Yıldız Teknik Üniversitesi, Savunma Sanayisine Ar-Ge Elemanı Yetiştirecek - Son Dakika
Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi, Savunma Sanayisine Ar-Ge Elemanı Yetiştirecek

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve bazı firmalar, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile savunma sanayisine Ar-Ge elemanı yetiştirmesi için protokol imzaladı.

14.04.2016 18:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve bazı firmalar, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ile savunma sanayisine Ar-Ge elemanı yetiştirmesi için protokol imzaladı.YTÜ Davutpaşa Kampüsünde, SSM, YTÜ, ASELSAN, FNSS, HAVELSAN, Roketsan, TAI, ALarge alçı, Altınay Robot, Bites, Enelkon, Mir Ar-Ge ve Mutlu Akü arasında "'Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı" protokolü imzalandı.Protokol göre, YTÜ, savunma sanayisinin öncelikleri doğrultusunda ve SSM'nin yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde yapılan lisansüstü tezler, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik yapılandırılacak ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilecek.Lisansüstü eğitim alacak olan öğrencilerin, savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilecek.YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, törende yaptığı konuşmada, herkesin bir hayali olduğunu belirterek, Türkiye'nin de hayalinin, 2023'te dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmek olduğunu söyledi.Yüksek, bunun için öncelikle bir hayalin olması gerektiğini anlatarak, "İlk 10 ekonomilere baktığımız zaman, bizim bir eksiğimiz var. Hevesimiz var, tarihi geçmişimiz var, sanayicimiz iyi, her şey iyi ama yetişmiş insan konusunda ciddi bir eksiğimiz var. Türkiye'nin nüfusuna oranladığımızda bizim 300 bin Ar-Ge elamanına ihtiyacımız var. Bugün 2000'li yıllarda başlayan, Türkiye'nin önünü açan siyasi iradede üretme odaklı bir uğraş var. Yani, üniversiteler 19. yüzyılda bilim ve öğretimle iş yapardı, 20. yüzyılda yayın yapma, 21. yüzyıldaki anlayış ise ürün odaklı proje üreten üniversiteler yerini aldı" diye konuştu.Türkiye'nin 2000'li yıllarda bu değişimi yakaladığını vurgulayan Yüksek, ancak ülkede yetişmiş insan sıkıntısının yaşandığını kaydetti.Yüksek, Türkiye'de 70-80 bin Ar-Ge elemanı olduğunu aktararak, "TÜBİTAK ile temasa geçen hoca sayısı 15 bin. Bu sayıyı artırmamız lazım. Ar-Ge merkezlerimizde 180-200 doktoralı elemanımız var. Demek ki bir eksikliğimiz var. İşte bu program aslında bu eksikliği gidermek için çok önemli bir teşvik konusudur. Üniversitelerin görevi eleman yetiştirmektir. 2009'da biz ilk teknoparkımızın temelini attık. Geldiğimiz nokta 370 firma, 7 bin Ar-Ge firmasının çalıştığı bir teknoparktır. İnanıyorum ki Türkiye, 2023 hedefini kazanacak." diye konuştu.

"Önemli olan, bir ilim ordusuna sahip olmaktır"

Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi de 2009'dan itibaren bu tür çalışmalara başlayan YTÜ'nün geldiği noktanın takdire şayan olduğunu anlattı.Tüfekçi, Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de bu konuya önem verdiğini belirterek, şunları kaydetti: "Atatürk'ün, 'Nasıl ordular elinizde olursa olsun, hangi galibiyetlere erişirseniz erişin, esasen hiçbir önemi yok. Önemli olan, bir ilim ordusuna sahip olmaktır' özdeyişinden baktığımızda ülkemizin kurulduğu 1923'ten beri aslında ilim ordusunu oluşturmak için çok çaba sarf etsek de çok yol katedemedik. Son 15 yıldır ülkemiz inanılmaz momentum kazandı. İnanılmaz hızla işler yapıyoruz. Bugün artık insansız hava araçlarımız sadece göklerde uçmuyor, mühimmat da atıyor. Dünyanın en ileri tanklarıyla mücadele edebilecek Altay tanklarımızın testlerini başarıyla tamamladık ve inşallah seri üretime geçeceğiz. Milli gemi ve korvetimizi tasarladık. Geçenlerde Romanya'daydık. Çıkarma yaptık tabiri caizse. Deniz kuvvetlerimizle birlikte ilk milli gemimizle, MİLGEM ile gezdik. Onlara silah sistemlerini tanıttık, bir çok silahı tanıttık." Törene, Yüksek ile Tüfekçi'nin yanı sıra, protokole imza koyan firmaların üst düzey yöneticileri ve akademisyenler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yıldız Teknik Üniversitesi, Savunma Sanayisine Ar-Ge Elemanı Yetiştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu
    15:20 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu

    Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Balıkesir'i ziyaret ederek sporcu gençlerle bir araya geldi. Edremit Gençlik Merkezi'nde gönüllü gençler, sporcular ve öğrencilerle buluşan Bakan Yardımcısı, gençlerin görüş ve taleplerini dinledi. Bakan Yardımcısı ayrıca İvrindi ilçesinde yapılan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı ve Gökçeyazı futbol sahasında çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı.

  • İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi
    15:19 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi

    İstanbul Adalet Sarayı'nda terör örgütü DHKP-C üyeleri tarafından şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz, düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Kiraz'ın adalet mirasını layıkıyla ifa etmek gerektiğini vurguladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da törene katılarak Kiraz'ın makam odasına karanfil bıraktı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu
    15:19 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen gece döneri sahur programında vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Aktaş, Bursa'nın her köşesinde gülümsediklerini ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olduklarını belirtti.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.

  • Yalova'da Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Başladı
    15:17 Yalova'da Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Başladı

    Yalova'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi' kapsamında 104 çiftçiye 300 kilogram çalı fasulyesi tohumu dağıtıldı. Proje kapsamında 300 dekar alanda üretim yapılması hedefleniyor.


Advertisement