Yenice Vahşi Madencilik Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Yenice Vahşi Madencilik Paneli Düzenlendi

Yenice Vahşi Madencilik Paneli Düzenlendi

Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım Beldesinde park kahvesinde Kazdağlarında vahşi madenciliğin bölge tarımına, turizmine ve halk sağlığına etkileri konulu panel düzenlendi.
Kalkım Çevre Platformunca Kalkım beldesinde park kahvesinde...

18.11.2013 10:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım Beldesinde park kahvesinde Kazdağlarında vahşi madenciliğin bölge tarımına, turizmine ve halk sağlığına etkileri konulu panel düzenlendi.

Kalkım Çevre Platformunca Kalkım beldesinde park kahvesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, EGEÇEP Ege Çevre Platformu Önceki Dönem Sözcüsü Av. Berrin Esin Kaya ile Gazeteci-Yazar Özer Akdemir katıldı. Konuşmacılar, slaytlar eşliğinde sunumda bulunarak vahşi madenciliğin zararlarını anlattılar.

Panelde slayt eşliğinde Yenice Kazdağlarındaki maden işletmelerinin bölgeye etkilerini anlatan Gazeteci-Yazar Özer Akdemir, "Kazdağlarında yapılmak istenilen madencilik özellikle altın madenciliği şimdi gördüğümüz Kalkımdaki kurşun madenciliği vahşi madenciliğin ta kendisidir. Hem doğa katlediliyor hem yer altı ve yer üstü suları kirletiyor. Hem de çevrede yaşayan çanlılara büyük zarar veriyor. Altın madenciliğinde toprağı siyanürle işlemden geçiriyorsunuz. Bu madencilik tabiri ile kimyasal bir işletmedir. Altın Kazdağlarının belası. Siyanür hem yer altı sularına hem havaya ve doğa zarar veren bir madde. Kazdağlarını 8-10 farklı şirket altını-üstüne getiriyor. Sondaj çalışmaları her tarafında devam ediyor" dedi. Çed aşamasını tamamlamış 8 tane altın maden işletmesi olduğunu belirten Akdemir, "Kurşun maden işletmelerinin bulunduğu Yenice Kalkım Beldesi Karaaydın köyünün iki deresinde şu an tek çanlı yok.Balık olmadığı gibi kurbağada kalmamış.Kazdağlarından doğan bu dereler Yenice- Gönen barajına ulaşıyor.Bu baraj suyu ile tarımsal faaliyette bulunuluyor. Ayrıca Bandırma ilçesinin içme suyu karşılanıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Kalkım'da İki tane kurşun madeni yan yana. Atık havuzları da yan yana. Bu bölgeden iki tane dere geçiyor. Bu maden işletmeleri bu derelerin sularını kullanıyorlar. Atık havuzlarından da bu derelere su boşaltıyorlar. Bu sular Yenice-Gönen barajına karışıyor. Sonra da tarımda sulama olarak ve Bandırma ilçesinde içme suyu olarak kullanılıyor. Böyle bir saçmalık. Türkiye de oluyor. Yenice'deki Madencilik faaliyeti bölgede üretilen 100 bin ton kapya biberinin de sonu getirecek. Bu zehirli sular ile sulanan tarımsal ürünlerde ağır metal kalıtımı mutlaka çıkacaktır. Bu kapya biberinin büyük orada ihracatı olduğundan, yapılacak analizlerde ağır metal kalıntıları çıkan Kapya biberini hiçbir ülke almaz. Bölgede üç tane kurşun işletmesi Yenice-Gönen baraj sularını tehdit ediyor" dedi.

Kazdağlarında vahşi madenciliğin bölge tarımına, turizmine ve halk sağlığına etkileri konulu paneline Kalkım Belediye Başkanı Ahmet Şahin,Yenice CHP ilçe Başkanı Mehmet Gerçek, çevre köy muhtarları ve köylüler ile Edremit, Gönen, Çan ilçelerinden gelen vatandaşlar katıldı. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yenice Vahşi Madencilik Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement