Yerli Kovid-19 aday aşısını geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli fikri mülkiyet hakkını devlete devretti - Son Dakika
Güncel

Yerli Kovid-19 aday aşısını geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli fikri mülkiyet hakkını devlete devretti

AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aday aşısını bulan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin, çalışmasının fikri mülkiyet hakkını devlete devrettiğini söyledi.

12.02.2021 15:47  Güncelleme: 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Erciyes Üniversitesinde (ERÜ) geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aday aşısını bulan Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'nin, çalışmasının fikri mülkiyet hakkını devlete devrettiğini söyledi.

Yıldız, Kayseri Şehir Hastanesinin tıp fakültesine dönüştürülmesi amacıyla, hastanede düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı himayesinde yürütülen 8 yerli aşı projesi olduğunu anımsattı.

ERÜ'de Prof. Dr. Özdarendeli öncülüğünde yürütülen yerli aşı çalışmasında faz-2'ye geçildiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Yerli aşıyla ilgili çalışmaların kamu niteliği kazanmasıyla alakalı her firmaya ve hocaya bir teklifte bulunuldu, 'Fikri mülkiyet haklarını devrediyor musunuz?' diye. Değerli hocamız yaptığı çalışmanın fikri mülkiyet hakkını devlete devretti. Bu, takdirin ötesinde, ben kendisine bir alkış istiyorum. Hiçbir şahsi kaygısı olmadan, kendi mülkiyetiyle ilgili endişe duymadan sadece bir şartı vardı, 'Yüzde 1 Ar-Ge çalışmalarına pay ayrılırsa bundan memnun olurum' dedi. Şu anda BioNTech'in Almanya'da yürüttüğü çalışmalar bir Türk'ün yaptığı çalışmalar. Fikri mülkiyet hakkı kendisinde kalmak kaydıyla Forbes'in ilk 500 zengin sıralamasını değiştiren bir yapı oluştu. Serveti 5,2 milyar avroya ulaştı."

Kayseri'deki tıp fakültesi öğrenci sayısını artırmayı amaçladıklarını belirten Yıldız, Sağlık Bilimleri Tıp Fakültesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra YÖK Başkanı Yekta Saraç ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü ile görüştüklerini aktardı.

"Üçüncü tıp fakültesini kazandırmak için gayret gösteriyoruz"

Kayseri Şehir Hastanesindeki doktorların bir kısmının kadrosunun Sağlık Bilimleri Üniversitesinde bir kısmının da Sağlık Bakanlığında olduğu bilgisini paylaşan Yıldız, şöyle konuştu:

"Tıp fakültesinin kurulması bir üniversite bünyesinde oluyor. Kayseri'ye yeni tıp fakültesinin kurulması hangi yolla olursa olsun, Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde de kurulabilir, Kayseri'deki mevcut bir üniversite üzerinden de olabilir. Erciyes Üniversitesinin tıp fakültesi var, Nuh Naci Yazgan Vakıf Üniversitesinin tıp fakültesi kuruldu. Kayseri Üniversitesi bünyesinde bu kurulabilir. Önemli olan burada tıp fakültesi öğrencisi sayısının artırılmasıdır. Erciyes Üniversitesini görüyoruz, Türkiye'ye hizmet eden birçok doktoru yetiştirdi. Bu, Kayseri adına bir zenginliktir. Konuyu yakından takip edeceğiz. YÖK ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kayseri'ye vakıf artı kamu olmak üzere üçüncü tıp fakültesini kazandırmak için hep beraber gayret gösteriyoruz."

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın da salgın sürecinde rehavete kapılmamak gerektiğini, maske, mesafe ve temizlik kuralının olmazsa olmaz olduğunu dile getirdi.

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ise Türkiye'nin geçmişte sağlık alanında yaşadığı sorunları hatırlatarak bugün bu alanda gelinen noktayı anlattı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri'de sağlık hizmetlerinin ve çalışanlarının her zaman destekçisi olduklarını belirterek, "Üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Bina yapılması gerekiyorsa bina, katkı sağlanması gerekiyorsa katkı, hatta nöroloji uzmanına ihtiyaç varsa ben de buradayım." diye konuştu.

Büyükkılıç, Şehir Hastanesinin karşısına bir misafirhane yapmak için de proje hazırladıklarını ifade etti.

Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik de hastaneyle ilgili bilgi verdi.

Toplantıda, hastane çalışanlarının enstrümanla "Uzun ince bir yoldayım" türküsünü seslendirdiği klip izlendi.

Toplantıya, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, akademisyenler ve sağlık çalışanları katıldı.

Yerli Kovid-19 aday aşısını geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli fikri mülkiyet hakkını devlete devretti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerli Kovid-19 aday aşısını geliştiren Prof. Dr. Özdarendeli fikri mülkiyet hakkını devlete devretti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de aranan şahıslara şafak operasyonu: 78 gözaltı
    11:49 Mersin'de aranan şahıslara şafak operasyonu: 78 gözaltı

    Mersin'de çeşitli suçlardan aranan şahıslara yönelik gerçekleştirilen şafak operasyonunda 78 kişi gözaltına alındı. Operasyon, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, hırsızlık ve tehdit gibi suçlardan aranan şahısların yakalanması amacıyla düzenlendi. Gözaltına alınan şahıslarla ilgili işlemler devam ediyor.

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • Sığacık'ta Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına protesto
    11:45 Sığacık'ta Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Sığacık'ta bulunan Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı protesto düzenlendi. Yetişkin, marina yapımının başında verilen vaatlerin yerine getirilmediğini iddia etti.

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparken bazıları da sahilde güneşlendi. Geminin akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto
    11:43 Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı düzenlenen eylemde, vatandaşlar marinanın rant uğruna talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.


Advertisement