Ygs Sonuçları Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Ygs Sonuçları Açıklandı

Ygs Sonuçları Açıklandı

"Lise türlerine göre başarılı okullar; fen liseleri, özel fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri oldu" dedi.

01.04.2013 18:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖSYM Başkanı Ali Demir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sonuçlarına göre, Ankara'nın en başarılı il olduğunu belirterek,

"Lise türlerine göre başarılı okullar; fen liseleri, özel fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri oldu" dedi.

Demir, YGS sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında, adaylara sonuç belgesi gönderilmeyeceğini, YGS puan türlerinin en az birinde, 180 ve üzeri puan alan adayların Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) başvurabileceklerini ifade etti.

LYS başvurularının 22-29 Nisan arasında yapılabileceğini ve ayrı bir kılavuz hazırlanmayacağını dile getiren Demir, adaylardan başvuru kılavuzunu dikkatle okumalarını istedi.

LYS'nin beş oturumda gerçekleştirileceğini belirten Demir, en az iki oturuma girmenin adayların yararına olacağını söyledi. Demir, 81 il merkezinde yapılacak LYS için adayların iki sınav merkezi tercih edebileceğini kaydetti.

Başvurularını internet üzerinden yapan adayların "başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" mesajını almaları gerektiğine dikkati çeken Demir, YGS'ye giren yaklaşık 1 milyon 805 bin adayın sınav kağıtlarının toplanması, okunması ve taranması işleminin 9 gün içinde tamamlanmasının ÖSYM'de bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

ÖSYM Başkanı Demir, sınav sonuçlarını bu kadar kısa sürede açıklamalarında başvuru tarihlerini uzatmamalarının, sınav görevlilerinin desteklerinin, bina sınav sorumlularının eğitilmesinin ve sınav salonlarında sınavın uygulanmasının kamerayla kayıt altına alınmasının etkili olduğunu savundu.

İlk kez 2011-YGS ile uygulamaya konulan "kırmızı kutu"nun işleri çok hızlandırdığını dile getiren Demir, yine sınavda ilk kez uygulanan "karekod etiket" sayesinde de kitapçıkları tam olarak teslim aldıklarını bildirdi.

-Kaliteli kırtasiye gereçleri, okuma kapasitesini artırdı-

Demir, adaylara verilen kalem, silgi ve diğer sınav gereçlerinin kalitesinin artırılmasının cevap kağıtlarının okunmasını kolaylaştırdığına işaret eden Demir,

"Bunlar optik okuma kapasitemizi yüzde 40 artırdı" dedi.

Tüm adaylar gözönüne alındığında, Türkçe testinde ortalama 16,8, standart sapma 9,4, sosyal bilgiler testinde ortalama 12,1, standart sapma 8,5, matematik ortalama 7,5, standart sapma 9,4, fen bilimleri testinde ortalama 3,5, standart sapmanın 7,8 olduğunu kaydetti.

Bu verilerin geçen yıllarla aynı seviyelerde olduğunu vurgulayan Demir, lise son sınıfta okuyan adayların Türkçe ortalamalarının 17,2, sosyal bilimler ortalamasının 12, matematik ortalamasının 7,9, fen bilimleri ortalamasının ise 4,5 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Demir, doğru sayıları ve ham puan dağılımlarına bakıldığında, Türkçe'de 809, sosyal bilgilerde 6, matematikte 2 bin 417 ve fen bilimlerinde 91 adayın soruların tamamını yaptığını aktardı.

Türkçe ve sosyal bilgiler testindeki doğru cevapların normal dağılım gösterdiğini anlatan Demir, temel matematik ve fen bilimlerinde dağılımın normal olmadığını, ancak 3 yıllık veriler gözönüne alındığında bunun Türkiye gerçeği olduğunu söyledi.

-En başarılı il Ankara-

ÖSYM Başkanı Demir, 160 sorunun tamamında normal bir dağılımın gerçekleştiğini belirterek, "YGS il başarılarına baktığımızda, birinci sırada Ankara'yı görüyoruz. Sonra, Karabük, Denizli, Aydın, Isparta, Kırşehir. Eskişehir, Antalya, Burdur ve Karaman'ı görüyoruz" diye konuştu.

Cinsiyet göre sınav başarısına bakıldığında tüm kitlenin yüzde 45,30'unu kız adayların oluşturduğuna işaret eden Demir, "Bunların yüzde 89,05'i 140 ve üzeri, yüzde 72,24'si de 180 ve üzeri puan almış durumda. Adayların yüzde 54,70'ini erkekler oluşturuyor. Yüzde 84,21'i 140 ve üzeri, yüzde 65,03'ü 180 ve üzeri puan aldı. Tüm adayların yüzde 86,40'ı 140 ve üzeri, yüzde 68'30'u da 180 ve üzeri puan almış durumda" dedi.

Demir, öğrenim durumuna göre başarı sıralamasında adayların yüzde 42,79'unu lise son sınıf öğrencilerinin oluşturduğunu, bunların yüzde 84,61'i 140 ve üzeri, yüzde 66,52'sinin ise 180 ve üzeri puan aldığını bildirdi.

Sırasıyla fen liseleri, özel fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin en başarılı okullar olduğunu bildiren Demir, bu okulları öğretmen liseleri ve askeri liselerin takip ettiğini açıkladı.

- "KPSS Soruşturması"-

ÖSYM Başkanı Ali Demir bir gazetecinin, yürütülen KPSS soruşturmasının kurumun güvenilirliğine zarar verip vermediğine ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

"2010 KPSS soruşturması tamamen savcılığın elinde bir soruşturmadır. Dolayısıyla bizim burada bir yorum veya değerlendirme yapmamızın doğru olmayacağını düşünüyoruz. Ben sadece şunu söylemek istiyorum; şu an itibarıyla ÖSYM'deki bütün çalışanlarımızın hesap veremeyeceği hiçbir boyut ve konu söz konusu değildir. O nedenle biz şu anda görev alan personelimizle büyük bir huzur, büyük bir güven içinde çalıştığımıza inanıyoruz."

(Bitti) - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ygs Sonuçları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement