Yılbaşı Sofraları Sağlığınızdan Edebilir - Son Dakika
Güncel

Yılbaşı Sofraları Sağlığınızdan Edebilir

Yılbaşı Sofraları Sağlığınızdan Edebilir

Prof. Yonca Tabak, "Bir günlük kaçamak gözüyle baktığınız yiyecek ve içecekleri tek gecede tüketmek reflüyü ve dolayısıyla astımı tetikleyecektir" açıklamasında bulundu.

26.12.2013 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014'e sayılı günler kala birçok kişi yeni yıla nerede gireceğinden ne yenilip-içileceğine kadar tatlı bir telaşla planlarını yapmaya başladı bile. Yılbaşı denilince akla gelen hindi ve yılbaşına özel tatlılarla bezenmiş sofralardaki gizli tehlikelere dikkatleri çeken Alerji Uzmanı Prof. Yonca Tabak, "Bir günlük kaçamak gözüyle baktığınız yiyecek ve içecekleri tek gecede tüketmek reflüyü ve dolayısıyla astımı tetikleyecektir" açıklamasında bulundu.

Caddeler, alışveriş merkezleri ve daha pek çok yer yeni yıl kutlamaları için geri sayıma hazırlanırken, tüm yıl kilo almamak, sağlıklı beslenmek için uzak durulan yiyecekler yılbaşı sofralarında yerlerini alıyor. Et ürünlerinden, tatlılara, soslu kızartmalardan çeşitli içeceklere kadar envaı çeşitle donatılan yılbaşı sofraları ile hem gelen yeni bir yılı kutluyor, hem de kendimizi ödüllendiriyor olsak da, yemek ve beslenmenin yaşamımızda çok büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak, "Tüm yıl sağlıksız olduğu için uzak durulan pek çok gıdanın tek seferde ve geç saatte tüketilmesi, vücutta ciddi rahatsızlıkları meydana getirecektir" dedi.

Bir kereden bir şey olmaz demeyin!

Bir kereden bir şey olmaz mantığıyla hareket etmenin bedelinin ağır olabileceğine değinen Prof. Dr. Yonca Tabak; "Kakaolu gıdalar kafein içerdiğinden mideyi gevşeterek asit salgısını artırır ve reflüyü dolayısıyla da astımı tetikler. Astımlı kişiler bütün bir yıl bu yasağa uysa da, bir kere çikolatalı gıda tükettiğinde aynı durumun yeniden gelişme olasılığı vardır. Bu nedenle yılbaşı gecesi bile olsa kakao ve kafein içeren diğer gıdalar, örneğin kola ve çikolata tüketilmemesi gerekir" diyor.

Yeni yıla daha sağlıklı girmek için Prof. Dr. Yonca Tabak, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor;

1- Kafein içeren kolalı içecek, kakaolu çikolata ve çikolatalı tatlılardan uzak durulmalıdır.

2- Kızartılmış ağır yağlı tatlılar yerine hafif sütlü tatlıların veya kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi meyve tatlıları tercih edilmelidir.

3- Aşırı acı ve baharat içeren gıda tüketilmemelidir.

4- Çiğ soğan ve çiğ sarımsak tüketilmemeli, bu yiyeceklerin içinde bulunduğu cacık, mantı, mercimek köftesi, kısır gibi gıdalar tercih edilmemelidir.

5- Yağda kızartma yerine, fırında ızgara yapılmış gıdalar (örneğin fırın patates) tüketilmelidir.

6- Yoğun ve çiğ domates içeren salçalı gıdalar ve ketçap gibi soslar yerine daha hafif alternatifler seçilmelidir.

7- Yağda kızarmış cips vb. atıştırmalıklar yerine fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler tercih edilmelidir.

8- Çocuklara portakal suyu yerine, ekşi olmayan, taze sıkılmış elma, havuç suyu karışımı gibi içecekler verilmelidir.

9- Siyah çay ve kahve yerine, bitki çayları veya kafeinsiz kahve tercih edilmelidir.

10- Bol su tüketilmelidir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yılbaşı Sofraları Sağlığınızdan Edebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Havalimanı, Skytrax tarafından dünyanın en iyi 10 havalimanından biri seçildi
    21:03 İstanbul Havalimanı, Skytrax tarafından dünyanın en iyi 10 havalimanından biri seçildi

    İstanbul Havalimanı, Skytrax tarafından düzenlenen 'Dünya Havalimanları Ödülleri 2024'te dünyanın en iyi 10 havalimanından biri seçildi. Ayrıca, 'Dünyanın En İyi Havalimanı Yemek Hizmetleri' ve 'Güney Avrupa'nın En İyi Havalimanı' ödüllerine de layık görüldü. İGA İstanbul Havalimanı, bu başarıyı yatırımlar ve projelerle elde ettiğini belirterek, misafirlerine ve çalışanlarına teşekkür etti.

  • Tokat ve Yozgat'a AFAD personeli ve araç sevk edildi
    21:02 Tokat ve Yozgat'a AFAD personeli ve araç sevk edildi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Amasya'dan 12 AFAD personeli ve 3 araç, Tokat ve Yozgat illerine görevlendirildi. Tokat iline 2 idareci, 5 arama kurtarma teknisyeni ve 2 tam donanımlı araç, Yozgat iline ise 5 arama kurtarma teknisyeni ve 1 tam donanımlı araç sevk edildi. Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nden toplamda 12 personel ve 3 araç, depremin etkilediği bu iki ilde görev yapacak.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Tokat'taki deprem Kayseri'yi de salladı
    20:54 Tokat'taki deprem Kayseri'yi de salladı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, Kayseri'de de hissedildi. Deprem, saat 18.11'de Sulusaray ilçesinde kaydedildi ve 5.9 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kayseri'de vatandaşlar güvenli alanlara geçmek için evlerini ve dükkanlarını boşalttı.

  • Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı
    20:50 Beyoğlu'nda askeri üniforma müşterilere servis yapan şahıs tutuklandı

    Beyoğlu'nda bulunan bir restoranda askeri üniforma ile müşterilere servis yapan şahsın Y.J. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Restoranın işletme sahibi ve müdürü ise serbest bırakıldı.


Advertisement