Yerel seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışacak - Son Dakika
Güncel

Yerel seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışacak

İtalya'da 3-4 Ekim'de yapılacak kısmi yerel seçimde başkent Roma'da belediye meclis üyeliği için adaylığını koyan ilk başörtülü Müslüman Mariam Ali, gururlu olduğunu ve Roma'ya katkı vermeyi umduğunu söyledi.

02.10.2021 12:50  Güncelleme: 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'da 3-4 Ekim'de yapılacak kısmi yerel seçimde başkent Roma'da belediye meclis üyeliği için adaylığını koyan ilk başörtülü Müslüman Mariam Ali, gururlu olduğunu ve Roma'ya katkı vermeyi umduğunu söyledi.

Ülkede yarın ve pazartesi günü 10 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren kısmi yerel seçimde yaklaşık 2,5 milyon kişi başkent Roma'nın Belediye Başkanı ve belediye meclis üyelerini belirlemek üzere oy kullanılacak. Sol tandanslı Demos Partisi (Demokrasi Dayanışması) listelerinden Roma Belediye Meclis Üyeliğine başörtülü ilk aday Mariam Ali ve Roma ikinci bölge belediye meclisine aday olan Emin Öztürk, seçim öncesinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İtalya'da doğup büyüyen Ali, adaylığıyla ilke imza attığını belirterek "Roma'da başörtülü ilk adayım ve bu gerçekten gurur duyduğum bir şey. Benim gibi diğer kadınlara da örnek olmak istiyorum. Onların kendilerini aşağıda görmemeleri ya da yargılanmış gibi hissetmemeleri için teşvik etmek istiyorum. Sahip oldukları tüm haklarla ilerlemeleri için gerekli her adımı atmaları lazım. Ben de bu hakkımı kullandım bir Romalı İtalyan vatandaşı olarak." diye konuştu.

İtalyanların adaylığını iyi karşıladığını dile getiren Ali, "İtalyanların bunu kabul etmesi beni gerçekten şaşırttı. Onların çok hoşuna gitti. En çok yorum yaptıkları konu yaşım oldu. Çünkü 20 yaşındayım hukuk fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim. Aslında bu aynı zamanda haklarımı bilmemi sağladığı için başlangıç noktam da oldu. Aday olma hakkım vardı ve ben de bir noktada bunu kullanmak istedim." ifadelerini kullandı.

Ali, bazı İtalyanların kendisine böyle bir adaylık için tecrübesinin az olduğunu söylediklerini aktararak "Onlara aslında bu alanda hep aktif olduğumu, ailemle dinler ve kültürler arası buluşmalara katıldığımı, üniversitedeki gençlerin sorunlarını bildiğimi, 20 yaşında olduğumdan liseden de yeni çıkmış sayıldığımı, oralardaki 13-14 yaşındaki çocukların da sorunlarını bildiğimi belirtiyorum." dedi.

Bunlara ek olarak yabancı kökenli olması nedeniyle İtalya'daki yabancıların karşılaştığı sorunları da iyi bildiğini anlatan Mariam Ali, "Bu, bir katma değer benim için. Çünkü pek çok İtalyan, ilk elden karşılaşmadıkları için aslında yabancıların sorunlarını bilmiyor. Dolayısıyla onlar, hep ikinci plana itiliyorlar. Bu sorunlar aslında ikinci plana itilmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

İtalya'da doğup büyümesine rağmen Mısırlı köklerini de bildiğini dile getiren Ali, şunları kaydetti:

"Ailem Mısırlı. Biz burada ikinci kuşağız ve İtalyan'ız. İkinci sınıf İtalyan değiliz. Ben Roma'da doğup büyüdüm, İtalyan'ız. Ailem, bana benim kökenlerim olan kültürü de öğretti. Kendi kültürünüzü korumaya devam etmek de bir haktır. Ben İtalyan'ım, Burada yaşadım, burada okudum ve Roma'ya İtalya'ya katkımı sunmayı umuyorum."

Ali, başörtüsünün aşırı sağ çevrelerce "provakasyon" olarak değerlendirilmesine, "İtalya'nın demokratik ülke olduğu" yanıtını verdiğini belirterek "Burada bir mesaj vermek istiyorum. Sağı destekleyen ve başörtüsünün arkasında Arap Müslüman kadınlar için mesaj varmış ve onlar hiçbir şey yapamazmış gibi düşünenlere, adaylığımla düşündüklerinin yanlış olduğunu göstermek istiyorum. Televizyonda duyduklarınız tamamen yanlış. Eğer hakikati söyleseler ben de onlara katılırdım ama bu hakikat değil ve bu mesajı vermek istiyorum." dedi.

Instagram ve Tiktok gibi dijital sosyal mecralarda 300 bin kadar takipçisi olan Mariam Ali, bu durumun kendisine yardımcı olduğunu ve çok daha önceden tanınmasını sağladığını ifade etti.

"Müslümanlara ve göçmenlere ait hakları elde etmek için uğraşacağız"

18 yıldır yaşadığı Roma'da ikinci bölgede belediye meclis üyeliğine aday olan restoran işletmecisi Emin Öztürk de Avrupa genelinde yükselen göçmen karşıtı aşırı sağın eylemlerine İtalya'da da rastlandığını belirterek "Dünyanın her yerinde bu tür şeyler oluyor. Biz de bunun mücadelesini verebilmek için göçmenler adına, kendi arkadaşlarımızla bunun değerlendirmesini yaptık; Roma belediye seçiminde ikinci bölgede aday listesine girmiş bulunmaktayım." dedi.

Seçimi kazanması halinde kendi seçim bölgesi için projelerinin hazır olduğunu aktaran Öztürk, "Müslüman kökenli olduğum için Müslümanlara yönelik projemiz var. İnşallah seçildikten sonra biz bunu dile getireceğiz. Türkiye'den geldiğim için Türkiye'den gelen öğrencilerin sorunlarını birebir bildiğim için Roma belediyesinden onlara ait yurt alma girişimimiz olacak. Umarım bu konuda da başarılı oluruz." diye konuştu.

Gerekli desteği bulduklarını dile getiren Öztürk, "Müslümanlara ve göçmenlere ait hakları elde etmek için uğraşacağız." diye konuştu.

Öztürk, seçim bölgesinde restoranı sayesinde tanındığı adaylığını duyanların da tebrik için geldiğini anlattı.

Yerel seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışacak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerel seçimlerde Müslüman ve Türk adaylar da yarışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Bitlis Belediye Başkan Adayı Selim Soyugüzel AK Parti'ye katıldı
    15:45 CHP Bitlis Belediye Başkan Adayı Selim Soyugüzel AK Parti'ye katıldı

    CHP Bitlis Belediye Başkan adayı Selim Soyugüzel, partisinden istifa ederek AK Parti'ye katıldığını açıkladı. Soyugüzel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emrinde olacaklarını ve AK Parti Bitlis Belediye Başkan adayı Nesrullah Tanğlay'ı destekleyeceklerini belirtti. AK Parti yetkilileri ise Soyugüzel'in katılımının bir başarı ve kazanım getireceğini ifade etti.

  • Almanya'da çıkan yangında 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti
    15:45 Almanya'da çıkan yangında 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti

    Almanya'nın Solingen kentinde dün çıkan yangında aynı aileden 2'si çocuk, 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti. Alman makamları yangının kundaklama olabileceği ihtimali üzerinde duruyor ve soruşturma başlatacak. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, olayın nedenlerinin aydınlatılmasını ve şüphelilerin adalet karşısına çıkarılmasını beklediklerini belirtti.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi
    15:44 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarına Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarına denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Ekipler, kentin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri denetimlerde toplu taşıma araçları yönetmeliğine uymayan araçlara cezai işlem uyguladı. Ekipler, vatandaşların toplu taşıma araçlarını sorunsuz kullanabilmesi için denetimlerini sürdürecek.

  • Yılport Samsunspor, Siltaş Yapı Pendikspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    15:43 Yılport Samsunspor, Siltaş Yapı Pendikspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Yılport Samsunspor, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında Siltaş Yapı Pendikspor ile yapacağı maçın hazırlıklarına devam ediyor. Teknik direktör Markus Gisdol yönetimindeki antrenmanda futbolcular, ısınma hareketleriyle başladı ve ardından koordinasyon ve dar alandaki oyunlarla antrenmanı tamamladı. Lubomir Satka ise ameliyat olduğu için antrenmana katılmadı. Samsun ekibi, yarın yapacakları antrenmanla Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Memleket Partisi İl Başkanı: Toplumun şiddete karşı durması gerekiyor
    15:43 Memleket Partisi İl Başkanı: Toplumun şiddete karşı durması gerekiyor

    Mersin'in Tarsus ilçesinde belediye başkan adayının aracına pompalı tüfekle ateş açılması sonrası Memleket Partisi Kırşehir İl Başkanı Gülay Baltalık, toplumun fiili ve psikolojik şiddete karşı durması gerektiğini söyledi.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine'de vatandaşlarla buluştu
    15:42 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine'de vatandaşlarla buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde vatandaşlar ve esnafla buluştu. Başkan Çerçioğlu, Aydın'ın marka değerini yükseltmek için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

  • CHP'li Oğuz Kaan Salıcı'dan İyi Partililere Stratejik Davranma Çağrısı:
    15:42 CHP'li Oğuz Kaan Salıcı'dan İyi Partililere Stratejik Davranma Çağrısı: "Chp Kazanınca İyi Partili Dostlarımız da Kazanacak"

    CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ Parti ve AK Parti seçmenine seslendi. Parti içinde kurultay ve adaylaşma dönemlerini eleştirenlerin olduğunu ifade eden Salıcı, CHP’lilere “Partimizin adaylarına sahip çıkın” dedi. Salıcı, İYİ Partililere ise “Stratejik davranma zamanı” çağrısı yaptı. Salıcı, AK Partili seçmene de “Bu pazar günü, Sayın Erdoğan’a dönüp; ‘Bizi tehdit etmeyi bırak. İstanbul’u kim kazanırsa kazansın kentimizi depreme hazırlamak zorundasın. Çünkü sen merkezi yönetimsin’ deme zamanı” diye seslendi.

  • CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, Hamza Dağ'a cevap verdi
    15:42 CHP İzmir İl Başkanı Aslanoğlu, Hamza Dağ'a cevap verdi

    CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Cumhur İttifakı ve AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ'ın Özgür Özel'e yönelik sözlerine cevap verdi. Aslanoğlu, belediyenin yerlerini tarikatlara ve vakıflara verdikleri iddialarını sordu.


Advertisement