Yeni Porsche 911 Turbo S Porsche Active Aerodynamics ile geliyor - Son Dakika
Otomobil

Yeni Porsche 911 Turbo S Porsche Active Aerodynamics ile geliyor

Yeni Porsche 911 Turbo S Porsche Active Aerodynamics ile geliyor

Porsche Active Aerodynamics (PAA) özelliği ilk kez 2014 yılında bir önceki 911 Turbo serisinin dünya prömiyeri sırasında tanıtılmıştı.

22.04.2020 18:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Porsche Active Aerodynamics (PAA) özelliği ilk kez 2014 yılında bir önceki 911 Turbo serisinin dünya prömiyeri sırasında tanıtılmıştı.

Halihazırda tüm model serilerinde Porsche aktif aerodinamik unsurları göze çarpıyor.

Yeni Porsche 911 Turbo S Porsche Active Aerodynamics ile geliyor

Porsche Aerodinamik Geliştirme Departmanı Başkanı Dr. Thomas Wiegand konuyla ilgili şunları söylüyor: "Başka hiçbir spor otomobil farklı sürüş dinamiklerine karşı 911 Turbo S modelinde olduğu kadar aerodinamik esneklikle yanıt vermiyor. Aerodinamik mühendisleri olarak, normalde bir ikilemle karşı karşıya kalıyoruz: maksimum hız ve düşük tüketim için düşük sürtünme katsayısı tercih edilirken, sürüş dinamikleri açısından yüksek bir bastırma kuvveti gerekiyor. Ancak, iki özellik birbiriyle çelişiyor. PAA bu farklı aerodinamik hedefler arasındaki çelişkileri çözüme kavuşturuyor."

Aktif soğutucu hava giriş kapakları da yeni bir tasarım detayı olarak karşımıza çıkıyor. Değişken ön spoiler kenarlarının yanı sıra uzayan ve açılan arka kanatla birlikte, sınıfının en iyisi konumundaki yeni modeli üç aktif aerodinamik bileşeni bünyesinde barındırıyor. 911 Turbo modeli ile sunulan PAA Hız ve PAA Performans isimli 2 temel aerodinamik konfigürasyona ilave olarak Eco konfigürasyonunun tam potansiyeline ulaşması mümkün hale geliyor.

8 farklı aerodinamik konfigürasyonu

PAA, ıslak yol koşullarında daha iyi yol tutunması için aerodinamik dengeyi arka aksa doğru kaydıran, yüksek hızda tam frenleme durumunda daha yüksek sürtünme katsayısı, daha fazla bastırma kuvveti sağlayan bir Wet mode (Islak mod) işlevine sahip. Bu sayede daha kısa fren mesafesi ve daha yüksek sürüş stabilitesi sunan hava freni işlevini içerecek şekilde genişletilmiş.

PAA tavan açıkken aracın etrafındaki değişen hava akışına adapte olmak için de kullanılıyor. Bir başka deyişle, her biri aktif aerodinamik bileşenlerin spesifik bir kombinasyonu ile karşımıza çıkan toplam sekiz farklı aerodinamik konfigürasyonu bulunuyor.

Yeni Porsche 911 Turbo S Porsche Active Aerodynamics ile geliyor

Sürekli ayarlanabilen soğutucu hava kapakları

Yeni geliştirilen kontrollü soğutucu hava kapakları daha düşük bir sürüş direncini ve dolayısıyla daha az yakıt tüketimini mümkün kılıyor. Kapaklar ön alt panelin sağ ve sol hava girişlerinde bulunuyor. Sürekli ayarlanabilen kapaklar radyatörler vasıtasıyla soğutma hava akışını kontrol ediyor.

Akıllı bir enerji yönetim sistemi, soğutmaya duyulan ihtiyaç, radyatör fanının çalıştırılması için gereken elektrik gücü ve soğutucu hava kapaklarının aerodinamik faydası arasında bir denge kurulmasından sorumludur. Sonuç olarak, soğutucu hava kapakları 70 km/sa'lik bir sürüş hızının üzerinde mümkün olduğunca kapatılıyor. Bu sayede, günlük sürüşte bir yakıt tüketim avantajı sağlanıyor.

150 km/s'lik bir hızdan itibaren, kapaklar yüksek hızda optimum aerodinamik dengeyi sağlamak üzere doğrusal bir şekilde açılıyor. Sürüş dinamiklerine de öncelik veriliyor ve böylece, Sport, Sport Plus ve Wet mode (ıslak mod) sürüş modları etkinleştirildiğinde ve Porsche Stabilite Yönetimi (PSM) devre dışı bırakıldığında veya spoiler düğmesine basıldığında, soğutucu hava kapakları açılıyor.

Her yöne hareket edebilen ön spoiler

911 Turbo modelinin aktif ön spoileri kayda değer ölçüde geliştirildi. Etkin aerodinamik alan önceki modele göre daha geniş. Artık, genişleme ve daralma daha düşük bir basınçla daha kısa sürede gerçekleşebiliyor. Uyarıcılar yardımıyla üç segment ayrı ayrı şişirilebiliyor. İki dış uyarıcı da daima senkron bir şekilde çalışıyor. Ön spoiler esnek bir plastikten imal edilmiş ve bu nedenle, dış segmentler uzatıldığında orta segment daralabilecek veya uzayabilecek şekilde döndürülebiliyor.

Kontrol ünitesi ve hava kompresörü bagaj bölmesinin yan tarafına monte edilmiş. Pnömatik modül, önceki modeldeki modülden daha kompakt bir yapıya sahip. Bagaj bölmesinde ek üç litre kapasite sunuluyor. Değişken ön spoiler kenarı da yaklaşma açısını artırarak gündelik kullanılabilirliğe katkıda bulunuyor: yerden yükseklik temel konumda daha yüksek ve bu nedenle, park manevraları veya hız tümsekleri (kasisler) için uygun.

Yeni Porsche 911 Turbo S Porsche Active Aerodynamics ile geliyor

Arka kanat artık daha fonksiyonel

Arka kanat hafif bir yapıya sahip. Turbo özelliği, bir önceki versiyonun ilgili bileşeninden 440 gram daha hafif, ancak yüzde sekiz daha büyük bir etkin alan söz konusu. Kanadın tabanında dövme parçalara sahip bir köpük çekirdek bulunuyor. Yapı, iki kat karbon fiber takviyeli plastiğe sahip bir üst kısımdan ve bir kat cam elyaf takviyeli plastiğe sahip bir alt kısımdan oluşuyor. Uzatılabilen ve yana yatırılabilen kanat öncelikle hız ve seçilen sürüş moduna dayalı olarak elektriksel olarak ayarlanabiliyor.

Yeni fonksiyonlar: Wet mode (Islak mod) ve Airbrake

Yeni Wet mode (ıslak mod) kaygan ve ıslak zemin sürüş koşullarında sürüş stabilitesine odaklanılıyor. Ön tekerlek karterlerinde standart olarak sunulan sensörlerin yukarı kadar gelen bir püsküme nedeniyle oldukça ıslak bir yol yüzeyi bulunduğunu algılaması halinde, gösterge panelinde sürücüye buna yönelik bir mesaj gösteriliyor. Bu durumda, sürücü direksiyon simidinin üzerindeki çevirmeli bir düğme vasıtasıyla Wet mode (ıslak modu) fonksiyonu manuel olarak etkinleştirebiliyor. Aerodinamik bileşenlerin yukarıda tarif edilen adaptasyonuna ek olarak, ilgili tüm kontrol sistemleri de maksimum sürüş stabilitesi sunacak şekilde ayarlanmış.

Yüksek hızlarda tam frenleme yapılması durumunda, yeni Airbrake işlevi otomatik olarak etkinleştiriliyor. Ardından, ön spoiler ve arka kanat Performans konumuna getiriliyor. Daha yüksek sürtünme katsayısı ve bastırma kuvveti fren mesafesini azaltabiliyor. Frenleme sırasında sürüş stabilitesi de artırılıyor.

Kaynak: Carmedya.com

Son Dakika Otomobil Yeni Porsche 911 Turbo S Porsche Active Aerodynamics ile geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Volvo, Son Dizel Motorlu Otomobilini Üretti
    16:35 Volvo, Son Dizel Motorlu Otomobilini Üretti

    İsveç asıllı otomobil üreticisi Volvo, geçtiğimiz yıl yaptığı açıklamada artık dizel motorlu otomobiller üretmeyeceğini belirtmişti. Şirketin Torslanda fabrikasında üretilen son dizel motorlu Volvo otomobilin modeli ise XC90 oldu. Volvo, gelecek yıllarda tüm satışlarını elektrikli otomobillerle gerçekleştirmeyi hedefliyor.

  • Erzurum'un İspir ilçesinde şarampole devrilen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    15:10 Erzurum'un İspir ilçesinde şarampole devrilen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Erzurum'un İspir ilçesinde, Afganistan uyruklu Hossiyn Mohammadi (26) idaresindeki otomobil, Yeni Panayır Alanı'nda şarampole devrildi. Kaza sonucunda ağır yaralanan sürücü, İspir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

  • Çin yapımı yeni enerjili araçlar Avrupa pazarında popülerlik kazanıyor
    14:13 Çin yapımı yeni enerjili araçlar Avrupa pazarında popülerlik kazanıyor

    Hollanda'da Çin yapımı elektrikli araç sayısı son üç yılda beş kat arttı. BYD Louwman'ın Genel Müdürü, BYD'nin Avrupa pazarında önemli bir rakip olduğunu belirtti. Avrupa'nın elektrifikasyona geçişiyle yeni enerjili araçların parlak bir geleceği bekleniyor.

  • Çorum'da Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: 2 Kişi Yaralandı
    13:51 Çorum'da Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: 2 Kişi Yaralandı

    Çorum'un Bahçelievler Mahallesi'nde meydana gelen trafik kazasında, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü ve yolcu yaralandı. Yaralılar, hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Tuzla'da kontrolden çıkan otomobil inşaat alanına daldı
    13:00 Tuzla'da kontrolden çıkan otomobil inşaat alanına daldı

    Tuzla Yayla Mahallesi'nde meydana gelen kazada, direksiyon hakimiyetini kaybeden bir BMW marka araç sürücüsü, inşaat alanına daldı. Sürücü kazayı burnu bile kanamadan atlattı. Kaza sırasında kaldırımda yürüyen bir kadın ise ölümden kıl payı kurtuldu. O anlar güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

  • Virajı alamayan otomobil 50 metreden aşağıya uçtu: Sürücü hayatını kaybetti
    12:59 Virajı alamayan otomobil 50 metreden aşağıya uçtu: Sürücü hayatını kaybetti

    Erzurum'un İspir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil virajı alamayarak uçuruma yuvarlandı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Kazanın fark edilmesi üzerine olay yerine giden vatandaşlar ve sağlık ekipleri müdahale etti ancak sürücü tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Sivas'ın Gürün ilçesinde meydana gelen kazada ölü sayısı 2'ye yükseldi
    12:15 Sivas'ın Gürün ilçesinde meydana gelen kazada ölü sayısı 2'ye yükseldi

    Sivas'ın Gürün ilçesinde bir tırın dorsesinde bulunan alçıpanların bir otomobilin üzerine devrilmesi sonucu meydana gelen kazada ölü sayısı 2'ye yükseldi. Kazada otomobil sürücüsü hayatını kaybederken, tır sürücüsü ve diğer bir yolcu ise yaralandı. Yaralılar hastanede tedavi altına alındı.

  • Kış Lastiği Kullanımı Yaz Aylarında Kaza Riskini Arttırıyor
    12:01 Kış Lastiği Kullanımı Yaz Aylarında Kaza Riskini Arttırıyor

    Oto bakım ustası Ali Curu, kış mevsiminin bitmesine rağmen kar lastiği kullanımının kaza riskini arttırdığını belirtti. Kış lastiği kullanma zorunluluğunun 1 Nisan 2024'te sona ereceğini hatırlatan Curu, yaz aylarında kış lastiği kullanmanın yakıt artışına ve kaza riskine neden olduğunu vurguladı. Kış lastiklerinin fren performansının düştüğü ve yakıt tüketimini artırdığına dikkat çeken Curu, yaz lastiği kullanımını önerdi.

  • Mercedes-Benz G-Serisi: Efsanevi Bir SUV
    10:33 Mercedes-Benz G-Serisi: Efsanevi Bir SUV

    Mercedes-Benz'in efsanevi SUV modeli olan G-Serisi, sağlam yapısı, benzersiz tasarımı ve üstün performansıyla dikkat çekiyor. Hem arazi tutkunlarının hem de lüks araç sevenlerin beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanmış bir otomobil olarak öne çıkıyor.

  • Konya Ereğli'de Kontrolden Çıkan Otomobil Takla Attı: 1 Yaralı
    09:56 Konya Ereğli'de Kontrolden Çıkan Otomobil Takla Attı: 1 Yaralı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde gece saatlerinde meydana gelen kazada, kontrolden çıkan bir otomobil takla atarak durabildi. Kazada araçta bulunan bir kişi hafif şekilde yaralandı ve Ereğli Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Bingöl-Elazığ Karayolu'nda Kontrolden Çıkan Otomobil Kazası: 2 Kişi Hayatını Kaybetti
    09:51 Bingöl-Elazığ Karayolu'nda Kontrolden Çıkan Otomobil Kazası: 2 Kişi Hayatını Kaybetti

    Bingöl-Elazığ Karayolu'nda meydana gelen trafik kazasında, kontrolden çıkan bir otomobil istinat duvarına çarptı. Kazada, araç içinde bulunan 2 kişi hayatını kaybetti. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Hayatını kaybedenlerin cenazeleri morga taşınırken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement