerek sohbet etti.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta yaklaşık 300 bin öğrenci ve 15 bin öğretmen yeni eğitim-öğretim yılına bugün çalan ilk ders ziliyle başladı.

İlköğretim Haftası dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı İhsan Erkul, kentteki bazı ortaokul ve liselerdeki öğrenci ile öğretmenleri ziyaret etti.

Kahramanmaraş Ortaokulu'ndaki ziyaretinde öğretmenlerin sorun ve taleplerini dinleyen Erkul, bu hafta yaşanan sevincini paylaşma adına çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını söyledi.

MEB'in bütün stratejinin merkezinde öğretmenlerin olduğunu vurgulayan Erkul, "Öğrencinin yüreğine giren öğretmenler iz bırakıyor. Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay onun için öğretmenlerimiz rehberlik yapması ve bir öz veri göstermesi gerekiyor. Okuldaki huzur ortamı çok önemli. Okullarımızı belirli standarda getirmeyi hedefliyoruz. Bakanlığımızın merkezinde öğretmenlerimizi geliştirmek var. Bu işlerin en başında ilk önce sağlık ve afiyet diliyorum." diye konuştu.

Erkul'a ziyaretlerde, İl Milli Eğitim Müdür Cemal Yılmaz da eşlik etti.

Kilis

Kilis'te, 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasıyla öğrenciler için ilk ders ders zili çaldı.

Yaz tatilinin ardından yaklaşık 50 bin Suriyeli ve Türk öğrenci 2019-2020 yeni eğitim öğretim yılına merhaba demenin mutluluğunu yaşadı.

Okul önünde toplanan öğrenciler, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sınıflarına girerek ders başı yaptı.

Öğrencilerin yaşadıkları heyecana aileleri de ortak oldu. Çocuklarını ilk gün yalnız bırakmayan aileler, okulun bahçesini doldurdu.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla tören düzenlendi.

Kentte yaklaşık 850 bin öğrenci ders başı yaptı.

İlköğretim Haftası dolayısıyla merkez Eyyübiye ilçesindeki Hayati Harrani İmam Hatip Ortaokulu'nda tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, öğrenciler tarafından halk oyunları gösterisi sunuldu.

Vali Abdullah Erin, burada yaptığı konuşmada, çocukların geleceğe hazırlanmasının büyük sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

Şanlıurfa'nın eğitim yatırımlarında en büyük payı alan illerin başında geldiğini vurgulayan Erin, Kentte eğitim alanında fiziki altyapının iyileştirilmesi, taşımalı eğitimin sonlandırılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, kız çocuklarının okullaşması ve üniversiteye yerleşmede başarı grafiğinin yükseltilmesine yönelik çalışmaların artarak devam edeceğini ifade etti.

Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, okul müdürleri, öğrenciler ve aileleri de katıldı.

Malatya

Malatya'da 2019-2020 eğitim öğretim yılı 173 bin 978 öğrenci ve 13 bin 602 öğretmen ile 873 okulda başladı.

İlköğretim Haftası dolayısıyla Malatya Valisi Aydın Baruş, kent merkezinde bulunan Gazi İlkokulunu ziyaret etti.

Baruş, ziyaret sırasında herkesin yeni eğitim öğretim yılı için gayretli olmasını istedi.

Ziyarette, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez ve Malatya Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı da hazır bulundu.

Adıyaman

Adıyaman'da, 2019-2020 eğitim öğretim yılının başlamasıyla öğrenciler için ilk ders ders zili çaldı.

Kentte yaz tatilinin ardından yaklaşık 153 bin 552 öğrenci, 2019-2020 yeni eğitim öğretim yılına merhaba demenin mutluluğunu yaşadı.

İl Özel İdaresi İlkokulunda düzenlenen törende konuşan Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.

İlkokul öğrencilerinin bir hafta erken açıldığını ifade eden Pekmez, "Bu yılki eğitim sisteminde tatiller kasım, şubat ve nisan aylarında olmak üzere üçe çıkarıldı. Teneffüs saatleri artırıldı. Bu gelişmeler öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlayacak." dedi.

Törene İl Emniyet Müdürü Metin Alper, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, öğrenciler ve veliler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeni eğitim-öğretim yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor
    01:09 Apple, iPhone 16 ile tasarım değişikliklerine gidiyor

    Apple'ın iPhone 16 modelinde dikey kamera kurulumuna geri dönüş yapacağı ve SIM kart tepsisi yerine Eylem düğmesi kullanabileceği belirtildi. Yeni sızıntılar, iPhone 16 serisinin tasarımında yapılan değişiklikleri ortaya koydu. Ayrıca çerçevelerin incelmesi, telefonun darbelere karşı daha hassas olabileceğini gösteriyor.

  • Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları
    01:09 Türkiye'de En Popüler Dijital Akış Platformları

    Son yıllarda DVD'ler, yerini dijital akış platformlarına bırakmış durumda. Türkiye'de hızla yaygınlaşan dijital akış platformları arasında en popüler olanı yüzde 38 pazar payıyla BluTV oldu. İkinci sırada yüzde 27 pazar payıyla Netflix yer alırken, Amazon Prime Video yüzde 19 pazar payıyla üçüncü sırada yer aldı. Disney+ ve MUBI ise daha küçük pazar paylarıyla listeye dahil oldu.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı
    01:09 Erdal Beşikçioğlu, Belediye Başkanı olarak ilk nikahı kıydı

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinden aday olan ve 31 Mart seçimlerinde belediye başkanı seçilen oyuncu Erdal Beşikçioğlu, başkan olarak ilk nikahını kıydı. Belediyenin hesabından yapılan paylaşımda, Beşikçioğlu'nun Berkay Dinçsoy ve Mine Kaya çiftinin nikahını kıyarak, çiftimize ömür boyu mutluluklar dilediği ifade edildi. Paylaşımda ayrıca çiftin ve ailesinin Erdal Beşikçioğlu ile fotoğrafları da yer aldı.

  • İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap
    01:06 İBB Başkanı İmamoğlu'nun resminin asılmasını isteyen CHP Meclis üyesine Başkan Cin'den cevap

    Pendik Belediye Meclisi'nde CHP meclis üyesi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Belediye Başkanı Cin ise, 'Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de Ekrem Bey'in resmini asacağım' dedi.

  • Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu
    01:03 Türk ve İngiliz Girişimciler Londra'da Buluştu

    Londra Oyun Festivali kapsamında Türk ve İngiliz girişimciler, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda bir araya geldi. Büyükelçi Osman Koray Ertaş'ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, festival başkanı Michael French, Women in Games Türkiye Kurucusu Simay Dinç ve önemli oyun firmalarının temsilcileri katıldı. Büyükelçi Ertaş, Türk oyun sektörünün önemli başarılara imza attığını belirterek, Türkiye'nin küresel oyun sektörüne destekler sağladığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin artırılması hedefiyle çalışmaların devam edeceğini ifade etti.


Advertisement