Yenipazar Sahil Kasabasına Döndü - Son Dakika
Yerel

Yenipazar Sahil Kasabasına Döndü

Yenipazar Sahil Kasabasına Döndü

Büyük Menderes Nehri'nde yaşanan taşkın, Yenipazar karayolunu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

23.02.2013 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Menderes Nehri'nde yaşanan taşkın, Yenipazar karayolunu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Taşkın yerleşim alanlarını tehdit eder hale gelirken; denize dönen ovalarla balık avı başladı.

Ege Bölgesi'nde son birkaç aydır devam eden aşırı yağışlar ve dolan barajlardan kontrollü olarak su salınımı sonucu Büyük Menderes Nehri'nde yaşanan taşkınların boyu her geçen gür artıyor. Söke ve Koçarlı Ovalarının ardından Kemer Barajı'nın kapaklarının bazılarının açılması nedeniyle Yenipazar ilçesi de taşkın tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Ovaların denize döndüğü taşkında, Yenipazar'ı Nazilli ve Aydın'a bağlayan karayolu kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Son yılların en yaşlı dönemini geçiren Aydın'da taşkının Yenipazar ilçesinin içerisine kadar gelmesi ilçe halkını şaşkına çevirdi. Taşkının tarım arazilerinde neden olduğu zararla ilgili endişeler devam ederken, diğer taraftan ise bazı vatandaşlar taşkın sularında balık tutmaya başladı.

Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ve Dalama Belediye Başkanı Nihat Aktakka, Yenipazar, Dalama ve Umurlu'da taşkından etkilenen bölgede inceleme yaptı.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı çiftçilerin bu zararının talep edilmesi yönünde gerekli girişimlerin bir an önce yapılmasını istedi. Çiftçinin zaten ekonomik anlamda zor bir süreçten geçtiğine işaret eden Posacı, "Son yağışlarla birlikte barajların dolması ve su salınımı yapılması sonucu tarım arazilerimiz sular altında kaldı. Yağışlar devam ederse çiftçimizin mağduriyetinin daha da artmasından endişe esiyoruz. Zaten çiftçimizin kaba yem sıkıntısı büyüktü. Yağışların ardından saman ve yem kaynağımız olan hububat ve yonca tarlaları büyük zarar gördü. Bu aşamadan sonra çiftçimizin bir an önce İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek zarar tespiti yaptırması lazım. Bizde Aydın Ziraat Odası olarak bu konuda ne yapabileceğimize dair bir çalışma başlatacağız. Çiftçimiz çok problemli bir sezondan çıkmıştı. Yeni ümitlerle 2013 yılına girmişti ama maalesef taşkınlardan dl-olayı büyük bir zararla daha karşı karşıya kaldık" dedi.

"YENİPAZAR SAHİL KASABASI OLDU"

Yenipazar Belediye Başkanı Mehmet Yüsran Erden'de, taşkının yerleşim alanlarını tehdit eder hale geldiğini söyledi. Büyük Menderes Nehri Islah çalışmalarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Başkan Erden, taşkının ardından Yenipazar'ın bir sahil kasabasına benzediğini belirterek, " Akçay'dan gelen patlakla beraber Yenipazar karayolumuz kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Su seviyesinin daha da yükseleceği tahmin ediliyor. Zaten 2 gün önce yolu trafiğe kapatmıştık. Şimdi de kontrollü olarak ulaşımı sağlıyoruz. Anlaşılan Menderes ve Akçay'daki taşkınlarla birlikte oluşan patlaklar buradaki ulaşımı daha da sıkıntılı hale getirecek. Taşkın ilçemizdeki yerleşim alanlarının çok yakınına kadar ulaştı. Yerleşim alanlarını tehdit eder bir hale gelmek üzere. Durum böyle devam ederse bizim ulaşımımız tamamen kapanabilir. Burada yapılan setler Büyük Menderes'teki taşkını önlemekte yetersiz kaldı. Çevremizde Çine, İkizdere ve Dandalaj Barajları gibi yeni stok alanları da var. Bunun için Büyük Menderes Nehri Islah Projesi ve işletmesinin yeniden gözden geçirilmesi lazım. Yeni stok alanları olduğu için baraj ve su yönetiminin yeniden masaya yatırılmasının sırası çoktan geldi de geçiyor. Yoksa aynı manzaraları yaşamaya hep devam edeceğiz. Zaten Yenipazar, balık tutanlarında olduğu bir sahil kasabasına döndü" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yenipazar Sahil Kasabasına Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement