Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumu" - Son Dakika
Güncel

Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumu"

Ordu'nun Gölköy ilçesinde "Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum" sempozyumu gerçekleştirildi.

06.11.2017 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu'nun Gölköy ilçesinde "Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum" sempozyumu gerçekleştirildi.

Gölköy Belediyesi'nin ev sahipliğinde Halk Eğitim Merkezinde ikincisi düzenlenen uluslararası sempozyuma Kaymakam Tuncay Kaldırım, Belediye Başkanı Ali Kemal Mert, yurt dışı ve yurt içindeki üniversitelerden gelen akademisyenler ile davetliler katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, yaptığı konuşmada, Gölköy'ün hem coğrafi hem de yaşlanan topluma örnek olması açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.

İlçede 90 yaş üzerinde birçok kişinin bulunduğuna ve bu insanların gayet sağlıklı olduğuna dikkati çeken Tufan, "Araştırmalarımızda buradaki yaşlı insanların beslenme problemleri yok, zihinsel ve fiziksel sağlıkları gayet yerinde. Günlük işlerini herkes kendisi yapabiliyor. En önemlisi her hangi bir bakıma muhtaç durumları yok. Gölköy'deki yaşlılar gayet sağlıklı ve zinde bir ömür sürdürüyor." dedi.

İlçedeki yaşlı insanların kaliteli bir ömür geçirmeleri için her türlü imkanının mevcut olduğunu vurgulayan Tufan, bu konuda emeği geçen tüm yetkililere de teşekkür etti.

17 yıldır ilçede araştırma yaptıklarını, tüm araştırmacıları da Gölköy'e davet ettiklerini aktaran Tufan, "Buraya gelip insanları görsünler ve keşfetsinler. Biz de bu bağlamda 'Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumu'nun ikincisini düzenledik. Bu sempozyuma yerel yönetimler başta olmak üzere herkes sahip çıkıyor. Bu da bir ilçe için oldukça önemlidir. İnşallah bizim Gölköy'e olan ilgimiz bundan sonraki yıllarda da devam edecek." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Tufan, yaşlanan insanların toplum içerisindeki konumunun güçlenmesi için mutlaka etkili iletişim kurulması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda Türkiye'yi bekleyen en önemli sorunlardan birisi bakıma muhtaçlıktır. Bunun içinde bizlerin acilen bakım sigortasını hayata geçirmemiz gerekiyor. Şu anda verilen bakım parası sevindirici bir durum ama bunu daha geliştirmemiz gerekiyor. Bunu da bakım sigortası kapsamında güçlendirmemiz lazım. Konuyla ilgili de girişimlerin olduğunu biliyor ve destekliyoruz. Biz bilimsel olarak bunun alt yapısına her türlü desteği de vermeye hazırız."

"Kaliteli yaşlılık için fiziksel aktivite şart"

Tufan, yaşlanan insanlara tavsiyelerde de bulunarak, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce kaliteli yaşlılık için fiziksel aktivite şart. Bunun yanında beslenmeye dikkat etmek ve uyku düzenini çok iyi ayarlamak gerekiyor. Bunların hepsi bir birini bütünleyen ve tamamlayan konulardır. Dolayısıyla yaşamımıza yıllar yerine yaşamımıza anlam katma ile ilgili bir çabamız olursa kaliteli yaşlanmada bunlarla birlikte mümkün olabiliyor. Gölköy ilçemizde kaliteli yaşlanmayla ilgili çok güzel bir yer olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların burada uzun yaşaması kesinlikle tesadüf değil."

Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert de böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın gururu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Türkiye'de uzun yıllardan beri yaşlı insanlar üzerinde araştırmalar yapılıyordu. Yapılan çalışma ve araştırmanın sonucu ise 2015 yılında kamuoyu ile paylaşılmıştı. İlçemizin bu anlamda yaşanabilir ilk 10 şehrin içerisinde olduğunu gördük. O günden sonra bunu bir projeye dönüştürdük." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.

  • Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı
    01:27 Hatay'da 150 bin TL değerinde ikinci el malzeme çalan 2 şüpheli yakalandı

    Hatay Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ilçesinde bir iş yerinden çalınan 150 bin TL değerindeki ikinci el malzemelerin şüphelilerini yakaladı. Şüpheliler, adli işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

  • Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı
    01:27 Hatay'da 23 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 23 yıl 9 ay 20 gün hapis cezasıyla aranan şahıs, Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanarak cezaevine gönderildi. H.E.D. isimli şahıs, hırsızlık suçundan aranıyordu ve gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.


Advertisement