Yerli ve Yabancı Kuklacılar Başkentte Buluşuyor - Son Dakika
Güncel

Yerli ve Yabancı Kuklacılar Başkentte Buluşuyor

Başkentte bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Ankara Kukla Festivali'nde 36 oyun sahnelenecek.

10.10.2018 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FATİH TÜRKYILMAZ - Başkentte bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Ankara Kukla Festivali'nde 36 oyun sahnelenecek.

Kukla, Karagöz, Gösteri ve Sahne Sanatları Derneği (KUKSADER) ve Tiyatro Tempo tarafından Ankara Üniversitesi işbirliğinde, 12-21 Ekim'de gerçekleştirilecek festivalde 9 yabancı ve 4 yerli grup sahne alacak.

Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda "Sokrates'in Son Gecesi" oyunuyla açılacak festival kapsamında, söyleşiler ve tartışmalar yapılacak, atölyelerin yanı sıra sanatçı Ayşe Uysal'ın minyatür çalışmalarından oluşan "Karagöz Figürleri" sergisi de sanatseverlerle buluşacak.

Festival Direktörü Marina Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin temel amacının, sanatseverlerin ilgisini kukla sanatının uluslararası standartlarına, kalitesine ve gücüne çekebilmek olduğunu belirtti.

"Festivalde 9 farklı ülkeden katılımcılar olacak ve festival boyunca 13 farklı grup 36 oyun sahneleyecek." diyen Yüce, çocuklar, gençler ve yetişkinlere yönelik kukla oyunlarıyla sanatseverlerin karşısında olacaklarını söyledi.

Felsefi bir oyunu, kukla tiyatrosu metnine uyarlamanın kolay bir iş olmadığına vurgu yapan Yüce, "Repertuvarımızdaki 42 oyundan birisi de 'Sokrates'in Son Gecesi.' Bu oyunu iki yıldır oynuyoruz fakat seyirciyle çok fazla buluşan bir oyun değil, konu olarak felsefe ve hayatla ilgili." değerlendirmesini yaptı.

"Kukla tiyatrosu keyifli"

Kukla tiyatrosunun dramatik tiyatrodan farkına da değinen Yüce, "Kukla tiyatrosu yıllardır dramatik tiyatronun gölgesinde kalmıştı, ancak son yıllarda dünyanın birçok yerinde önem verilen bir alan oldu. Zaten biz de o yüzden böyle bir festival düzenledik. Kukla tiyatrosu bağımsız bir sanat. Her nesne, seyirciye bir şey anlatabilir. Ustaca canlandırırsanız hayal gücünüzü güçlendiren, ufkunuzu açan bir alandır." diye konuştu.

Fransa, Hollanda, Bulgaristan, Moldova, Tayvan ve İsrail gibi birçok ülkeden davet edilen grupların festivalde kukla gösterileri yapacağını ifade eden Yüce, şunları kaydetti:

"Biz festivale bu alanın en iyi örneklerini davet ediyoruz. Bu alanda çok güçlü çalışmalar yapılıyor. Zor olmasına rağmen kukla tiyatrosu keyifli bir sanat dalı. Bir kadın olarak dramatik oyunda erkeği oynamak zordur, ancak kukla tiyatrosunda birçok karaktere bürünebiliyorum. Dramatik tiyatroda oyuncuya yardım edecek mimikler ve jestler varken kukla tiyatrosunda biz bütün bunları kuklaya yaptırmaya çalışıyoruz. Yani kuklacıya düşen, enerjisini kuklaya en iyi şekilde yansıtmasıdır."

Ankara Üniversitesi ve Denizbank sponsorluklarıyla uluslararası bir festival düzenleyeceklerini aktaran Yüce, Hollanda, Avusturya, Bulgaristan, Fransa, Moldova, Avusturalya ve Tayvan Büyükelçiliklerinin desteğinin, daha çok ülkeye ulaşmalarına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

"Kukla tiyatrosuna yetişkinlerin ilgisi az"

Festivalin Sanat Yönetmeni ve oyuncu Haluk Yüce ise çocuklara yönelik oyunlarda seyirci sıkıntısı çekmediklerini ancak yetişkin oyunlarına ilginin az olduğunu dile getirdi.

Yüce, "Kukla kelimesini duyunca insanlar kendilerini ilgilendirmediğini düşünüyor. Oysa öyle değil, biz yetişkin kukla tiyatrosuna insanları çekebilmek için çabalıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yerli ve Yabancı Kuklacılar Başkentte Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çevreye rahatsızlık verenlere ceza yağdı
    18:36 Çevreye rahatsızlık verenlere ceza yağdı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde otomobille çevreye rahatsızlık veren 33 kişi ve 26 araca toplam 111 bin 135 TL para cezası uygulandı. Eşref Bitlis Parkı ve çevresinde vatandaşlara rahatsızlık veren şahıs ve araçlar ihbar üzerine polis ekipleri tarafından tespit edildi. Uygulama sonucunda 33 kişiye 'Çevreye rahatsızlık vermekten' 32 bin 241 TL idari para cezası, 26 araca ise toplam 78 bin 894 TL trafik cezası kesildi.

  • Hakan Tütüncü: Hizmet çantaları boş, projeleri olmayan adaylar sadece iftira atıyor
    18:35 Hakan Tütüncü: Hizmet çantaları boş, projeleri olmayan adaylar sadece iftira atıyor

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hakan Tütüncü, hizmet çantaları boş, projeleri olmayan ve anketlerde geride kalan adayların sadece iftira attıklarını belirtti. Tütüncü, Serik ilçesinde düzenlenen mitingde halka hitap ederek, trafik ve ulaşım sorunlarını çözecek projelerle göreve talip olduklarını vurguladı. Ayrıca, tapu ve imar problemlerini çözmek, tarımsal üretimi desteklemek ve özgürlükleri artırmak için çalışacaklarını söyledi.

  • Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi
    18:34 Martı TAG ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Davası Ertelendi

    Martı TAG ile İstanbul Taksiciler Esnaf Odası arasında görülen dava 19 Temmuz'a ertelendi. Duruşma sonrası Martı TAG Kurucusu Oğuz Alper Öktem, 'Martı TAG uygulamamız aynen devam etmektedir, erişim engeli söz konusu değil. İstanbul'un en büyük ulaşım camiasıyız, davamızı kazanacağız' dedi.

  • Diyarbakır'da 7 aracın karıştığı zincirleme kazada 4 kişi yaralandı
    18:34 Diyarbakır'da 7 aracın karıştığı zincirleme kazada 4 kişi yaralandı

    Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda meydana gelen zincirleme trafik kazasında 7 araç birbirine çarptı ve 4 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • MHP MYK Üyesi Vahit Kayrıcı, İskilip Belediye Başkan adayı Ahmet Sağlam için destek istedi
    18:33 MHP MYK Üyesi Vahit Kayrıcı, İskilip Belediye Başkan adayı Ahmet Sağlam için destek istedi

    MHP MYK Üyesi ve Çorum Milletvekili Vahit Kayrıcı, İskilip Belediye Başkan adayı Ahmet Sağlam için vatandaşlardan destek istedi. Kayrıcı, İskilip'in eksiklerini tamamlamak için ellerinden geleni yapacaklarını ve halka yalan söylemeyeceklerini belirtti. MHP İl Başkanı Mehmet İhsan Çıplak ve MHP İskilip İlçe Başkanı Mehmet Aktaş da Sağlam için destek istedi.


Advertisement