Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi - Son Dakika
Güncel

Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün nükleer başlıkları veya nükleer silahları yasaklama anlayışını savunan zihniyetlere baktığınız zaman, bakıyorsunuz bir tanesinde 15 bin, 16 bin nükleer başlık var. Bir diğerinde 12 bin 500 nükleer başlık var.

27.11.2017 12:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün nükleer başlıkları veya nükleer silahları yasaklama anlayışını savunan zihniyetlere baktığınız zaman, bakıyorsunuz bir tanesinde 15 bin, 16 bin nükleer başlık var. Bir diğerinde 12 bin 500 nükleer başlık var. Bir diğerine bakıyorsunuz 7 bin 500 nükleer başlık var. Ama diyor ki 'Sen yapamazsın.' E sende var. Sayı felaket. İstediğin anda istediğin yerde bunu kullanma hakkına sen sahip olacaksın ama öbür tarafta diğerlerine diyeceksin ki 'Sen yapamazsın.' Hemen parmak sallamaya başlıyorlar. İşte sıkıntı burada. Bu da bir bağımlılık. Bunu da dikkatle değerlendirmek lazım. Buna da ben isterseniz burada bir isim koyayım, bu da bir zihni bağımlılıktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, WOW İstanbul Hotel'de düzenlenen Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'ndeki konuşmasında, etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Yeşilay'a, katkılarından dolayı da ilgili bakanlıklar, sivil toplum ve medya kuruluşlarına teşekkür etti.

İlki 2012 yılında düzenlenen kongrenin yelpazesinin genişletilerek devam ettirilmesinden memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, Yeşilay'ın alkol, tütün ve uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıkların yanında, giderek yaygınlaşan teknoloji bağımlılığıyla mücadeleye de öncülük etmesini takdirle karşıladığını ifade etti.

Yaklaşık bir asırlık tecrübeye sahip Yeşilay'ın gerek yurt içinde gerekse yurt dışında üstlendiği görevlerde Allah'tan başarılar dileyen Erdoğan, iki gün sürecek kongre boyunca yurt içi ve yurt dışından yetkin isimlerin, farklı başlıklarla ufuk açıcı tartışmalara imza atacaklarını vurguladı.

Kongrenin, kamu kurumları yanında, eğitimcilere, ailelere, öğrencilere, gençlere yol gösterecek neticelerin ortaya çıkmasına vesile olacağına inandığını belirten Erdoğan, "Burada ortaya konan fikirler, öneriler ve elbette mevcut uygulamalarla ilgili eleştiriler, bizim için gerçekten çok kıymetlidir. Şimdiden akademik çalışmalarıyla tebliğleriyle tecrübe ve birikimleriyle kamuoyumuzu aydınlatacak herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum." diye konuştu.

"İnsanoğlu, merak etmeye devam edecek"

Değişim ve yeniliğin insan hayatının temel dinamikleri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ademoğlu bu dünyaya geldiği ilk andan itibaren, hayatını kolaylaştırmak, geleceğini güvence altına almak, kendini tehlikelere karşı daha korunaklı kılmak için kesintisiz bir arayış içindedir. Bu arayış kimi zaman, insanı yeni toprak parçalarına, kimi zaman yeni aletlere, icatlara, kimi zaman da yepyeni fikirlere götürmüştür. Her keşif Allah'ın kullarına lütfettiği merak ve sorgulama duygusunun bir eseridir aslında. Kıyamet gününe kadar insanoğlu, merak etmeye, soru sormaya, mevcut birikiminin sınırlarını zorlamaya devam edecektir. Öte yandan her buluşun, her teknolojik gelişmenin hayatımızda köklü değişikliklere sebep olduğu da bir gerçektir. Bundan 5 bin 500 yıl önce icat edilen tekerlek, Sümerlerle birlikte tüm insanlığın hayatını değiştirmiştir. Buhar teknolojisiyle çalışan makinelerin sanayide kullanılması, Avrupa ile yerkürenin her tarafında üretimi dönüştürmüştür. Kağıt, barut, pusula, matbaa, ilaç, elektrik, telefon gibi binlerce icat, bugün hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Elbette bu keşifler, umut yanında çeşitli tartışmaları, korkuları, zaman zaman da dirençleri beraberinde getirmiştir. Hatta bazı ülkelerde, teknolojiyi toptan reddeden akımlar bile ortaya çıkmıştır."

"Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır"

Dünyanın en büyük bilişim ve teknoloji firmalarının merkezi olan ABD'de, "Amişler" gibi hayatlarında teknolojiyi belli bir dönemde dondurmuş topluluklara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Dünyamız, bir telefon markasının yeni modeli için saatlerce sıra bekleyen insanlar kadar, teknolojisiz bir hayat kurmaya çalışan bireylerin de dünyasıdır. İnsanın olduğu her yerde bu tür farklı yaklaşımların görülmesi gayet tabiidir. Bize göre buradaki asıl mesele, teknolojiyi nasıl anladığımız onu hayatımızın neresine yerleştireceğinizdir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın ilk rasathanesinin kurmuş, ilk şifahanesini inşa etmiş, bir dönem dünyanın en mümbit ilim, irfan merkezlerine ev sahipliği yapmış bir ülke olarak, bizim yenilikle sorunumuz yoktur, olamaz. Zira 'İlim Çin'de de olsa alınız.' diyen, bir başka ifadeyle 'Sinde de olsa alınız.' diyen bir Peygamber'in ümmeti olarak bizim ilmin ve bilginin kaynağıyla da herhangi bir sıkıntımız yoktur. Bu açıdan biz, modern tabirle teknofobik insanlar değiliz. Bunu bir defa tespit edelim. Biz teknolojik ve bilimsel gelişmelerin nereden neşet ettiğine değil, niçin kullanıldığına, hangi gayeyle kullanıldığına, insan hayatında nereye taalluk ettiğine bakarız. Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır. Bizim için ölçü teknolojinin dünyanın yok edilmesi için değil, imarı ve ihyası yolunda kullanılıyor olmasıdır. Şüphesiz her buluşun arkasında, ona hayat veren bir zihniyet ve dünya algısı vardır. Müslümanların atom bombası, nükleer füzeler gibi kitle imha silahlarına öncülük etmemelerinin temel sebebi herhalde geri kalmışlıkları olamaz. Bu tarz bir teknoloji, her şeyden önce Müslümanların zihin yapısına, hayata, insana ve tabiata bakışlarına aykırıdır. Dünya hayatını geçici gören, adaleti, merhameti paylaşmayı merkeze alan İslam düşüncesi böylesi bir gelişmeye manidir."

"Kitle imha silahları çıktı, insanlık bitti"

Dünyadaki güç savaşının istenmese bile bu tür silahlara sahip olmayı gerektirdiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bizim asıl karşı olmamız gereken, atom bombasının kendisi kadar, onu ortaya çıkaran, masum insanlar üzerinde kullanmayı meşru gören zihniyettir. Bugün nükleer başlıkları veya nükleer silahları yasaklama anlayışını savunan zihniyetlere baktığınız zaman, bakıyorsunuz bir tanesinde 15 bin, 16 bin nükleer başlık var. Bir diğerinde 12 bin 500 nükleer başlık var. Bir diğerine bakıyorsunuz 7 bin 500 nükleer başlık var. Ama diyor ki 'Sen yapamazsın.' E sende var. Sayı felaket. İstediğin anda istediğin yerde bunu kullanma hakkına sen sahip olacaksın ama öbür tarafta diğerlerine diyeceksin ki 'Sen yapamazsın.' Hemen parmak sallamaya başlıyorlar. İşte sıkıntı burada. Bu da bir bağımlılık. Bunu da dikkatle değerlendirmek lazım. Buna da ben isterseniz burada bir isim koyayım, bu da bir zihni bağımlılıktır. Bizim asıl mücadele etmemiz gereken, teknolojinin insanlığın adım adım kendi kıyametine doğru sürüklenmesinin aracı haline getirilmesidir. Sıkıntı burada. Bundan 4 asır önce koçyiğit Köroğlu ne dedi? 'Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu.' demişti. Biz de bugün diyoruz ki modern teknolojinin ürünü olan kitle imha silahları çıktı, insanlık bitti."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement