Yıldırım Kaya'dan Özer ve Ersoy'a: "Köy Enstitüsü Binalarının Korunması İçin Bugüne Kadar Hangi İşlemleri Yapmıştır?" - Son Dakika
Güncel

Yıldırım Kaya'dan Özer ve Ersoy'a: "Köy Enstitüsü Binalarının Korunması İçin Bugüne Kadar Hangi İşlemleri Yapmıştır?"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, köy enstitüsü binalarının tamamen çürümeye terk edildiğini, içerisindeki kitaplardan laboratuvarlara kadar her şeyin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Kaya, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Köy Enstitüsü binalarının korunması için bugüne kadar hangi işlemleri yapmıştır?” diye sordu.

11.05.2022 15:00  Güncelleme: 15:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, köy enstitüsü binalarının tamamen çürümeye terk edildiğini, içerisindeki kitaplardan laboratuvarlara kadar her şeyin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Kaya, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a "Köy Enstitüsü binalarının korunması için bugüne kadar hangi işlemleri yapmıştır?" diye sordu.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 21 köy enstitüsünün durumunu TBMM gündemine taşıdı. Her bir köy enstitüsü için ayrı olmak üzere Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergeleri veren Kaya, şu açıklamayı yaptı:

"Eğitim öğretim için köy enstitüleri modelini hayata geçiren Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları Türkiye'nin aydınlanma yolunda önemli bir adım atmıştı. Ne yazık ki üzülerek belirtmek isterim. 1954 yılında kapatılan köy enstitüleri, bugüne kadar hem fikriyat olarak hem de fiziki olarak yok olmakla karşı karşıya bırakılmış. AKP iktidarının 20 yılında köy enstitüleri binaları tamamen çürümeye terk edilmiş, içerisindeki kitaplardan laboratuvarlara, laboratuvarlarda kullanılan malzemelere kadar her şey yok edilmekle karşı karşıya. İşte biz, bu nedenle 'çözüm köy enstitüsü' başlığıyla bir çalışma yürütüyoruz. 21 köy enstitüsünün mevcut durumunun ne olduğunu ayrı ayrı soru önergesiyle hem Milli Eğitim Bakanlığı'na hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sorduk. 21 soru önergesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, 21 soru önergesi de Milli Eğitim Bakanlığı'na verdik. Yani 42 soru önergesi verdik. Buradan hem Milli Eğitim Bakanı'na hem de Kültür ve Turizm Bakanı'na çağrıda bulunuyorum: Yazılı soru önergemize 15 gün içerisinde yanıt verin. Bu köy enstitülerinin durumunu Türkiye'nin gündemine yeniden getireceğiz. Çünkü Bizanslılardan, Selçuklu'dan, Osmanlı'dan kalan tüm tarihi eserleri koruyoruz, korumamız gerekir. Ama genç Cumhuriyet'in eğitim devriminin önderliğini yapmış olan köy enstitülerinin yok olmasına asla göz yummayacağız ve izin vermeyeceğiz. "

Kaya, bakanlara şu soruları yöneltti:

"-Köy enstitüsü binalarının son durumu nasıldır? Bakımsızlıktan ya da başka nedenlerle yıkılan bina var mıdır?

-Kaç dönüm arazisi vardır? Kuruluşundan sonra arazilerinde daralma olmuş mudur? Bu arazilerde tarım yapılmakta mıdır? Kimler tarafından yapılmaktadır? Geliri nasıl değerlendirilmektedir? Tarım yapılmıyorsa, neden yapılmamaktadır?

-Restorasyon işlemi yapılmış mıdır?

-Müzesi var mıdır?

-Okul binalarında eğitim öğretime devam edilmekte midir? Edilmekte ise kaç öğrenci, öğretmen ve çalışanı vardır?

-Köy Enstitüsü'nün kütüphanesi var mıdır? Varsa mevcut kitap sayısı kaçtır? 1954 yılında kapatıldığında kütüphanedeki kitap sayısı kaçtı?

-Öğrenci kütük defterleri var mıdır?

-Köy Enstitüsü'ne yıllara göre kayıt yaptıran öğrenci sayısı kaçtır? Yıllara göre mezun sayısı kaçtır? Yıllara göre kız-erkek öğrenci sayısı kaçtır?

-Köy Enstitüsü'ne hangi illerden öğrenci alınmıştır?

-Köy Enstitüsü binalarının korunması için bugüne kadar hangi işlemleri yapmıştır?

-Köy Enstitüsü için gündeme getirilen iddialar doğru ise Bakanlığınız tarafından nasıl bir uygulama yapılacaktır? "

Kaya'nın önergesinde, bakanlıklara durumunu sorduğu köy enstitüleri şöyle:

"- Eskişehir Mahmudiye Çifteler Köy Enstitüsü

- İzmir Buca Kızılçullu Köy Enstitüsü

- Kırklareli Lüleburgaz Kepirtepe Köy Enstitüsü

- Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü

- Malatya Akçadağ Köy Enstitüsü

- Samsun Ladik Akpınar Köy Enstitüsü

- Antalya Aksu Köy Enstitüsü

- Sakarya Arifiye Köy Enstitüsü

- Trabzon Beşikdüzü Köy Enstitüsü

- Kars Susuz Cilavuz Köy Enstitüsü

- Osmaniye Düziçi Köy Enstitüsü

- Isparta Gönen Köy Enstitüsü

- Kayseri Pınarbaşı Pazarören Köy Enstitüsü

- Balıkesir Savaştepe Köy Enstitüsü

-Ankara Elmadağ Hasanoğlan Köy Enstitüsü

- Konya İvriz Köy Enstitüsü

- Sivas Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü

- Erzurum Ilıca Pulur Köy Enstitüsü

- Diyarbakır Ergani Dicle Köy Enstitüsü

- Aydın Germencik Ortaklar Köy Enstitüsü

- Van Muradiye Ernis Köy Enstitüsü"

Çünkü Bizanslılardan Selçukludan Osmanlıdan kalan tüm tarihi eserleri koruyoruz, korumamız gerekir. Ama genç cumhuriyetin eğitim devriminin önderliğini yapmış olan köy enstitülerinin yok olmasına asla göz yummayacağız ve izin vermeyeceğiz.

Yıldırım Kaya\'dan Özer ve Ersoy\'a: "Köy Enstitüsü Binalarının Korunması İçin Bugüne Kadar Hangi İşlemleri Yapmıştır?"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yıldırım Kaya'dan Özer ve Ersoy'a: 'Köy Enstitüsü Binalarının Korunması İçin Bugüne Kadar Hangi İşlemleri Yapmıştır?' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da Depremzedelere Sıfır Atık Etkinliği
    16:57 Malatya'da Depremzedelere Sıfır Atık Etkinliği

    Malatya'da Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla konteyner kentte depremzede çocuklara etkinlik düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, çocuklara oyun alanları kuruldu, el sanatları atölyelerinde takılar yapılarak hediye edildi. Ayrıca pamuk şeker ikramı yapıldı ve gösteriler sunuldu. Sıfır Atık Bilgi Yarışması'nda dereceye giren çocuklara ödüller verildi. Programa katılan Malatya Valisi Ersin Yazıcı da çocuklarla oyun oynadı.

  • Kayseri'de polis operasyonunda 24 kişiye işlem yapıldı
    16:57 Kayseri'de polis operasyonunda 24 kişiye işlem yapıldı

    Kayseri'de polis, kumar oynatıldığını tespit ettiği 4 iş yerine operasyon düzenledi. Operasyonlarda 24 kişiye işlem yapıldı. 4 kişiye adli, 20 kişiye idari işlem uygulandı ve 124 bin 900 lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, kumar masalarında kullanılan 420 pul ve 300 lira da el konuldu. Ruhsatsız faaliyet gösteren bir mekan ise süresiz kapatıldı.

  • BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı
    16:57 BBP Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini açıkladı

    Büyük Birlik Partisi (BBP) Kütahya İl Başkanı Mustafa Gökdere, 31 Mart yerel seçimlerinde Kütahya merkezde AK Parti Belediye Başkan Adayı Kamil Saraçoğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. Gökdere ve Saraçoğlu, ortak basın açıklaması yaparak desteklerini belirtti.

  • Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu
    16:52 Ali Koç: Trabzonspor maçı bardağı taşıran damla oldu

    Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzonspor maçının sadece bir neden olmadığını belirterek, olayın bardağı taşıran damla olduğunu söyledi. Koç, Trabzon'daki olayın organize ve belli bir amaçla gerçekleştirildiğini ifade etti.

  • Gölcük'te tabancayla vurulan kişi hayatını kaybetti
    16:51 Gölcük'te tabancayla vurulan kişi hayatını kaybetti

    Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, Kavaklı Mahallesi'ndeki otobüs terminalinde Muzaffer E'ye tabancayla ateş eden O.Ç., polis tarafından yakalandı. Yaralanan Muzaffer E, hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı.

  • Mustafa Bozbey: Bir oyu bile çaldırmayacağız
    16:50 Mustafa Bozbey: Bir oyu bile çaldırmayacağız

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, seçim çalışmalarına devam ederken sandıklara sahip çıkacaklarını ve bir oyu bile zayi etmeyeceklerini söyledi.

  • Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu
    16:50 Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu

    Tepebaşı Belediyesi'nin 'Her Ev Bir Mandıra' sloganı ile başlattığı 'Sütten Peynire Dönüşüm' adlı söyleşi yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, projenin hayata geçirilmesi için kurul oluşturuldu.

  • Erdoğan, miting sonrası Murat Kurum'u sahneye çağırdı, görevli uyardı: Efendim onlar Sancaktepe'de
    16:50 Erdoğan, miting sonrası Murat Kurum'u sahneye çağırdı, görevli uyardı: Efendim onlar Sancaktepe'de

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sultanbeyli'deki AK Parti mitinginde, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum'u sahneye çağırdı. Ancak Kurum'un Sancaktepe'deki mitingde olduğu ortaya çıkınca Erdoğan şaşkınlık yaşadı.

  • TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi
    16:49 TİKA, Afganistan'daki yetimhanelerde iftar programı düzenledi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'ın kuzey vilayetlerindeki yetimhanelerde iftar programı düzenledi. Afganistan'ın kuzey vilayetlerinde bulunan 6 yetimhanede 1000 yetim için iftar programı düzenlendi. Türkiye'nin Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu ve TİKA tarafından hazırlanan hediye paketleri de dağıtıldı.


Advertisement