Yıldırım Kaya'dan On Beşinci Köy Enstitüsü Ziyareti İzmir Kızılçullu'ya: "Burada NATO Üssü Kurulmuş, Doğru Bulmuyoruz" - Son Dakika
Güncel

Yıldırım Kaya'dan On Beşinci Köy Enstitüsü Ziyareti İzmir Kızılçullu'ya: "Burada NATO Üssü Kurulmuş, Doğru Bulmuyoruz"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP’nin 21 köy enstitüsünü ziyaret programının on beşincisini İzmir Kızılçullu Köy Enstitüsü'ne yaptı. Buca'da şimdi NATO üssü olarak kullanılan alanda açıklama yapan Kaya, "Burada bir NATO üssü kurulmuş vaziyette. Eğitim yuvalarının NATO üssü olması ya da herhangi bir amaçla kullanılmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

04.06.2022 17:52  Güncelleme: 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP'nin 21 köy enstitüsünü ziyaret programının on beşincisini İzmir Kızılçullu Köy Enstitüsü'ne yaptı. Buca'da şimdi NATO üssü olarak kullanılan alanda açıklama yapan Kaya, "Burada bir NATO üssü kurulmuş vaziyette. Eğitim yuvalarının NATO üssü olması ya da herhangi bir amaçla kullanılmasını doğru bulmuyoruz" dedi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İzmir'in Buca ilçesinde şimdi NATO üssü olarak kullanılan, İzmir Kızılçullu Köy Enstitüsü'nün bulunduğu alanda bugün açıklama yaptı. CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP İzmir İl Eğitim Sekreteri Yasemin Menokan, CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş Gültepe, Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ethem Duygulu, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, eğitimciler ve CHP'liler de açıklamada yer aldı.

"ATATÜRK'ÜN İSTEĞİYLE KÖY STATÜSÜNE ALINIYOR"

CHP'li Kaya, İzmir Kızılçullu Köy Enstitüsü'nün tarihi ile ilgili bilgiler vererek, şu açıklamayı yaptı:

"Burası 1940 yılında Kızılçullu Köy Enstitüsü adıyla bir okul olarak eğitim ve öğretimine devam eden bir yerdi. Şehrin merkezi... Burada bir NATO üssü kurulmuş vaziyette. Eğitim yuvalarının NATO üssü olması ya da herhangi bir amaçla kullanılmasını doğru bulmuyoruz. 1914 yılında burası Amerikan Koleji olarak açılıyor. Türkiye Cumhuriyeti başbakanlarından Adnan Menderes de bu okuldan mezun. 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği ile İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından Kızılçullu, köy statüsüne sokuluyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği ile burası köy statüsüne alınıyor. Köy statüsüne alınmazsa burayı Amerikan Koleji'nden alıp köy enstitüsünü kuramıyorsunuz. Onun için devrim dehası, eğitime en büyük önemi veren başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk bu çalışmayı yürütüyor. 1937 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, burayı Kızılçullu Köy Öğretmen Okulu yapıyor. Köy öğretmen okulunun fakir halk çocuklarını yetiştirdiğini biliyoruz. 17 Nisan 1940 yılında da burası Kızılçullu Köy Enstitüsü olarak eğitim öğretime devam ediyor.

"ŞEHRİN GÖBEĞİNDE NATO ÜSSÜ OLMAZ"

Kızılçullu Derneği'nin Milli Eğitim bakanlığı ve ilgili bakanlıklara yazılı bir talebi var. 'Burasını bize devredin, yeniden eğitim alanı olsun' diye. Burası öğretmen, ziraatçı yetiştiren yer olabilir. Üniversitenin eğitim fakültesi birimi olabilir ama şehrin göbeğinde NATO üssü olamayacağını herkesin bilmesi lazım. Son günlerde Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO'ya kafayı taktığını gösteriyor topluma. Aslında NATO'ya kafayı taktığı falan yok. Emperyalizme karşı mücadele ancak 'Bağımsız Türkiye' diyenlerle olur. NATO'ya gerçekten karşıysanız, önce NATO'nun bir üssü olan şehir merkezindeki yeri kaldırın. NATO'yu Türkiye topraklarından atma şansınız yok, biliyoruz. Ancak bu alanı daha serbest bir alana götürebilirsiniz. Burası yeni kuşak köy enstitüleri, İzmir, Bornova ve Kızılçullu şubeleri gelip bize ziyaret ettiler. Öğretmenlerimizin bize anlattıkları şu. 'Binalarımız korunmuş, eğer burada NATO üssü olmasa binalarımız yerle yeksan olurdu. 14 köy enstitüsünü gezdiniz, harabeye dönmüş yerleri gördünüz. Buranın tek sevindirici yanı binalar olduğu gibi duruyor' diyorlar. Ama bize tek başına bina yetmez, laik bilimsel ve kamusal karma eğitim anlayışını hakim kılacak bir yapıdır. Gün gelecek devran dönecek. Yeniden köy enstitüleri kendi ayakları üzerinde duracak."

Yıldırım Kaya\'dan On Beşinci Köy Enstitüsü Ziyareti İzmir Kızılçullu\'ya: "Burada NATO Üssü Kurulmuş, Doğru Bulmuyoruz"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yıldırım Kaya'dan On Beşinci Köy Enstitüsü Ziyareti İzmir Kızılçullu'ya: 'Burada NATO Üssü Kurulmuş, Doğru Bulmuyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezi kuracak
    12:30 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için basın merkezi kuracak

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ni takip etmek isteyen ulusal ve uluslararası basın mensuplarına yönelik Ankara ve İstanbul'da 'basın merkezi' kuracak. Basın merkezleri, seçime ilişkin gelişmeleri takip etmek isteyen basın mensuplarına hizmet verecek ve seçim sonuçlarına dair verileri sağlayacak. Ayrıca, basın merkezlerinde sergi ve röportajlar da gerçekleştirilecek.

  • Bolu Mengen'de çıkan yangında samanlık ve traktör kullanılamaz hale geldi
    12:30 Bolu Mengen'de çıkan yangında samanlık ve traktör kullanılamaz hale geldi

    Bolu'nun Mengen ilçesinde çıkan yangında samanlık ve traktör kullanılamaz hale geldi. Düzağaç köyünde Hasan K'ye ait samanlıkta bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Hızla yükselen alevler bitişikteki traktöre de sıçradı. İhbar üzerine bölgeye Mengen Belediyesi itfaiyesi ile Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekiplerce evlere sıçramadan söndürülen yangında, samanlık ve traktör kullanılamaz hale geldi.

  • MSKÜ Öğrencileri İçin İftar Programı Düzenlendi
    12:30 MSKÜ Öğrencileri İçin İftar Programı Düzenlendi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, öğrenciler için Sıtkı Koçman Spor Tesisleri Futbol Sahasında iftar programı düzenledi. Programa üniversite yöneticileri, kaymakam, müftü ve çok sayıda öğrenci katıldı. MSKÜ'de eğitim gören öğrencilerin bütçelerine destek olmak amacıyla imzalanan protokol kapsamında, Ramazan ayı boyunca öğrencilerin iftar yemeği Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından karşılanıyor. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar, öğrencilerle bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirterek, Ramazan ayının bereketli geçmesini temenni etti.

  • Elazığ'da arama yapılan otomobilde Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı
    12:29 Elazığ'da arama yapılan otomobilde Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı

    Elazığ'da polis ekipleri tarafından arama yapılan bir otomobilin bagajında Afganistan uyruklu 3 göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yapan şüpheli ise gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi. Düzensiz göçmenler ise İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Şanlıurfa'da dere suyuna kapılan çocuğun arama çalışmaları devam ediyor
    12:27 Şanlıurfa'da dere suyuna kapılan çocuğun arama çalışmaları devam ediyor

    Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde dere suyunun akıntısına kapılarak kaybolan 11 yaşındaki çocuğu arama çalışmaları 7'nci gününde de devam ediyor. Ekipler, çocuğu bulmak için Suriye sınırına kadar ilerledi. Sualtı arama ve kurtarma ekipleri, henüz herhangi bir sonuç elde edemedi.

  • Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 12 kişi tutuklandı
    12:26 Osmaniye'de uyuşturucu operasyonunda 12 kişi tutuklandı

    Osmaniye'de polisin son bir haftada düzenlediği operasyonlarda uyuşturucu satıcılarına yönelik yapılan aramalarda, 1025 gram bonzai, 350,87 gram fubinica, 200,19 gram kubar esrar ve diğer uyuşturucu maddeler ele geçirildi. Operasyonlarda tutuklanan 12 kişi cezaevine gönderildi.

  • İzmir'de Sünger Kent projesi yayılıyor
    12:26 İzmir'de Sünger Kent projesi yayılıyor

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Çamdibi Mahallesi'ndeki Mediha Mahmut Bey Ortaokulu'nda uygulanan Sünger Kent projesini yerinde inceledi. Başkan Soyer, projenin hayatı dönüştürecek büyük bir adım olduğunu belirtti.

  • Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
    12:25 Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

    ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, astım ve KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise toz taşınımı beklendiğini belirterek tedbirli olunması çağrısında bulundu.

  • Gaziantep'te okul servisi çarpması sonucu bir kişi hayatını kaybetti
    12:25 Gaziantep'te okul servisi çarpması sonucu bir kişi hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde, kimliği henüz belirlenemeyen bir okul servisi, Karşıyaka Mahallesi'nde İbrahim Taş'a çarptı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Taş'ın hayatını kaybettiğini tespit etti. Okul servisi sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement