Yerli ve Milli Düşünce Paneli - Son Dakika
Güncel

Yerli ve Milli Düşünce Paneli

Albayrak Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Bolat, rekabette geri kalmamak için önce kendi kimliğine sahip çıkılması gerektiğini belirterek, "Dilinizi koruyacaksınız. Dilini koruyamayanlar dinlerini de koruyamazlar.

07.04.2018 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Albayrak Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Bolat, rekabette geri kalmamak için önce kendi kimliğine sahip çıkılması gerektiğini belirterek, "Dilinizi koruyacaksınız. Dilini koruyamayanlar dinlerini de koruyamazlar." dedi.

Adıyamanlılar Vakfı tarafından Çırpıçı Sosyal Tesisleri'nde "Yerli ve Milli Düşünce Paneli" düzenlendi.

Oturum başkanlığını, Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman'ın yaptığı panele konuşmacı olarak, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Prof. Dr. Abdulkadir Ünsal, Dr. Ömer Bolat ve Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk katıldı.

Panelde ekonomi alanıyla ilgili konuşan Albayrak Grubu Üst Yöneticisi Ömer Bolat, milli ve yerli düşüncenin kendine güvenmek, çalışmak, üretmek, yatırımda, üretimde milli ve yerli unsurları öncelemek anlamına geldiğini söyledi.

Yatırım yaparken, üretim, tüketim ve istihdamda yerli ve milli kaynakları önemsemenin önemli olduğunu vurgulayan Bolat, "Milli ve yerli düşünceye, aynı zamanda uluslararası vizyona sahip olmak çok önemlidir. İnsanlar, şirketler, şehirler, ülkeler arasında rekabet var ve bu rekabette geri kalmamak istiyorsanız önce kendi benliğinize ve kimliğinize sahip olacaksınız, dilinizi koruyacaksınız. Dilini koruyamayanlar dinlerini de koruyamazlar. Dilinizi korumanın yanında dünya dillerine de hakim olacaksınız, onlarla mücadele edebilmek için." dedi.

Bolat, Demokrat Parti iktidarında "içe kapanmacı" yapıdan özel sektörün de desteklendiği bir modele geçildiğini, 1960-1980 yıllarında "ithal ikameci", 1983-2002 yılları arasında da ihracata dayalı bir modelin uygulanmaya çalışıldığını anlattı. Son 15 yılda Türkiye'de, ekonomide, sağlıkta, eğitimde yerli, milli ve halkçı düşüncenin egemen olduğuna işaret eden Bolat, "Sosyolojik anlamda bir devrim başarıldı. İnsanlar arasında sınıfsal ayrım kaldırıldı, kamu hizmetlerinden herkesin eşit faydalanması sağlandı." diye konuştu.

Yerli ürünlerin kaliteli olduğunu dile getiren Bolat, 12 bin kalem Türk malının 200 ülkeye ihraç edildiğini anımsattı. Bunun önemli bir kısmının da Avrupa ülkelerine yapıldığına değinen Bolat, "Marka hayranı olan gençlere sesleniyorum: Batı hayranlığını kompleks haline getirmeyelim. Kendimize, kendi değerlerimize, kendi markalarımıza güvenelim." ifadelerini kullandı.

"Mecelle'nin ilk 100 maddesi hukukun genel prensipleri"

Hukuk alanında konuşan Prof. Dr. Korkusuz ise hukukta milli olmanın zorluğuna işaret etti. Birçok alanda olmasına rağmen milli olmanın hukuk için zor olacağının altını çizen Korkusuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü sizin dışınızda bir dünya var, konulan kurallar var ve bu kuralların dışında yaşama şansınız yok. İhracat, ithalat yapacaksanız o kurallara göre hareket etmeniz gerekiyor. Bankacılık sektöründe çalışacaksanız o kurallara göre hareket etmek zorundasınız. Evrensel ölçütlerde, hukukun genel ilkeleri noktasında çalışan herkes şunu bilir ki çağlar boyu Müslüman hukukçuların geliştirdiği, zaman zaman bazı Romalı hukukçuların, zaman zaman da Batılı hukukçuların da katkı verdiği kurallar bütünüdür. Özde Müslüman hukukçuların geliştirdiği bir hukuk, temel hukuk metinleridir. Bu anlamda bu kavramların hepsinin milli olduğunu kabul etmek zorundayız."

Mecelle'yi okuyan herkesin ilk 100 maddenin hukukun genel prensipleri olduğunu bildiğinin altını çizen Korkusuz, bu kaidelerin hem evrensel hem de milli olduğunu ifade etti. Korkusuz, bugün hukukun temel ilkeleri üzerine çalışan insanların başvurduğu birkaç temel kaynaktan birinin de Mecelle olduğunu vurguladı.

- "Yeni bir yerli ve milli bir kurgunun arefesindeyiz"

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Öztürk ise yerli ve milli eğitim anlayışında en temel paradigmanın, akıl ve kalp olduğunu dile getirdi. Öğrencilerin bu paradigma ile yetişmesi gerektiğini belirten Öztürk, Türkiye'nin yeni bir yerli ve milli bir kurgunun arefesinde olduğunun altını çizdi.

"Eğitimin, akıl artı kalple yeniden tanımlanarak insanlığa sunulması gerekiyor." diyen Öztürk, Milli Eğitim Bakanlığı olarak 11. Kalkınma Planı çerçevesinde eğitimde yerli ve milli düşüncenin yeniden etkili olması için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Sağlık alanında konuşan Prof. Dr. Ünsal da Türkiye'nin son 15 yılda bu alanda çok iyi bir yere geldiğini aktardı. Bugün Türkiye'de çok sayıda araştırma hastanesi olduğunu hatırlatan Ünsal, sağlığın bilim ve teknolojiyle ilişkili olduğunu kaydetti.

Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ramazan Aksoy'un ev sahipliği yaptığı panele, vakıf üyeleri ve üniversite öğrencileri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerli ve Milli Düşünce Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi
    22:48 Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi

    Hanköy köyünde Ramazan Yazıcı'ya ait 2 katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kısa sürede büyüyen alevler tüm evi sardı. İhbar üzerine adrese jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eskipazar Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangında ev kullanılmaz hale geldi.

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.


Advertisement