Yıllar Sonra Yaptıkları "Hipokrat Yemini" Doktorları Ağlattı - Son Dakika
Güncel

Yıllar Sonra Yaptıkları "Hipokrat Yemini" Doktorları Ağlattı

Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1979-1980 döneminde mezun olan ancak 1980 ihtilali nedeniyle "Hipokrat Yemini" edemeden göreve başlayan doktorlar, uzun yılların ardından aynı fakültede buluşup yemin etti.

28.04.2019 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1979-1980 döneminde mezun olan ancak 1980 ihtilali nedeniyle "Hipokrat Yemini" edemeden göreve başlayan doktorlar, uzun yılların ardından aynı fakültede buluşup yemin etti.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi 1979-1980 dönemi mezunları, edemedikleri yemin için 39 yıl sonra bir araya geldi.

Fakültede o tarihte eğitimlerini tamamlayanlar, siyasi sorunlar ve 1980 ihtilali nedeniyle Hipokrat Yemini edemeden ve diploma töreni yapılmadan yurdun dört bir yerinde görevlerine başlamak zorunda kaldı.

Mezunlardan Doç. Dr. Ali Kurt, bir süre önce sosyal medyadan aynı dönem mezun arkadaşlarıyla iletişime geçerek, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'nın desteğiyle "1979-1980 Mezunları Vuslat Programı" etkinliği düzenledi.

Farklı kentlerdeki arkadaşlarıyla iletişim kuran doktorlardan 40'ı, cübbe giyip aileleriyle Erzurum'daki programa katıldı. Doktorlar, yıllar önce mezun oldukları fakülteyi gezip öğrencilik yıllarına geri döndü.

Rektörlük binasındaki Mavi Salon'da diploma ve mezuniyet törenine katılarak "yemin eden" doktorlar, Rektör Çomaklı, üniversitenin Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Albayrak ve Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ali Şahin'den temsili olarak diplomalarını aldı.

Program sonrası hep birlikte salon dışına çıkan doktorlar, keplerini atarak 40 yıllık hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadı.

Programda konuşan Çomaklı, 1980 yılında mezun olup hekim ordusuna katılarak ülkenin dört bir yanında insanlara hizmet eden doktorlara teşekkür ederek, "Evinize hoş geldiniz. Bu güzel beraberlik, 62 yıllık Atatürk Üniversitesi ailesi ile mezunları arasındaki çok güçlü bağın önemli göstergesidir. Hepinizle gurur duyuyoruz." dedi.

Üniversitenin mükemmel mezun profili bulunduğunu aktaran Çomaklı, siyaset, iş ve sanat dünyası gibi farklı alanlarda üniversitenin başarılı mezunları olduğunu hatırlattı.

Çomaklı, dünyada üniversite kavramının değiştiğini belirterek, "Görev süremizden bu yana üniversitemizi, temel hedefimiz olan 'III. Nesil Üniversite' olmaya taşımak üzere çok yönlü reform sürecine girmiş bulunuyoruz. Hedefimiz, üniversitemizin 64. ve 65. akademik yılına bir araştırma ve inovasyon üniversitesi olarak girmesi ve yakın gelecekte dünyanın sayılı üniversiteleri arasındaki yerini almış olması görmek." diye konuştu.

Dr. Kurt da AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşlarıyla internet ortamında birliktelik sağladıklarını anlatarak, "Yurdun her yerinden Erzurum'a gelen 110 öğrenci 1979-1980 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldu. Bu kişiler yer ayrımı yapmaksızın ülkenin çeşitli yerlerinde 40 yıl boyunca doktorluk yaptı." diye konuştu.

O dönemin mezunlarından bölüm başkanlığı, dekan, genel müdür ve rektörlük yapanlar olduğunu dile getiren Kurt, bu kişilerin, görev sürelerinde herhangi bir ciddi soruşturma, idari, tıbbi ya da mali ceza almadığını kaydetti.

"Yemin etmemenin eksikliğini hissettik"

Kurt, programa katkı ve desteklerinden ötürü Rektör Çomaklı'ya teşekkür ederek, şöyle konuştu:

"Arkadaşlarla görüşmelerimizde mezun olunca tören yapılmaması ve yemin etmemenin eksikliğini hissettik fakat biz yemin etmeyi içselleştirmiştik, bu yeminin şekli bir şey olduğunu, aslında insanın vicdanında yemini hissetmesi gerektiğini biliyorduk. Geçen 40 yılın ardından dönem arkadaşlarımızla bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz. Atatürk Üniversitesi nasıl ki üniversite kuran bir üniversite ise dahlindeki tıp fakültesi de tıp fakülteleri kuran müessese. Biz hem üniversitemiz hem de tıp fakültemiz ile gurur duyuyoruz."

Arkadaşlarıyla fakülte binasını gezdiklerini anlatan Kurt, ziyarette çok duygulu anlar yaşandığını ve arkadaşlarının gözyaşlarına hakim olamadığını ifade etti.

"Hipokrat Yemini'ne her zaman sadık kaldık"

Kurt ile aynı dönem mezunu Prof. Dr. Sami Hizmetli de Erzurum'da 40 yıl önce aynı sırada ders gördüğü arkadaşlarıyla yeniden bir arada bulunduğu için yaşadığı mutluluğu anlatarak, şöyle devam etti:

"Vuslat günümüzde bizlere çok güzel duygulu anlar yaşattılar. Mezuniyet döneminde ülkenin konumu ve siyasal sorunları nedeniyle tören yapamamıştık. Ülkemiz sıkıntılı günler yaşıyordu, okumak bile çok zordu. Bu nedenlerden dolayı 40 yıl önce mezun olduğumuzda tören yapamayıp yemin edemedik ancak her zaman Hipokrat Yemini'ne bütün arkadaşlarımızla sadık kaldık ve hizmet ettik."

Doktor Ülker Dindar da "40 yıl sonra aynı sıradaki arkadaşlarımla buluşmak, yemin edip kep atmak tarif edilemeyecek duygu. Mezuniyetimizde yemin edemeyip tören yapamamamız içimizde hep ukde kalmıştı ama biz o yemini fazlasıyla içimizde, vicdanımızda uyguladık, hep dürüst ve ilkeli davrandık." dedi.

Prof. Dr. Hidayet Akdemir de 40 yıl sonra yemin etmenin ve mezuniyet törenine katılmanın mutluluk verici olduğunu aktardı.

"Vicdanımızla yemin etmiştik, bundan dolayı içimiz rahat"

Aynı dönem mezunlarından Doktor Ayşe Özen Kıral, liseyi okul birinciliğiyle bitirip Hacettepe Tıp Fakültesini kazandığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Başörtülü olduğum için Erzurum'da daha rahat eğitim görürüm düşüncesiyle Hacettepe Tıp Fakültesi yerine Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih ettim ancak o yıllarda ülkede sorunlar vardı. Öğretim üyeleri ve hocalarımız başörtümüzden dolayı bizi çok yadırgadılar, derslerimize dahi girmek istemeyen hocalar oldu. Başörtüsü nedeniyle dışlandım ancak mücadelemden vazgeçmedim."

Özen, mezun olduktan sonra hekimlik yemini etmediklerini vurgulayarak, "Bugün çok duygulu gün geçirdik, arkadaşlarımızın hepsi ağladı. 40 yıl sonra mezuniyet törenine katılıp kep atmamız ve yemin etmemiz tarihi olay. Bizler özellikle yemin ettirilmeden, 40 yıldır doktor olarak mesleği icra ettik ama gönülden vicdanımızla yemin etmiştik, bundan dolayı içimiz rahat." şeklinde konuştu.

Yıllar Sonra Yaptıkları "Hipokrat Yemini" Doktorları Ağlattı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yıllar Sonra Yaptıkları 'Hipokrat Yemini' Doktorları Ağlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi
    15:25 Denizli'de Teknik Tekstil Semineri Gerçekleştirildi

    Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle teknik tekstil alanında bir seminer düzenlendi. Seminerde, Spinteks firmasının Genel Müdürü Yalın Aydın, carbon fiber ve kompozit tekstillerin Denizli'deki serüvenini anlattı.

  • Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'
    15:25 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: 'AK Parti belediyeciliği, gerçek belediyeciliktir'

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'da yaptığı konuşmada, AK Parti belediyeciliğinin gerçek belediyecilik olduğunu belirterek, Kastamonu'nun tüm ilçelerinin doğal gaza kavuşması için süreci takip edeceğini söyledi. Yumaklı, yerel seçimler için çalışmalara başladıklarını ve Kastamonu'nun 19 ilçesinin ve merkez ilçenin AK Parti adayları tarafından kazanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yumaklı hükümetin vatandaşın duasına ihtiyacı olduğunu ifade ederek, duaların en büyük destek olduğunu belirtti.

  • İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu
    15:24 İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü Yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu Türkiye Şampiyonası'nda birinci oldu

    İstanbul Su ve Doğa Spor Kulübü yüzücüsü Masal Özgü Koyuncu, Sakarya'da düzenlenen Paletli Yüzme Gençler Türkiye Şampiyonası'nda 50 metre ve 100 metre çiftpalet branşında birinci oldu. 14-17 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleşen şampiyonada Koyuncu, 100 metre mesafesinde Türkiye rekorunu kırdı ve milli takım barajını geçti.

  • Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı
    15:23 Edirne Belediyesi ve Pazarcılar Odası arasında pazar yerleri işletme protokolü imzalandı

    Edirne Belediyesi ile Edirne Pazarcılar Odası arasında kentteki pazar yerlerinin işletilmesine ilişkin protokol imzalandı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni protokolün hazırlandığını ve tüm sebze meyve pazarlarının düzeninden odanın sorumlu olacağını belirtti. Protokolün hayırlı olmasını dileyen Gürkan, açılışı geciken Cumartesi Pazarı hakkında da bilgi verdi. Edirne Pazarcılar Odası Başkanı Şeref Hasır ise Gürkan'a teşekkür etti. Ayrıca, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Geleceğin Yazarları Projesi Yarışması'nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

  • Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu
    15:20 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu

    Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Balıkesir'i ziyaret ederek sporcu gençlerle bir araya geldi. Edremit Gençlik Merkezi'nde gönüllü gençler, sporcular ve öğrencilerle buluşan Bakan Yardımcısı, gençlerin görüş ve taleplerini dinledi. Bakan Yardımcısı ayrıca İvrindi ilçesinde yapılan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı ve Gökçeyazı futbol sahasında çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı.

  • İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi
    15:19 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi

    İstanbul Adalet Sarayı'nda terör örgütü DHKP-C üyeleri tarafından şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz, düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Kiraz'ın adalet mirasını layıkıyla ifa etmek gerektiğini vurguladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da törene katılarak Kiraz'ın makam odasına karanfil bıraktı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu
    15:19 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen gece döneri sahur programında vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Aktaş, Bursa'nın her köşesinde gülümsediklerini ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olduklarını belirtti.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.


Advertisement