Yeni Nükleer Santraller İçin Sırada Sinop ve İğneada Var - Son Dakika
Ekonomi

Yeni Nükleer Santraller İçin Sırada Sinop ve İğneada Var

Dün ilk harcı atılan Akkuyu NGS'nin ardından Sinop ve İğneada'ya yapılması planlanan santraller için harekete geçildi. Sinop'ta inşa edilecek santralin ÇED başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu.

04.04.2018 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya şu anda 31 ülkede 450 civarında Nükleer Güç Santrali (NGS) kurulu halde üretim yapıyor. 60'ten fazla santralin inşaatı ise devam ediyor. Neni nesil teknolojiyle devreye alınacak olanlarla birlikte dünyadaki nükleer santral sayısı 500'ü aşacak. Geç de olsa 60 yıllık rüyasını gerçekleştirmek üzere dün Akkuyu'nun temelini atan Türkiye, bir santralle yetinmeye niyetinde değil. Akkuyu'da inşa edilecek 4 reaktörden yıllık 4 bin 800 megavat elektrik üretilecek. Sinop'taki santralin de buna yakın bir kapasitede olması öngörülüyor.

İKİNCİ SANTRAL 2028'DE HAZIR

Türkiye'nin ikinci nükleer santrali 4 bin 560 megavat kapasiteyle Japon-Fransız ortaklığıyla Sinop'ta kurulacak. Sinop NPP -1 reaktörünün inşaatına 2020'de başlanıp 2025'te bitirilmesi planlanıyor. Sinop NPP -2 reaktörü 2021'de başlayıp 2026'da, Sinop NPP -3 reaktörü 2022'de başlayıp 2027'de, son reaktör olan Sinop NPP -4 ise 2028 yılında tamamlanacak.

Sinop İnceburun mevkiinde yapılacak olan santral için son olarak geçtiğimiz ocak ayında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu. ÇED sürecinin sona ermesiyle birlikte gerekli lisansların alımına geçilecek. Kurulacak olan santralin 1120 MW'lik 4 reaktör ünitesiyle toplam 4.480 MW kurulu güce sahip olacağı söyleniyor.

ÜÇÜNCÜ NGS İÇİN FAVORİ İĞNEADA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul'da gerçekleştirilen Dünya Petrol kongresinde, Türkiye'nin üçüncü nükleer santral için çalışmaların başladığını belirtmişti. Ayrıntıları henüz belli olmayan santral için ise kulislerde Kırklareli'ne bağlı İğneada mevkiinin adı geçiyor.

ELEKTRİĞİN YÜZDE 11'İ NÜKLEER SANTRALDEN

Dünyada 1950'li yıllarda kurulmaya başlanan nükleer santrallerin, küresel enerji üretimindeki payı yüzde 11'e ulaştı. Halen 32 ülkede kurulu 448 nükleer reaktörün toplam kapasitesi 391 bin megavatı geçiyor. Fransa sahip olduğu 58 reaktörle elektrik ihtiyacının yüzde 72,8'ini söz konusu kaynaktan sağlayarak öne çıkıyor. Bu alanda Fransa'yı elektrik ihtiyacının yüzde 54,1'ini nükleer enerjiden karşılayan Slovakya, yüzde 51,3 ile Macaristan, yüzde 51,2 ile Belçika ve yüzde 50,2 ile Ukrayna takip ediyor. Mevcut kurulu güç bile enerjinin arz güvenliği açısından tartışmasız bir kaynak haline geldi.

İLK ÜÇTE ABD, FRANSA VE JAPONYA VAR

ABD, faaliyetteki 99 bin 869 megavat kurulu güce sahip 99 nükleer reaktörüyle açık ara ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi 63 bin 130 megavatlık kapasiteli 58 reaktörle Fransa izliyor. Sıralamada 39 bin 752 megavatlık 43 reaktörle Japonya üçüncü olurken, ardından 31 bin 384 megavatlık 36 reaktörle Çin, 26 bin 111 megavatlık 35 nükleer reaktörle Rusya ve 23 bin 77 megavatlık reaktörle de Güney Kore geliyor.

Yeni Nükleer Santraller İçin Sırada Sinop ve İğneada Var

62. NÜKLEER ŞANTİYESİ AKKUYU

Çin, Rusya, Hindistan başta olmak üzere dünyada 16 ülkede, yaklaşık 61 bin 264 megavatlık 61 nükleer reaktörün inşaatı devam ediyor. Akkuyu NGS'nin ilk ünitesiyle bu rakam 62'ye ulaşacak. Dünya genelinde inşaat halinde bulunan nükleer reaktörler ise şöyle:

7/24 ÜRETİM

Temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu NGS'nin, Türkiye'de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacağını belirtti. Albayrak, "Bu proje sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğiz. Bunu sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceğiz. 20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz. Akkuyu NGS Türkiye'de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacak" dedi.

"ÜLKEYİ DAHA İYİ NOKTALARA GETİRECEK"

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin'in Mersin'deki temel atma töreninde video konferans yoluyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne bağlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Elvan, bağlantıda yaptığı konuşmada, tarihi bir günde olduklarına vurgu yaparak Mersin ve Türkiye'nin nükleer teknolojiyle tanışmanın ilk adımını attığını ifade etti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Türkiye'nin önünü açacak ve ülkeyi daha iyi noktalara getirecek bir adım olduğunu ifade eden Elvan, Akkuyu NGS'nin yeni istihdam imkanları sağlayıp bölge ekonomisini güçlendireceğini söyledi. (Yeni Şafak)

Yeni Nükleer Santraller İçin Sırada Sinop ve İğneada Var

Son Dakika Ekonomi Yeni Nükleer Santraller İçin Sırada Sinop ve İğneada Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement