Yeniden Yargılanan İlhan Çomak 22 Yıllık Tutukluluğumu Anlayamıyorum - Son Dakika
Güncel

Yeniden Yargılanan İlhan Çomak 22 Yıllık Tutukluluğumu Anlayamıyorum

Yeniden Yargılanan İlhan Çomak 22 Yıllık Tutukluluğumu Anlayamıyorum

Üniversite öğrencisiyken Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Çomak'ın AİHM kararı üzerine yeniden yargılanmasına devam edildi.

22.12.2015 18:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversite öğrencisiyken Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Çomak'ın AİHM kararı üzerine yeniden yargılanmasına devam edildi.

22 yıldır cezaevinde olduğunu söyleyen Çomak, Bu kadar süre içeride olmamı anlayamıyorum. Tahliyemi istiyorum dedi.

Davanın ardından açıklama yapan HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan

İlhan Çomak adalet istiyordu. Memlekette eşitlik mücadelesi yapan bir yoldaşımızdı ve 21 yıldır maalesef mahpus tutuluyordu. Onun özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz

Haber Özden ATİK - Kamera Yaşar KAÇMAZ İstanbul DHA

Üniversite öğrencisiyken Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Çomak'ın AİHM kararı üzerine yeniden yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2. celsesi görülen duruşmaya, İzmir 1 No'lu Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlü bulunan İlhan Çomak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı. Çomak'ı duruşmada çok sayıda avukat temsil etti. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da duruşmayı izledi.

İÇERİDE TUTULMAMIN GEREKÇESİNİ ANLAMIYORUM

42 yaşındaki İlhan Çomak, sorgusunda, Bu kadar süredir içeride tutulmamın gerekçesini anlayamıyorum. Aynı durumda birçok kişi hakkında yeniden yargılama kararı verildi ve tahliye edildiler. 22 yıl 4 aydır cezaevindeyim. Bir şekilde tutuksuz yargılanmam gerektiğine inanıyorum. Yasalar da buna uygun. Tahliyemi istiyorum diye konuştu.

POLİS ZORLA İMZALATTI

Duruşmada, verdiği ifadelerle İlhan Çomak'ın tutuklanmasına neden olduğu iddia edilen Fikret Çalağan tanık olarak dinlendi. Çalağan, Çomak'ı tanımadığını, ağabeyi ve ablası ile aynı suçtan yargılandığını söyledi. Çalağan, gözaltındayken polise sadece İlhan'ın, Nazım ve Reyhan'ın kardeşi olduğunu ve İstanbul'da okuduğunu söylediğini belirterek, Bunun dışında herhangi bir ifadem olmadı. Neden benim adım bu davada geçmiş, anlamadım. Zaten ifadenin toplamında çelişkiler vardı. Yaklaşık 30 gün gözaltında kaldım. Yoğun bir işkenceden geçtim. Polis tarafından ifadelerim zorla imzalattırıldı dedi.

SALİH MİRZABEYOĞLU ÖRNEK GÖSTERİLDİ

İlhan Çomak'ın avukatlarından Fırat Aydınkaya da, geçtiğimiz aylarda yeniden yargılama talebinde bulunan İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu'nun tahliye edilerek tutuksuz yargılandığını hatırlattı. Avukat Aydınkaya, Salih Mirzabeyoğlu hakkında duruşma yapılmaksızın tahliye kararı verildi. Ben bir hukukçu olarak, ailesinin 'İlhan neden içeride' sorularına cevap veremiyorum diye konuştu. Çomak'ın avukatlarından Several Ballıkaya ise Bir insanın hayatını elinden alamazsınız. Özgürlük bu kadar ucuz bir şey değil. Hepimizin adalet duygusunu kırıyorsunuz dedi.

Dava dosyasının Yargıtay'dan yeni döndüğünü ve dosyayı inceleyemediğini belirten mahkeme heyeti ise İlhan Çomak'ın infazının durdurulması talebini reddederek, duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İlhan Çomak, 1994'te, 21 yaşında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nde öğrenciyken gözaltına alındı. PKK adına orman yakmak ve Bölücülük suçlamalarından tutuklanan Çomak, dönemin İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce 31 Ekim 2000 tarihinde Devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak suçundan idam cezasına çarptırıldı. Bu ceza, iyi hali dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi. Yargıtay'ın kararı onamasının ardından Çomak'ın avukatları, 2001'de adil yargılanma hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. AİHM, 2006'da İlhan Çomak'ı haklı buldu ve yeniden yargılanmasına karar verdi, Türkiye'yi de tazminata mahkum etti. İlhan Çomak'ın 2013'te yeniden yargılanmasına başlandı. Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından da davaya İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi bakmakla görevlendirildi.

HUKUKUN SOĞUK DUVARLARI YİNE YÜZÜMÜZE TUTULDU

Duruşmanın ardından, İlhan Çomak'ın yakınları ve avukatları adliye önünde açıklama yaptı. Çomak'ın avukatlarından Fırat Aydınkaya, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşma yürütüldü. Taleplerimiz açık ve net; 21 yıldır süren bir tutuklama ve yargılama vardı. Hepimiz bir umutla buraya geldik, hiç değilse İlhan'ı bugün alabiliriz, aramıza katabiliriz diye düşündük. Ancak ne yazık ki hukukun soğuk duvarları yine yüzümüze tutuldu. ve ortada ciddi, mantıklı, hukuki tek bir geçerli neden olmaksızın veya tek etkili, hukuki, geçerli bir neden olmaksızın İlhan'ın 12 Nisan'da bir daha duruşması yapılacak. Bu noktadan sonra, biz hukukçular olarak yılmayacağız elbette. Kararlılıkla İlhan'ın duruşmasını, dosyasını takip edeceğiz dedi.

ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da şunları söyledi

İlhan Çomak adalet istiyordu. Memlekette eşitlik mücadelesi yapan bir yoldaşımızdı. ve 21 yıldır maalesef mahpus tutuluyordu. Mahkemelerin isimleri değişiyor ama zihniyet asla değişmiyor. O zihniyet memleketin her yerinde de kol geziyor. Cizre'de, Silopi'de maalesef halkımıza tanklarla bugün saldırıyor. İlhan Çomak'ın içeride kalması meselesini de yalnızca bir teferruat olarak tekrar önümüze koyuyor ve tutukluluğu devam ettiriyor. Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin ismi başka bir mahkemeye dönüşmüş ama maalesef karşımızda adil yargılayan hakimler yok; devletin yalnızca emrettiği memurlar var. Bugünlerde de maalesef karanlık günler devam ediyor, suç tekrarlamaya devam ediyor. Adalet isteyen, eşitlik isteyen herkesin üzerinde kol gezmeye devam ediyor. İlhan Çomak yoldaşımızdır ve onun özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz. Aynı şekilde suçların da tekrarlamaması için mücadele edeceğiz.

Çomak'ın kızkardeşi Suna Çomak ise Sanırım sorun bizde, halen güveniyoruz, halen adalet istiyoruz. Bu ülkenin adaleti susuyor. Öldürüyor. Sadece öldürüyor. Tamamen keyfi karar derken; halası Nebahat Çomak ağlayarak 'İçim yanıyor dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeniden Yargılanan İlhan Çomak 22 Yıllık Tutukluluğumu Anlayamıyorum - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement