Yenifoça'da Rauf Denktaş Parkı'na Duygusal Açılış - Son Dakika
Güncel

Yenifoça'da Rauf Denktaş Parkı'na Duygusal Açılış

Yenifoça\'da Rauf Denktaş Parkı\'na Duygusal Açılış

İzmir'in Foça İlçesi Yenifoça Mahallesi'nde, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş anısına yaptırılan parkın ve büstünün açılışı, oğlu KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Kültür Turizm ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın katıldığı törenle açıldı.

18.01.2015 18:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Foça İlçesi Yenifoça Mahallesi'nde, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş anısına yaptırılan parkın ve büstünün açılışı, oğlu KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Kültür Turizm ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ile CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın katıldığı törenle açıldı. Serdar Denktaş, sürgün yıllarında ailece bir süre yaşadıkları Yenifoça'nın kendileri için çok önemli olduğunu anlatırken duygulandı.

Yenifoça Rauf Denktaş Parkı'nın açılışı için düzenlenen törene Serdar Denktaş ve Deniz Baykal'ın yanı sıra CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP'li Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, KKTC Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut, KKTC İstanbul Başkonsolosu Servet Dorak, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, CHP'li bazı eski ve yeni milletvekilleri, çevre ilçelerin belediye başkanları, KKTC'nin Alsancak, Güzelyurt, Beyarmudu ve Tatlısu belediye başkanları, bölgede görev yapan askeri yetkililer, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Tören saygı duruşu, İstiklal Marşı ve ardından Rauf Denktaş'ın özgeçmişinin okunmasıyla başladı.

KIBRIS TÜRKÜNÜ TOPLUMDAN DEVLETE GÖTÜRDÜ

Törende konuşan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, yavru vatan Kıbrıs'ı toplum olma noktasından devlet olmaya taşıyan sürecin mimarının Rauf Denktaş olduğunu belirterek, Yenifoçada yaşadığı günleri ölümsüzleştirmek amacıyla parkı yaptıklarını söyledi. Başkan Demirağ, "Bu park ve büst, geleceğimizde gençlere de özgürlüğün ve barışın ruhunu hissettirecektir" dedi.

"ATATÜRK TÜRKİYE İÇİN NEYSE DENKTAŞ KKTC İÇİN ODUR"

"Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyet'inde ne anlam ifade ediyorsa, Rauf Denktaş'ta yavru vatan KKTC için aynı anlamı ifade ediyor" diyerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Rauf Denktaş'ın azim ve mücadelesinden ders çıkarmak gerektiğini vurguladı.

Başkan Kocaoğlu, "İnandığımız yolda, inandığımız hedef ve ilkelerde, inançlarımızı korumak için, sürekli üretmemiz ve çalışmamız ve dimdik durmamız gerekiyor. Bunu yaparsak hedefe ulaşabiliriz. Zaten ölümsüz olan bir insanı, birde Yenifoça'da ölümsüzleştiren Foça Belediye Başkanına teşekkür ediyorum" dedi.

"DİRENE DİRENE HAKLARINI ALACAKLAR"

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal de sözlerine "Rauf Denktaş Türk milletinin yetiştirdiği, uluslararası nitelikte, tarihte saygın yer tutacak çok önemli devlet adamlarından birisidir. Tarihin akışına kişisel damga vurmuş, tarihin oluşumuna yön vermiş, çok seçkin bir siyaset ve devlet adamıdır" diyerek başladı.

Deniz Baykal, Denktaş'ın dağınık yaşayan Türkleri önce bir toplum haline getirerek onlara bilinç kazandırdığını ve yaptığı muazzam çalışmayla KKTC'nin kurulmasına uzanan yolu hazırladığını söyledi. Baykal, "Denktaş, 'Kıbrıs, Girit olmasın' diye yola çıkmıştır ve Kıbrıs'ın Girit gibi kaybolmasına engel olmuştur. Türkleri haklarına kavuşturmak için askeri ve siyasi mücadele vermiştir. Azınlık halinde yaşayan Türkler 1974 askeri harekatının ardından kendi coğrafyalarına, bölgesine, bir yurda kavuşmuşlardır. KKTC Filistin gibi yavaş yavaş tanınacaktır" dedi.

"YÜZMEYİ SÜRGÜN GÜNLERİNDE FOÇA'DA ÖĞRENDİM"

Kendisini dinleyenlere "Çok değerli kardeşlerim" diye hitap ederek konuşmasına başlayan Serdar Denktaş da 1974 Barış Harekatı'na karar veren hükümet, TBMM üyeleri, karar sonrası evlatlarını bilmedikleri topraklara şehit olması için, o toprakları vatan yapmak için gönderen annelere, şehit ve gazilere minnet ve şükran duyduklarını söyledi. Serdar Denktaş'ın, "74 öncesi yarım saat uzaklıktaki Kıbrıs sahillerine gidip gönlümce yüzemiyordum. Kıbrıslı Türk deniz sahiline indiğinde çocuklarına 'Türkçe konuşmak durumunda kalırsanız sessiz konuşun. Türk olduğunuz anlaşılmasın' uyarısını yapmak durumundaydı. O nedenle orada yüzme öğrenemedim. Nerede öğrendim bilir misiniz? Yıllar sonra sürgün günlerinde özgür bir Türk ülkesinde. Foça'da Yenifoça'da öğrendim. Şimdi o kaldığımız yerleri tekrar dolaşmak istiyorum" erken duygulandı ve herkesi duygulandırdı.

Serdar Denktaş, babası Rauf Denktaş'ı anlatırken "Ben Osmanlı'nın adadan gidişini gördüm. Sen inşallah dönüşünü göreceksin diyen Şeherli Mehmet'in torunu, adada sadece Türk Büyükelçiliği'nde bulunan ve selamlanması yasak olan Türk bayrağını şapkalarını çıkarıp terlerini siler gibi yaparak selamlayan, zeytin ağacına astıkları bayrağın altında fısıltıyla İstiklal Marşı okuyan dört kardeşin en küçüğü hakim Raif Efendi'nin oğlu" dedi.

Serdar Denktaş, babasının Atatürk'ü biçimselleştirerek değil içselleştirerek büyüdüğünü söyledi, "Atatürkçülükten aldığı ışıkla, halkını arkasına alarak büyük bir mücadeleye önderlik etti. Bugün dünya anlamasa da Anadolu insanının hassasiyetini arkamıza alarak derdimizi bütün dünyaya anlatabiliyoruz. Biliyoruz başımız asla derde girmeyecek. Çünkü arkamızda Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti var. 75 milyonluk Türkiye ile 300 binlik KKTC iş birliği yaptığı sürece dünya ambargo uyguluyormuş vız gelir tırıs gider" dedi.

Konuşmaların ardından park içindeki Rauf Denktaş büstü Baykal, Denktaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ve diğer yetkililer tarafından hep birlikte açıldı. Büste ilk kırmızı karanfili de oğlu Serdar Denktaş bıraktı. Açılış sonrası katılımcılara İzmir Büyükşehir Belediyesi Orkestrası'nın çaldığı müzikler eşliğinde bir kokteyl verildi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yenifoça'da Rauf Denktaş Parkı'na Duygusal Açılış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement