Yıldız Holding Ceo'su Atilla Kurama: "Godiva'yı Almamızda Kredi Krizi ve Değerli YTL Önemli Rol Oynadı" - Son Dakika
Güncel

Yıldız Holding Ceo'su Atilla Kurama: "Godiva'yı Almamızda Kredi Krizi ve Değerli YTL Önemli Rol Oynadı"

Dünyaca Ünlü Belçikalı Çikolata Şirketi Godiva'yı 850 Milyon Dolara Satın Alan Ülker Grubu'nun Ana Şirketi Yıldız Holding'in Ceo'su Atilla Kurama, Godiva'yı Birçok Uluslararası Dev Şirket Arasından Sıyrılarak Satın Almalarında, ABD'de Yaşanan Kredi Krizinin ve Doların YTL Karşısında Değer Kaybetmesinin Önemli Rol Oynadığını Söyledi.

28.12.2007 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü Belçikalı çikolata şirketi Godiva'yı 850 milyon dolara satın alan Ülker Grubu'nun ana şirketi Yıldız Holding'in CEO'su Atilla Kurama, Godiva'yı birçok uluslararası dev şirket arasından sıyrılarak satın almalarında, ABD'de yaşanan kredi krizinin ve doların YTL karşısında değer kaybetmesinin önemli rol oynadığını söyledi.

Atilla Kurama, Çırağan Sarayı'nda basın mensupları ile bir araya gelerek, Godiva'nın satın alınma süreci hakkında bilgi verdi.

-"GALATASARAY'IN UEFA ŞAMPİYONLUĞU GİBİÂ…"

Godiva'nın bir Türk şirketi tarafından satın alınmasının ABD'nin ve dünyanın en önemli gazetelerinde genişçe yer aldığını belirten Kurama, antlaşmanın imzalamasından 2 saat sonra internetten vikipedia'da yaptıkları aramada "Godiva şirketi, Ülker tarafından satın alındı" ibaresine rastladıklarını ve çok şaşırdıklarını söyledi.

Kurama, 18 yıl yurtdışında yaşayan ve çocuklarını da yurtdışında okutan bir kişi olarak, Türkiyelilerin herhangi bir ülkede Türkiye'ye ait bir şey gördüklerinde ne kadar sevindiklerini çok iyi bildiğini ifade ederek, "Bundan sonra yurtdışında Godiva mağazasını görenler, Galatasaray'ın UEFA şampiyonluğu gibi bir sevinç yaşayacaklar" dedi.

-"KREDİ KRİZİ VE DEĞERLİ YTL AVANTAJ OLDU"-

Godiva'yı satın alma fikrinin 2007 yaz aylarında filizlendiğini ifade eden Kurama, Campell'in 6 Ağustos 2007'de Godiva'yı satışa çıkardığını duyurmasıyla harekete geçtiklerini ve ilk etapta Campell bankacılarının kendilerine "Siz kimsiniz? Biz sizi tanımıyoruz" dediğini bildirdi.

Satış sürecinde en önemli rakiplerinin özellikle son yıllarda değerli markaları gördükleri yerde satın alan finansal yatırımcılar ve çikolata sektörünün dev şirketleri olduğuna dikkat çeken Kurama, şöyle konuştu:

"O günkü şartlarda satış fiyatının 1.2-1.5 milyar dolar arasında olması bekleniyordu. İhalenin ilk aşamasını geçtikten sonra, ikinci aşamaya geçtik. Burada anlaşmanın kaderini değiştiren iki şey oldu. Birincisi, ABD piyasalarında çıkan kredi krizi nedeniyle finansal yatırımcılar sahneden çekildi. Bu bizim konjonktürel olarak en büyük şansımızdı. Ayrıca doların YTL karşısında değer kaybetmesi de bize avantaj sağladı. Bunların yanı sıra ihale sürecinde Citibank ve Deloitte gibi çok iyi danışmanlarla çalıştık. Dersimize çok iyi çalıştık. Çok başarılı ve etkin bir imaj çizdik, profesyonelliğimizi kanıtladık. 11 Aralık tarihinde bağlayıcı teklifimizi verdik. Daha sonra da anlaşmayı imzalayıp işi bitirdik."

