Yıldızlar Yatırım, 2020'de Ar-Ge çalışmalarıyla karlılığını artıracak - Son Dakika
Ekonomi

Yıldızlar Yatırım, 2020'de Ar-Ge çalışmalarıyla karlılığını artıracak

Yıldızlar Yatırım, 2020\'de Ar-Ge çalışmalarıyla karlılığını artıracak

Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, 2020'de var olan kaynaklarını daha da değerlendireceklerini ve Ar-Ge çalışmalarıyla karlılığı daha da artıracaklarını belirterek, "Ar-Ge çalışmaları neticesinde hedefimiz Türkiye'de üretilmeyen, ithal edilen bir ürün varsa bu ürünü...

07.01.2020 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, 2020'de var olan kaynaklarını daha da değerlendireceklerini ve Ar-Ge çalışmalarıyla karlılığı daha da artıracaklarını belirterek, "Ar-Ge çalışmaları neticesinde hedefimiz Türkiye'de üretilmeyen, ithal edilen bir ürün varsa bu ürünü kendi tesisimizde üretir hale gelmek." dedi.

Hakkı Yıldız, AA muhabirine holding açısından 2019'da yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, 2020'den beklentilerini paylaştı.

Geçen yılı yüzde 25'lik bir büyümeyle tamamladıklarını anlatan Yıldız, holdingin cirosunu 2018'e kıyasla 2,2 milyar lira artırarak 8,2 milyar liraya taşıdıklarını söyledi.

Yıldız, ciro büyümelerine en büyük katkının demir-çelik sektöründen geldiğini, ağaç grubunda yüzde 10'luk, gübre tarafında ise yüzde 15'lik bir büyüme yakaladıklarını aktararak, "Tüm bunlar sonucunda 2019'da hedeflerimizi yakaladık, hatta bir miktar da aştık. İstihdam tarafında da 2017 sonunda 3 bin 800 olan çalışan sayımız şu anda 4 bin 300'e çıktı." diye konuştu.

Yıldız Entegre'nin Rusya'da hayata geçirmeyi planladığı yatırımda karar aşamasına geçildiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Rusya'daki yatırım tutarımızı 200 milyon avro olarak belirlemiştik, belki oradaki enflasyonun etkisiyle 210-220 milyon avroya çıkabiliriz. Yatırımı gerçekleştirmek için Rusya tarafından tüm onaylar alındı. Şu anda biz holding olarak yatırıma ne zaman başlayacağımız konusunu netleştireceğiz. Henüz bir tarih belirlemedik ama ben yönetim kurulu toplantısında oyumu 2021 olarak kullanacağım. Çünkü 2020'de çelik sektörüne yönelik ilave tesis kapasitesinin yapılmasını öncelikli görüyorum. Çelik sektöründe yeni olmanın verdiği bir heyecan var. Ürünlerimiz bir yıl gibi kısa sürede hem yurt içi hem de yurt dışında ciddi bir pazar payını yakaladı. Bu heyecan ve motivasyonla zaten 2020'de ikinci fazı devreye almayı düşünüyoruz. Tesislere yönelik kapasite artırımıyla Kocaeli'de aşağı yukarı 50 milyon avroluk bir yatırımımız olacak. Bu yatırım bize, ihracatın artmasını ve ham madde kaynağına daha kolay ulaşılmasını sağlayacak lojistik bir avantaj sunacak."

Yıldız, 2019'da çelik sektöründe yaşanan bazı olumsuzluklara rağmen kendi içlerinde motive olarak kapasite kullanımını yüzde 90'a çıkardıklarını, gelecek yıl da aynı motivasyonla ihracat kapasitelerini artıracak fırsatları değerlendireceklerini vurguladı.

"Hiç kapısını çalmadığımız ülkeleri ziyaret edeceğiz"

Hakkı Yıldız, son 3 yılda 400 milyon avroluk yatırım yaptıklarını, bunun 250 milyon avroluk kısmını demir çelik sektöründe gerçekleştirdiklerini söyledi.

Artık bu yatırımların meyvesini yemeye başladıklarını belirten Yıldız, "Bundan sonraki süreçte yine bir iki yıl yatırım süreci olacak." dedi.

Yıldız, bu yıl ihracat gerçekleştirdikleri ülke sayısında artış yakaladıklarından bahsederek, şunları ifade etti:

"Ağaç grubunda 50-55 civarında ülkeye ihracat yaptık. Çelikle beraber buna 15 ülke daha ekledik. Bizim dikkatimizi çeken; Mauritius adası, Paraguay, Küba, Malezya gibi bizim için sıra dışı ülkelere portföyümüzü ulaştırmamız oldu. Lojistik anlamda baktığınızda dünyanın bir ucundaki ülkeler... Önümüzdeki yıl ihracat yaptığımız ülke sayısını daha da artırabileceğimize inancımız yüksek. Bunun için kapasitemizin yaklaşık yüzde 25'ini ihracata, yüzde 75'ini iç piyasaya ayırdık. 2020'de mevcutların yanına mutlaka yeni pazarlar eklenecek ama 2020'de kapasite artırımı yatırımımızı tamamlamamızın ardından 2021'in sonu itibarıyla gerçekten elimizde çanta hiç kapısını çalmadığımız ülkeleri ziyaret etmeyi hedefliyoruz."

Bu yılın var olan kaynaklarını daha da değerlendirecekleri bir dönem olacağını aktaran Yıldız, demir-çelik sektöründe de yatırımın haricinde Ar-Ge çalışmalarıyla daha katma değerli ve yüksek cirolu ürün üretimine ağırlık verecelerini bildirdi.

Gübre grubunda İskenderun'da yatırım kararı alınmış ve çok kısa süre içerisinde başlanacak bir entegre tesisi olduğu bilgisini veren Yıldız, "Yıldız Entegre'nin de devam eden Slovenya yatırımı var. 2020 özeti; karlılığı daha da artırmak isteyeceğimiz bir yıl olacak." değerlendirmesini yaptı.

"Lojistik alanında Türkiye'nin büyük bir potansiyeli var"

Hakkı Yıldız, lojistiğin ihracattaki önemine işaret eden Yıldız, dünya ticaret dengesi içinde Asya'dan Avrupa ve Orta Doğu'ya ciddi bir konteyner taşımacılığı yapıldığını dile getirdi.

Burada önemli bir fırsat olduğunu, Çin'den gelen ve boş giden konteynerlere mal yüklenerek avantaj elde edilebileceğini anlatan Yıldız, "Biz bu konuyu değerlendirdik ve büyük bir başarı gördük, şimdi bunun peşindeyiz. Türkiye için burada gerçekten ciddi bir fırsat var. Lojistik avantajımız da var. Asya'dan ciddi bir ithalat yapıyoruz ve buradan oraya gönderecek ürünleri bulduğumuzda, oldukça başarılı olabileceğimizi düşünüyorum. Dönüş maliyeti gerçekten oldukça düşük. Bu anlamda bir arayışımız var. Şu an lojistik departmanımız ciddi bir çalışma gerçekleştiriyor. 'Bunu daha aktif nasıl yapabiliriz, istediğimiz noktalara nasıl getirebiliriz?' konusunda yoğun bir mesai harcıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yıldız, geçen yıl ihracatın ve diğer coğrafyalarda bulunmanın önemini daha iyi anladıklarını, Yıldız Entegre tarafında yurt dışında büyümeyi hedeflediklerini söyledi.

Bu noktada katma değerli ihracata önem verdiklerini, Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini belirten Yıldız, her ürün grubunu kendi içinde farklılaştırarak daha yüksek değerden ihraç etmeye çalıştıklarını vurguladı.

Yıldız, gübre tarafında kurdukları Ar-Ge merkezinin faaliyete geçtiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Orada güzel çalışmalar yapıyorlar. Çelik alanında Ar-Ge merkeziyle ilgili başvurumuzu yaptık. Laboratuvarlarımızı akredite etmek üzereyiz. Ağaç grubunda da Ar-Ge merkezi kurmayı gündeme aldık ve muhtemelen 2020 içerisinde buna yönelik karar çıkacak. Bu çalışmalar global oyuncu olmak isteyen kurumların olmazsa olmazı. Diğer bir olmazsa olmaz da ihracat yapmak için herkesten farklılaşmak. Bunun için de araştırma geliştirme yapmak lazım. Biz de şirketlerimizde bunu yapmaya gayret ediyoruz. Ar-Ge çalışmaları neticesinde hedefimiz Türkiye'de üretilmeyen, ithal edilen bir ürün varsa bu ürünü kendi tesisimizde üretir hale gelmek. Bu konuda makine parkımıza güveniyoruz. Seçerken birçok özelliği bünyesinde barındıran hatlar seçtik. Dolayısıyla yeni ürün yapabilecek ve o ihtiyaçları karşılayabilecek donanıma sahibiz."

"Yurt dışından gelen satın alma tekliflerine sıcak bakmıyorum"

Yıldız, kurda stabilitenin önemine işaret ederek, "Bir sanayici olarak kur kaynaklı karı da zararı da istemiyorum. Düşük öngörülemeyen kurdansa yüksek öngörülen kuru tercih ederim. Türkiye'de azalan da olsa bir enflasyon var. Hiçbir şey yapmasanız ülkenin enflasyonu kadar kurun da artması gerek. Bugün yüzde 10 enflasyon öngördüğümüzde, kurun da doğal olarak 2020 sonunda 6,30- 6,40 olması gerek."

Yurt dışından şirketlerine satın alma, ortaklık veya birleşme anlamında birçok talep geldiğini, ancak bu tekliflere sıcak bakmadıklarını anlatan Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu konuda daha muhafazakar bir bakış açısına sahibiz. Biz yönettiğimiz şirketleri çocuğumuz gibi görüyoruz, sürekli üstüne koymak istiyoruz. Bazen Türkiye'de büyük şirketlerin 'bedeli verilirse şirket satılır, ticari bir kazançsa elbette ki değerlendirilir, bu bir profesyonelliktir' gibi yorumlarını duyuyorum. Biz buna bambaşka bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Biz ise bunun bir 'Türkiye'nin ihtiyacı olan ve gelecek nesillere büyüyerek devredilmesi gereken bir bayrak yarışı' olduğunu düşünüyoruz. Benim düşüncem şirketimi elimde tutabildiğim kadar tutmak. Gelen teklifleri incelediğimizde zaten bize katkı sağlayacak bir fırsat olarak görmedik. Kapıyı yüzde 100 kapatmıyorum ama stratejik anlamda grubu büyütecek bir partnerden talep gelirse düşünebiliriz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yıldızlar Yatırım, 2020'de Ar-Ge çalışmalarıyla karlılığını artıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement