Yılbaşında Gıda Zehirlenmelerine Dikkat - Son Dakika
Kadın

Yılbaşında Gıda Zehirlenmelerine Dikkat

Yılbaşında Gıda Zehirlenmelerine Dikkat

Yılbaşı gecesi aşırı yemek tüketimi, yeni yıla girerken ilk dileğimiz olan "sağlık" için büyük tehlike oluşturuyor.

24.12.2012 16:28  Güncelleme: 08:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Central Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak, yılbaşı gecesinde yaşanabilecek gıda zehirlenmeleriyle ilgili uyarıyor ve ekliyor: "Yeni yıla sağlıkla merhaba demek isteyenler özellikle aşırı kuruyemiş, alkol ve tatlı tüketiminden kaçınmalıdır. Yılbaşı gecesi aşırı beslenme uyku ve sindirim bozukluklarına yol açabildiği gibi gıda zehirlenmelerine de sebep olabilir"

Yılbaşında beslenme nasıl olmalı?

Yılbaşında yanlış beslenmek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Yılbaşı yemeği standart yemeklerden daha uzun sürdüğü için miktarların çok doğru ayarlanması gerekiyor. Bu nedenle beslenme düzenini ayakta olunacak saate göre ayarlayıp, yemekleri uzun sürelere yaymak çok önemlidir. Abartılı ve aşırı beslenme uyku problemleri ve sindirim sorunlarının yanı sıra gıda zehirlenmelerine dahi yol açabilir.

Mezeler nasıl olmalı?

Mezeler hiç kuşkusuz yılbaşı sofralarının vazgeçilmezlerinin başında gelir. Yeni yıla girerken özellikle çok yağlı ve ağır mezelerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Dyt. Deniz Şafak, gıda zehirlenmelerine karşı uyarıyor ve yılbaşında beslenmenin nasıl olması gerektiğini şu şekilde açıklıyor: "Yılbaşı akşamı için hazırlanan mezeler, yoğurt içerikli, zeytinyağlı ve az yağlı olmalıdır. Kısır, patates salatası gibi yağ oranı düşük ama besleyici değeri yüksek salataları ise yılbaşı sofralarında kesinlikle öneriyoruz. Salata hem vitamin değeri hem de tok tutması açısından özellikle tüketilmesi gereken bir besindir. Yeni yıla girerken şakşuka ya da mayonezle hazırlanan Rus salatası gibi çok yağlı ve ağır mezelerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir. Tatlılar ise yemekten en az iki saat sonra tüketilmelidir. Bu gece için ayva tatlısı, kabak tatlısı ve sütlü tatlılar uygun olabilir. En uygun atıştırmalıklar meyvelerdir. Nar, o akşamın özel meyvelerinden biridir. Ayrıca mandalina, elma, armut gibi mevsime ait meyveler de tercih edilebilir. Bunların dışında çerez tüketilecekse fındık, ceviz ve badem sınırlı şekilde tüketilmeli. Leblebi, kuru üzüm gibi besin değeri yüksek olan çerezler de tercih edilebilir. Gereğinden fazla tuzlu fıstık tüketilmesi tansiyonu yükseltir."

Et tüketimine dikkat!

Ana yemek kısmında et tüketimine dikkat edilmesinde fayda olduğunu söyleyen Şafak, ideal et tüketimi oranının 100-150 gram aralığında olması gerektiğini vurguluyor: "Yılbaşında ana yemek olarak genellikle et tercih edilir. Yeni yıla girerken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de et tüketimidir. İdeal et tüketimi oranı 100 -150 gramdır. Bu kişinin kilosu, beslenme alışkanlıkları ve hastalık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Aşırı et tüketimi sindirimi zorlaştırır, hazımsızlık problemi oluşturabilir."

Şafak, fazla tüketilen alkolün vücuda etkilerini şu şekilde sıralıyor: "Akşam yemeğiyle tüketilen fazla alkol, vücutta ödemlere neden olur. Ertesi gün uyandığınızda ellerinizde ve ayaklarınızda şişlikler olduğuna tanık olabilirsiniz.

Yılın ilk kahvaltısı nasıl olmalı? 

Yeni yılın ilk sabahı akşamdan kalan yoğun enerjiyi atmak adına güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Önceki geceden kalan yiyeceklerin vücuttan atılması için mümkün olduğunca erken bir saat uyanarak kahvaltı edilmelidir. Hafif bir tostla yanında bol sebze tercih edilebilir. Yine hafif yağlı peynir, tahıllı ekmek, yanında kocaman bir salata ya da içine taze meyve doğranmış süt müsli de tüketilebilir.

Deniz Şafak'ın örnek yılbaşı menüsü:

Başlangıçlar ve mezeler( Kısır, patates salatası, domates, salatalık, zeytinyağlılar, peynir)

Sebze Çorbası

Fırınlanmış Beyaz Et (Tavuk ya da hindi)

Bulgur Pilavı

Salata

Meyve

Bir Miktar Atıştırmalık (Bir avuç badem, fındık vb)

Su

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kadın Yılbaşında Gıda Zehirlenmelerine Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Oğlunun telefonundan mesaj atıp kapıyı açtırdığı boşanma aşamasındaki eşini öldürdü
    18:21 Oğlunun telefonundan mesaj atıp kapıyı açtırdığı boşanma aşamasındaki eşini öldürdü

    Ankara'da 36 yaşındaki bir şahıs, boşanma aşamasındaki eşi Yonca Kazan Coşkun'a oğlunun telefonundan "Anne çok hastayım, okulun bahçesinde seni bekliyorum" mesajı gönderdi. Oğlunun yanına gitmek üzere kapıyı açan Yonca Kazan Coşkun, bu sırada içeri giren boşanma aşamasındaki eşi tarafından önce tecavüze uğradı, daha sonra da bıçaklanarak öldürüldü.

  • Aydın'ın Söke ilçesinde Balık Ağı Örme Kursları Devam Ediyor
    10:04 Aydın'ın Söke ilçesinde Balık Ağı Örme Kursları Devam Ediyor

    Aydın'ın Söke ilçesinde hayata geçirilen balık ağı örme kursları Doğanbey ve Serçin'den sonra Güllübahçe'de de 4 yıldır aralıksız devam ediyor. Kadınların meslek edinmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen kurslar ise yoğun talep görüyor.

  • Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı
    09:48 Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı

    Kırklareli'nde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan trafik ve asayiş kontrollerinde sürücülere ve yolculara Kadın Destek (KADES) ve Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulamaları hakkında bilgi verildi. Kontrollerde toplamda 255 kişiye uygulamalar tanıtıldı.

  • Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı
    18 Nis Edirne'de jandarma ekipleri aile içi şiddetle mücadele ve KADES hakkında bilgilendirme çalışması yaptı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Kısım Amirliği ekipleri, aile içi şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Ekipler, Uzunköprü ilçesine bağlı köylerde KADES'in amaçları ve kullanımı hakkında bilgi verdi ve broşür dağıttı. Ayrıca, Enez ilçesinde sivrisinekle mücadele çalışmaları kapsamında sulak alanlar ve bataklıklar ilaçlandı. Havsa Belediye Başkanı Hüseyin Özden de ziyaretlerle görevinde başarı diledi.

  • Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi
    18 Nis Adıyaman Belediye Başkanı 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi

    Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, kadınların tekstil sektöründe istihdam edilmesini sağlayacak olan 'Altın İğne' projesinin açılışını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı olarak ilk açılışını gerçekleştiren Tutdere, 'Adıyaman Belediyesi olarak projelerimizle kadınlarımızın yanında olacağız' dedi.

  • İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor
    18 Nis İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor

    İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi'nde (İZGİM) kadınlar yaptıkları ürünleri kolay pazarlama yöntemleri ile satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca merkezde stres atmak için de bir araya geliyorlar.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek
    18 Nis Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2008 ve 2014 yıllarında yapılan Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsünü gerçekleştireceğini duyurdu. TÜBİTAK iş birliğiyle hazırlanacak proje kapsamında, kadına yönelik şiddetin mevcut durumu sosyodemografik özelliklere göre incelenecek ve veri ambarı oluşturulacak. Ayrıca, psikososyal ihtiyaçların tespiti için nitel görüşmeler yapılacak ve mağdurlara psikososyal destek sunulacak.

  • Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor
    18 Nis Kadın girişimci evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, eşinin desteğiyle başladığı mantar yetiştiriciliğini ilçe tarımın desteğiyle büyüterek çevre il ve ilçelere mantar satışı yapmaktadır. İşlerini daha da büyütmek isteyen Seray, destek ve imkanlar sağlandığı takdirde üretim kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.

  • Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor
    18 Nis Şanlıurfa'da Siverekli kadın girişimci mantar yetiştiriyor

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde, evinin önünde kurduğu serada mantar yetiştiren kadın girişimci Saadet Seray, yoğun talep ve siparişlere yetişemiyor. Saadet Seray, İlçe tarımın desteğiyle kurduğu 3 büyük çadır sera içinde işini büyüterek ilçe merkezi dahil, çevre il ve ilçelere mantar satışı yapıyor. Seray, daha fazla destek alarak işini daha da büyütmek istediğini belirtti.


Advertisement