Yeryüzü Doktorları Gazze İçin Yardım Kampanyası Başlattı - Son Dakika
Güncel

Yeryüzü Doktorları Gazze İçin Yardım Kampanyası Başlattı

Yeryüzü Doktorları, ileri cerrahi müdahaler yapabilecek ekiple Gazze'ye gidecek Yönetim Kurulu Başkanı Kınık: "Arap Doktorlar Birliği ve Filistin Tıbbi Yardım Organizasyonu ile dün yaklaşık 200 bin dolarlık değeri olan 7 kamyon ilaç ve tıbbi malzeme Gazze'ye girdi.

16.07.2014 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FİKRİYE SUSAM UYAR - Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık, İsrail'in saldırıları üzerine Gazze'ye yardım kampanyası başlattıklarını belirterek, ileri cerrahi müdahaleler yapabilecek ekiple Gazze'ye gideceklerini bildirdi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir sağlık organizasyonu olan Yeryüzü Doktorları'nın, İsrail'in saldırıları üzerine Gazze'deki sağlıkla ilgili acil duruma odaklandığını söyledi.

Saldırılarda bugün itibariyle 38'i çocuk, 150'si kadın ve sivillerden oluşan 200'ün üzerinde kaybın olduğunu, 400'ü çocuk, 250'si kadın 1500'e yakın da yaralı bulunduğunu belirten Kınık, saldırılarda 1500 evin yıkılması nedeniyle 9 bin insanın evsiz kaldığını anlattı.

Kerem Kınık, yaklaşık 20 bin insanın evini terk etmek zorunda kaldığını, bu insanların şu anda BM'nin, Filistin'e özerk kuruluşu olan Çalışma ve Yardım Ajansı'nın okullarında barındığını ifade ederek, içme suyu kuyuları ve su şebekelerinin hasar görmesi dolayısıyla 600 bin kişinin içme suyuna erişemediğini bildirdi.

Gazze'deki hastanelerde özellikle temel ilaçların tükendiğini dile getiren Kınık, şöyle konuştu:

"Saldırılar nedeniyle hastanelere enerji sağlayan hatlarda ciddi hasar var. Şu an sadece jeneratörler yardımıyla hastanelere enerji sağlanabiliyor ve 6 günlük yakıtları kaldı. Ayrıca bu jeneratörlerin bir kısmı da hiç durmadan çalıştığı için arızalandı. Dolayısıyla bunlara yönelik organizasyon yaptık.

Yeryüzü Doktorları, bir cerrahi ekip organize etti. Bu ekibin Gazze'ye girebilmesi için Mısır üzerinden izin alınması gerekiyor. Bu izinle ilgili bekleme sürecindeyiz. Çok kısa süre içerisinde izni alıp, Gazze'ye girmiş oluruz. İleri cerrahi müdahale yapabilecek bir ekiple oradaki hekim arkadaşlarımızı dinlendirmek istiyoruz. Savaşın başladığı günden bu yana 9 gündür bu arkadaşlarımız aralıksız çalışıyor. Şu an hastanelerde yoğun bakım yataklarında yer kalmadı. Tıbbi bakımlarını gerçekleştirmek için hastalar koridorlarda, uygun olmayan şartlarda tedavi edilmek durumunda kalıyor. Yaralıların Mısır tarafına geçişlerinde de çok sınırlı sayıda hastaya izin veriliyor."

"7 kamyon ilaç ve tıbbi malzeme Gazze'ye girdi"

Kerem Kınık, ilk etapta içeriye cerrahi ekip sokmaya çalıştıklarını, tıbbi malzeme, ilaç ve ekipman desteği vermeyi amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"İslam Dünyası Tıp Birlikleri Federasyonu ile hareket ediyoruz. Özellikle Arap Doktorlar Birliği ve Filistin Tıbbi Yardım Organizasyonu ile dün yaklaşık 200 bin dolarlık değeri olan 7 kamyon ilaç ve tıbbi malzeme Gazze'ye girdi. Şimdi yaklaşık yarım milyon dolarlık ilaç ve tıbbi malzeme dolu ikinci konvoyu da organize etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda yardımların Yeryüzü Doktorları aracılığıyla ulaştırılabileceğini duyurmak istiyorum. Mısır ve Filistin otoriteleriyle malzemelerin içeriye sokulması, uygun şartlarda dağıtılmasıyla ilgili iyi bir sistem kurduk. Bu nedenle ilaç yardımları Yeryüzü Doktorları üzerinden yapılabilir."

Türkiye'den şimdilik ilaçların sevkiyatıyla ilgili başarılı olamadıklarını, bu nedenle maddi katkılar aracılığıyla ilaçların Mısır'dan temin edildiğini anlatan Kınık, "İlaçlar ve tıbbi malzeme Mısır'dan temin ediliyor ve içeriye sokuluyor. Yeryüzü Doktorları'nın internet sitesi üzerinden Gazze ile ilgili kampanyamıza destek verilebilir" diye konuştu.

Gazze'ye kendisiyle ortopedi uzmanı, kulak burun boğaz uzmanı, genel cerrah, diş hekimi ve saha görevlisi olmak üzere 6 kişilik ekibin gideceğini dile getiren Kınık, daha önce yaptıkları yardımlar hakkında bilgi verdi, TİKA yardımıyla Gazze'ye mikro cerrahi merkezi kurduklarını anımsattı.

İsrail'e çağrı

Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İsrail, özellikle 2006- 2008 ve bugün, yasaklanmış bazı silahları ve bombaları kullanıyor. İçerisinde kanser yapıcı maddeler bulunan bir bomba kullanılıyor. Bu bomba patladığı anda, yarıçapının içerisinde kalan insanların alt uzuvlarını bir giyotin gibi kesiyor, kasları ve kemikleri dilim dilim doğranmış hale getiriyor. Uzun süre buna maruz kalan ve soluyan insanlarda da  çok ağır kanser riski var. Bu anlamda uluslararası hukuki sistemin de harekete geçmesi gerekiyor. Dün gece yine istenmeyen bir hadise oldu. Vefa Hastanesi, daha önce yaralanmış ve felçli Filistinlilerin tedavi edildiği bir hastaneydi. İsrail, bu hastanenin acilen boşaltılacağını ve vurulacağını başhekime söyledi. Başhekim de burasının bir hastane olduğunu, yatalak hastaların kaldığını ve burayı terk edemeyeceklerini ifade etti. Uyarı olarak, füzeyle hastanenin 4. katı vuruldu. Hastalar birinci kata taşındı, hekim arkadaşlarımız hala bu hastanenin içerisinde. Son saldırıda Gazze'de 23 sağlık tesisi, 79 okul ve  3 ambulans vuruldu, çok sayıda sağlık görevlisi yaralandı. Sivil bir tıbbi yardım kuruluşu olarak İsrail'e  çağrıda bulunuyoruz. Sağlık tesisleri ile sivillerin korunması, özellikle sağlık çalışanlarının görevlerini yapmalarına izin verilmesi, uluslararası hukukla güvence altına alınmış bir haktır. En ağır savaş şartlarında bile sağlık tesisleri ve sağlık çalışanları hedef alınmaz. Maalesef burada onu da görüyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeryüzü Doktorları Gazze İçin Yardım Kampanyası Başlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.


Advertisement