-"GODİVA, BİZİM İÇİN KAŞIKÇI ELMASI GİBİ BİR MÜCEVHER"-

Kurama, anlaşma sonrasında Godiva Yönetim Kurulu ile bir araya geldiklerini ve burada, "Siz bizim beklemediğimiz, tanımadığımız bir oyuncusunuz. Biz Nestle, Starbucks ya da Mars'ı beklerken Godiva'yı siz aldınız. Godiva'yı neden almak istediniz?" şeklinde bir soruyla karşılaştıklarını söyledi. Buna karşılık Ülker Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'in "Ben 7.5 milyar dolar değerinde bir şirketin başındayım. Yeteri kadar paramız var. İstanbul'daki Topkapı Sarayı'nda Kaşıkçı Elması denen çok değerli bir mücevher vardır. Dünyanın her yerinden bu mücevheri görmek için Topkapı Sarayı'na insanlar gelir. Godiva da bizim için böyle bir mücevher. Onu severiz, belki biraz cilalarız. Gerekirse gerdanlık şekline dönüştürürüz. Bilinmeyen bölgelerde tanıtımını yaparız" yanıtını verdiğini belirtti.

Kurama, bu yanıttan sonra Godiva yetkililerinin kendilerine "Godiva'yı daha iyi anlatan başka kimse çıkmadı. Bir tek siz bizim andığımız gibi anıyorsunuz bu markayı. Bunun için Godiva'yı satın almanızdan çok memnunuz" dediklerini kaydetti.

-"GODİVA'NIN DÜNYA ÇAPINDA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK"-

Godiva'nın dünya çapında kendi sektöründe tek olduğunu, başka bir örneğinin bulunmadığını vurgulayan Kurama, Godiva'nın 60 ülkede, 400 butik mağaza, 9 bin 300 satış noktası ve 4 bin çalışanı ile yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık ciroya ulaştığını kaydetti. Godiva'nın dünyanın her yerindeki havaalanlarında bulunan "duty free"lerde her zaman en güzel köşede yer aldığına dikkat çeken Kurama, "Tüm dünyada hediye denince ilk akla gelen isim Godiva oluyor. Godiva'nın böyle bir özelliği var" dedi.

-"1926'DA BELÇİKA'DA KURULDU, 1972'DE JAPONYA'DA MAĞAZA AÇTI-

Godiva'nın tarihi ve ABD pazarındaki durumuna ilişkin de bilgi veren Kurama, Godiva'nın 1926 yılında Belçika'da kurulduğunu, 1966 yılında yüzde 33'ünü ABD'li Campbell Soup Co. şirketinin satın almasıyla küresel bir üne kavuştuğunu, 1972'de Japonya'da ilk butik mağazasının açıldığını, 90'lı yıllardan itibaren de çift haneli büyüme oranlarına ulaşarak yılda 30-40 butik açan küresel bir dev haline geldiğini belirtti.

-"HOLLYWOOD YILDIZLARI BİLE GODİVA ALIYOR"-

Godiva'nın ABD'de Hersey's markasının ardından ülkenin en çok tanınan çikolata markası olduğuna işaret eden Kurama, ülkede 261 butik mağazası ile hizmet veren Godiva'nın yılda 308.6 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiğini dile getirdi. Kurama, Godiva'nın ABD'de çok prestijli bir marka olduğunu, Hollywood yıldızlarının bil defalarca elinde Godiva ile görüntülendiğini söyledi. 2007 yılında Avrupa'da 170 .3 milyon dolarlık satışa ulaşan Godiva'nın 200 cirosunun 478.9 milyon dolara ulaştığına dikkat çeken Kurama, "Godiva markasının artık ABD'deki popülerliğini dünyanın diğer bölgelerine taşıması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu. (ANKA) (SÜRECEK)

(AD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yıldız Holding Ceo'su Atilla Kurama: 'Godiva'yı Almamızda Kredi Krizi ve Değerli YTL Önemli Rol Oynadı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement