Yıldız: "Avrupa'da Her 40 Kişiye, Türkiye'de 826 Kişiye Bir Dernek Düşüyor" - Son Dakika
Güncel

Yıldız: "Avrupa'da Her 40 Kişiye, Türkiye'de 826 Kişiye Bir Dernek Düşüyor"

Yıldız: "Avrupa\'da Her 40 Kişiye, Türkiye\'de 826 Kişiye Bir Dernek Düşüyor"

Sosyoloji Meslek Mensupları Derneği Genel Koordinatörü Vildan Yıldız, Avrupa’da her 40 kişiye bir dernek düşerken, Türkiye’de ise 826 kişiye bir dernek düştüğünü dile getirdi.

22.02.2018 09:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sosyoloji Meslek Mensupları Derneği Genel Koordinatörü Vildan Yıldız, Avrupa'da her 40 kişiye bir dernek düşerken, Türkiye'de ise 826 kişiye bir dernek düştüğünü dile getirdi.

Sivil toplum kuruluşlarının (STK) oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterdiğini dile getiren Sosyoloji Meslek Mensupları Derneği Genel Koordinatörü Vildan Yıldız, "Vakıf ve Dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır. STK'lar, devletin gücünün yetmediği konularda araştırma, tesis ve hizmet sağlayarak devlet işlerindeki açığı kapamaya çalışırlar. Çoğulcu bir toplum için STK'lar çok büyük önem ifade etmektedir. Demokrasilerde STK'lardan vatandaş ile devlet arasında köprü rolü oynaması beklenir. Nitekim STK'lar vatandaşların düşüncelerinin devlete, devletin politikalarının da vatandaşa aktarımını sağlarlar. Katılımcı demokratik yapı ve çoğulcu bir toplumun oluşmasına katkıda bulunan sivil toplum kuruluşları, bugün modern toplumların en etkin siyasi baskı ve toplumsal değişim aktörleri arasında bulunur ve ülkelerinin kamu diplomasisi faaliyetlerinde yer alırlar" dedi.

"Avrupa'da her 40 kişiye, Türkiye'de 826 kişiye bir dernek düşüyor"

STK'ların amacının, baskı mekanizması yoluyla üyelerinin çıkarlarını, haklarını ve menfaatlerini korumak, daha geniş bir siyasal platformda bu menfaatlerin savunulmasını sağlamak olduğunu söyleyen Yıldız, etkin bir sivil toplum sayesinde bireylerin sadece seçimlerde oy veren seçmen kimliğinden sıyrılıp sivil toplumun örgütlü bir üyesi haline geldiğini ifade etti. Yıldız, "En önemlisi ise, STK'lar vatandaşlık kültürünün kazanılmasında etkili olurlar. Avrupa'da her 40 kişiye bir dernek, Türkiye'de her 826 kişiye bir dernek düşerken, bu oran özellikle AB üyesi ülkelerde oldukça yüksektir. AB ülkelerinde dernek sayıları milyonlarla ifade edilirken, bu ülkelerdeki nüfusun büyük çoğunluğu sivil toplum örgütlerinde görev yaparak devlet sorunlarına ilişkin birçok konuda sorumluluk almaktadır. Almanya'da 2 milyon 100 bin, Fransa'da bir milyon 470 bin dernek bulunmaktadır. Fransa ve Almanya'da her 40 kişiye bir dernek düşmektedir. Bununla birlikte her 10 Fransız'dan 4'ü en az bir derneğin faaliyetine katılmaktadır. ABD'de 1 milyon 200 bin dernek bulunmaktadır. Ülkede her 15 Amerikalı'dan biri bu tür kuruluşlarda çalışmaktadır" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yıldız: 'Avrupa'da Her 40 Kişiye, Türkiye'de 826 Kişiye Bir Dernek Düşüyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hava Sıcaklıkları Artacak, Çığ Tehlikesi Uyarısı
    12:28 Hava Sıcaklıkları Artacak, Çığ Tehlikesi Uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, hava sıcaklıkları yurdun kuzey ve iç kesimlerinde 2-4 derece artacak. Yurt genelinde ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edecek. MGM, Marmara'nın batısı ve Kuzey Ege kıyılarında kuvvetli rüzgar ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve çığ tehlikesi uyarısında bulundu. Ankara'da bugün en yüksek hava sıcaklığı 27, İstanbul'da 25, İzmir'de 28 derece olacak.

  • Afyonkarahisar'da Silahlı Tehdit Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı
    12:28 Afyonkarahisar'da Silahlı Tehdit Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı

    Afyonkarahisar'da birden fazla kişi ile silahlı tehdit suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası ile aranan S.Ç. isimli şahıs, polis tarafından yakalandı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda şahıs gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye ziyaret için hazırlanıyor
    12:27 Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye'ye ziyaret için hazırlanıyor

    Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edecek. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler, Gazze'deki durum ve müzakereler ele alınacak.

  • MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Yerel seçimler sonucunda iktidar değişikliği olmadı
    12:27 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Yerel seçimler sonucunda iktidar değişikliği olmadı

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM grup toplantısında, MHP’nin yerel seçimlerden başarıyla çıktığını belirterek, yerel seçimler sonucunda Türkiye'de bir iktidar değişikliği olmadığını ifade etti. CHP’nin aldığı seçim sonuçlarıyla ilgili de Bahçeli, "Hiçbir projeleri olmayanların konjonkturel sebeplerle ulaştıkları sonuçlara güvenip zafer nutukları atmaları sadece mizahi bir yanılgıdır. Bugün şımaranların yarın milletten şamarı yemeleri mukadderdir" dedi.

  • Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi
    12:26 Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programı İlan Edildi

    Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, 8 Mart 2024 tarihinde 2024 Yılı Mesleki Gelişime Yönelik Teknik Destek Programını duyurdu. Programa başvurular, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi üzerinden ikişer aylık dönemler halinde alınacak. Kadın ve gençlerin istihdam ve girişimcilik odaklı mesleki gelişimini desteklemeyi amaçlayan program, yeni istihdam taahhüdü sunan işletmeler ve kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlardan başvuruları kabul edecek. Başvuru rehberinde ayrıntılı bilgiler yer alırken, program hakkında bilgilendirme ve eğitim toplantısı düzenleneceği duyuruldu.

  • İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı
    12:26 İstanbul Sancaktepe Belediyesi'nde 2 Milyar TL Borç Asıldı

    15 yıl AKP'nin yönettiği Sancaktepe Belediyesi'nde yaklaşık 2 milyar TL borç olduğu ortaya çıktı. CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Emre Yılmaz ve Belediye Başkanı Alper Yeğin, borç tablosunu paylaştı.

  • Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı
    12:25 Başkan Ahmet Akın, genç çiftin nikahını kıydı

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, seçim çalışmaları sırasında Kepsut'un Hotaşlar Mahallesi'nde yapılan sürpriz evlilik teklifine şahit olmuş, Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftine, 'Nikahınızı kıyacağım' diyerek söz vermişti. Başkan Ahmet Akın, göreve gelmesinin ardından ilk Elif Çalpan ve Umutcan Tuzcusan çiftinin nikahını kıyarak sözünü tuttu.


Advertisement