Yıldız, "Yazarlar Okullarda" Projesini Anlattı - Son Dakika
Kültür Sanat

Yıldız, "Yazarlar Okullarda" Projesini Anlattı

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi'nce düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri'nde, "Beşinci Yılında Yazarlar Okullarda" projesi konuşuldu.

05.12.2015 23:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi'nce düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri'nde, "Beşinci Yılında Yazarlar Okullarda" projesi konuşuldu.

Azaklıoğlu Necati Bay Eğitim Kültür ve Sosyal Yardım Vakfı'nın İstanbul'daki merkezindeki etkinliğe katılan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, okumayı yaşam biçimi olarak algıladığını belirterek, "Okumaya geç başlayan birisi olarak, intikam almak istiyorum. Ben üniversite birinci sınıfa başladıktan sonra, okuma eylemiyle tanışan bir insanım. Geç dönemde tanıştık ama ondan sonra hiçbir şekilde bu bağı koparmadım" diye konuştu.

Yıldız, okumanın oksijen, hava ve su gibi olduğunu belirterek, "Eğer böyle bir şeyi tatmışsanız, zaten bundan vazgeçemiyorsunuz" dedi.

Projenin Yusuf Çopur isimli bir öğretmene ait olduğunun altını çizen Yıldız, şunları kaydetti:

"Yazarları sınıfa götürüyoruz. Çocuklar önceden kitaplarını alıyor. Yayıncılar da bu anlamda çok destek veriyorlar. Hatta bazen tamamen ücretsiz karşılıyorlar. Kitapları okuyor, sonra yazarları çağırıyorlar. Yazar önce konuşmasını yapıyor, sonra kitap üzerine söyleşi yapıyorlar. Yazarlar bize şunu söylediler, 'biz en sahici, en ciddi eleştirileri, en iyi okuru bu öğrencilerde gördük.' Bu kadar samimi, bu kadar içten ve bu kadar ciddi sorular soruyor çocuklar."

Muammer Yıldız, projenin ilk iki yılının ardından değişikliğe gidildiğine değinerek, "Bir torbadan usulen kura çekilerek, ilçelerin yazarları belirleniyordu. Bir çocuk edebiyatından, bir de çağdaş edebiyattan arkadaşlar. İki yıl böyle uyguladıktan sonra fark ettik ki biz bunu merkezi olarak belirliyoruz. Bir ilçe için 2 arkadaş belirlemişiz fakat ilçedeki arkadaşlarımızın gayretiyle, 16 yazarla temas kurularak, 16 etkinlik yapılmış. O halde sloganımızı büyüttük ve 'biz atamayacağız, siz belirleyeceksiniz' dedik" ifadesini kullandı.

Yıl sonunda okullara, "kaç yazar etkinliği yaptınız", "kaç yazarla buluştunuz" ve "kaç öğrenci, kaç bin sayfa kitap okudu" gibi soruların yöneltileceğine dikkati çeken Yıldız, böylece etkinliğin sonucuna ilişkin rakamları elde edecek bir performans koyduklarını dile getirdi.

Yıldız, temelde, 'her okula en az bir yazar' şeklinde yaklaşımlarının olduğunun altını çizerek, "Bu proje bizim olmaktan çıktı. Bu proje okullarımızın malı olmaya başladı" dedi.

Yazarları belirlerken ideolojik kaygılarının olmadığını vurgulayan Yıldız, şu bilgileri verdi:

"İdeolojik tercih yapmaya kalkarsanız, bu işin bereketi kaçar. Neticede, çocuklarımızın bir kitabı okumalarını ve iyi okur olmalarını temin etmeye çalışıyoruz. Okusunlar. Neyi okurlarsa okusunlar ama bir gün gelecek, çocuklar artık daha seçici olup, kendi kitaplarını kendileri seçecekler. İdeolojik olarak bir tercihleri olacak. O yönde yoğunlaşacaklar ya da bir meslek alanına yönelecek, sanat alanı seçecek ve o yönde okuyacak. Şu aşamada, hele ilkokul seviyesinde, asla yapılacak bir şey değildir."

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen, ulusal ve uluslararası projelerde de görev alan 1967 Erzurum doğumlu Dr. Muammer Yıldız, 6 yıldır İstanbul Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yıldız, 'Yazarlar Okullarda' Projesini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement