Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Topçu: "Kafkas İslam Ordusu Türkiye-Azerbaycan Arasında Bir... - Son Dakika
Güncel

Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Topçu: "Kafkas İslam Ordusu Türkiye-Azerbaycan Arasında Bir...

Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Topçu: "Kafkas İslam Ordusu Türkiye-Azerbaycan Arasında Bir...

Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, “Nuri Paşa ve komutasındaki Kafkas İslam Ordusu Türkiye-Azerbaycan arasında bir rol modeldir.

15.09.2018 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, "Nuri Paşa ve komutasındaki Kafkas İslam Ordusu Türkiye- Azerbaycan arasında bir rol modeldir. Rol modelimizi ve bu gibi zaferlerimizi ruhlarımıza sindirerek unutmamamız şarttır. Hatırladıkça güç alacak, şanlı zaferlerimizden alacağımız güç ve ilhamla da yeni milli amaçlarımızı gerçekleştireceğiz" dedi.

Kafkas İslam Ordusu'nun Bakü'ye girişinin 100. yıl dönümü, Yerli Düşünce Derneği'nde düzenlenen programla anıldı. Programa Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, dernek yönetimi, Türk dünyasından öğrenciler ve basın mensupları katıldı. Programdaki konuşmasında Kafkas İslam Ordusu'nu ve milis kuvvetlerini anlatan Topçu, "Azerbaycan ve Dağıstan harekatını gerçekleştiren Türk subay ve erlerinin, Azerbaycan milis kuvvetlerinin göstermiş oldukları fedakarlık ve kahramanlığı rahmetle, minnetle ve şükranla anıyor, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Rabbim bizleri onların şefaatlerine nail etsin" ifadelerini kullandı.

"Anadolu Türkleri Kafkasya'daki kardeşlerini unutmadı"

Kafkas İslam Ordusu'nun oluşturulma sürecini anlatan Topçu, şunları kaydetti:

"20. yüzyılın başları tarihe Birinci Dünya Savaşı'nın yaşandığı, Çarlık Rusyası'nın dağıldığı ve kısa bir süre sonra SSCB'nin kurulduğu yıllar olarak geçti. Bu süreçte Azerbaycan tarihinin hem en kanlı hem de en şanlı yılları yaşandı. Sovyetler'de 17 Ekim devrimi yaşanmış, Bolşevikler rahat durmuyor; bunu fırsat bilen Ermeniler rahat durmuyor. Bu ortam içinde Anadolu'nun doğusunda, Kafkasya'da, güney Azerbaycan'ın çeşitli yerlerinde Türkler katliama maruz kaldılar. Aynı dönemde Anadolu Türkleri de zor durumdaydı. Birinci Dünya Savaşı'nda yenilmenin Osmanlı'ya sonuçları ağır oldu. Ama tıpkı zor durumda olmasına rağmen Çanakkale'ye yardıma giden Azerbaycan Türkleri gibi Anadolu Türkleri kendileri de varoluş mücadelesi vermelerine rağmen Kafkasya'daki kardeşlerini unutmadı, onların bağımsızlığı için elinden geleni yaptı."

"Kafkas İslam Ordusu Türkiye-Azerbaycan arasında bir rol modeldir"

Azerbaycan'daki zulme son vermek için seferber olan Türk halkına vurgu yapan Topçu, "Savaşlarda Azerbaycan Türkleri ile beraber Anadolu'nun çeşitli yerlerinden, hatta Doğu Avrupa'dan, Kerkük'ten ve dünyanın diğer yerlerinden gönüllü olarak Azerbaycan'a yardıma gelmiş yaklaşık bin 300 Türk asker ve subayı şehit oldu. Bu olay tarihe sadece Azerbaycan'ın başkentinin kurtuluş günü olarak değil, hem de Türk dayanışmasının önemli bir örneği olarak geçmişti. Şehitlerimizin kanıyla sulanan bu topraklar yaklaşık iki yıl süren bağımsızlıktan sonra 26 Nisan 1920'de tekrar Rus işgaline maruz kalmıştır. Bununla birlikte o günlerde dökülen şehit kanlarının, verilen kurtuluş savaşının bugün Azerbaycan Cumhuriyeti'nin bağımsız bir devlet olarak dünya devletleri arasında yer almasında önemli bir ilham kaynağı olmuştur. Bu açıdan Nuri Paşa ve komutasındaki Kafkas İslam Ordusu Türkiye-Azerbaycan arasında bir rol modeldir. Bu zaferlerimizi ruhlarımıza sindirerek unutmamamız şarttır. Hatırladıkça güç alacak, şanlı zaferlerimizden alacağımız güç ve ilhamla da yeni milli amaçlarımızı gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Topçu: 'Kafkas İslam Ordusu Türkiye-Azerbaycan Arasında Bir... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement