YÖK Başkanı Özvar, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantısı'nda konuştu - Son Dakika
Güncel

YÖK Başkanı Özvar, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantısı'nda konuştu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Bölgesel üniversitelerimizden kendi kurumsal potansiyelinin farkında olan, mevcut imkanları gerçekçi bir şekilde değerlendiren ve aynı zamanda vizyoner bir hedef ortaya koyan bir yönetim şekli bekliyoruz.

07.11.2022 18:19  Güncelleme: 18:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Bölgesel üniversitelerimizden kendi kurumsal potansiyelinin farkında olan, mevcut imkanları gerçekçi bir şekilde değerlendiren ve aynı zamanda vizyoner bir hedef ortaya koyan bir yönetim şekli bekliyoruz." dedi.

Özvar, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu'nda düzenlenen Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6. Dönem Toplantısı'nda, üniversitelerin bulundukları bölgenin kalkınmasına sundukları katkıyı önemsediklerini söyledi.

Yükseköğretim sistemindeki kurumsal çeşitliliği artırma yönündeki kararlılıklarının devam ettiğini dile getiren Özvar, bu hedef doğrultusunda gerekli politika adımlarını atmaktan çekinmediklerini ifade etti.

Bugün kurumsal çeşitliliği rahatlıkla konuşabilmesinin son 20 yılda yükseköğretim sisteminde yaşanan genişlemenin doğal bir ürünü olduğunu belirten Özvar, şöyle konuştu:

"Gerek Yükseköğretim Sistemine erişim, gerekse de erişim eksikliği kaynaklı yaşanan birçok dengesizlik de bu genişleme sürecinde kendiliğinden çözüm yoluna girmiştir. Bu sürecin olumlu meyvelerinden biri olarak, 2007 yılında kurulan 17 üniversiteden biri olan Bingöl Üniversitesinin, 15 yıl gibi kısa bir sürede katetmiş olduğu mesafe ve gelişmeyi bugün burada bizzat müşahede etmenin mutluluğu içerisinde olduğumu da dile etmek isterim. Üniversitemizin bu kısa süre içerisinde kurmuş olduğu fakülteler, enstitüler, araştırma merkezleri ve diğer birimlerle altyapısını önemli ölçüde tamamladığını, 84'ü ön lisans, 42'si lisans, 48'i yüksek lisans ve 16'sı doktora programı ile 15 bin öğrenciye ev sahipliği yaparak bölgesinin önemli bir eğitim ve cazibe merkezi haline geldiğini görmekteyim."

Tüm illeri ziyaret ettiğini ve kampüsleri büyük bir memnuniyetle izlediğini aktaran Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yükseköğretimi tüm yurt sathına yaygınlaştıran ve böylece erişim sorununun çözülmesine vesile olan geleceğe yönelik vizyonu ve destekleri dolayısıyla muhterem Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek isterim. Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversitelerimiz farklı kurumsallaşma düzeylerine sahiptirler. Bununla birlikte hemen hemen tamamı çok ciddi bir kurumsallaşma evresini tamamlamış durumdadır. Dolayısıyla özellikle 2006-2008 yılları arasındaki yükseköğretim kurumlarımızın kuruluş sürecinden çıkıp artık kurumsallaşma ve olgunlaşma sürecinde olduklarını memnuniyetle gözlemliyorum."

YÖK'ün ana rolünün, üniversitelerin görüş ve önerilerini alarak, bu kurumsallaşma ve olgunlaşma sürecini desteklemek olduğunu vurgulayan Özvar, olgunlaşma sürecinde bir yükseköğretim kurumunun hedefleri açısından en kritik hususun net bir misyona sahip olması olduğuna işaret etti.

YÖK ve üniversiteler arasındaki bağın ve iletişimin daha da güçlendirilmesi gerekliliğine inandığını anlatan Özvar, şunları kaydetti:

"Biz, sizlerin tabiri caizse kendi kurumsal kaderinizi çizmek konusunda bilgi temelli ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda kararlı adımlar atmanızı bekliyoruz ancak bunu yaparken hem ulusal kapasiteye katkı yapmaya, örneğin nitelikli insan kaynağı yetiştirmek, bilimsel yayın yapmak gibi devam etmeniz gerekmekte hem de gerçekten ayakları yere basan, diğer bölgelere ve yükseköğretim kurumlarına göre nispi potansiyel avantajlarınızı merkeze alan bir yaklaşımda bulunmanız gerekmektedir. Bölgesel kapasiteniz ile bölgedeki resmi ve özel aktörlerle işbirliğini muhakkak geliştirmeniz elzem görünmektedir. Özetle, bölgesel üniversitelerimizden, kendi kurumsal potansiyelinin farkında olan, mevcut imkanları gerçekçi bir şekilde değerlendiren ve aynı zamanda vizyoner bir hedef ortaya koyan bir yönetim şekli bekliyoruz."

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da toplantıda üniversitelerine ilişkin sunum yaptı.

ÜNİDAP 6. Dönem Toplantısı'na Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkari Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Munzur Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin rektörleri katıldı.

YÖK Başkanı Özvar, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantısı\'nda konuştu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YÖK Başkanı Özvar, ÜNİDAP 6. Dönem Toplantısı'nda konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da uyuşturucu ticareti yapan zanlılardan biri tutuklandı
    14:14 Erzincan'da uyuşturucu ticareti yapan zanlılardan biri tutuklandı

    Erzincan'da uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan K.E. ve M.D. isimli zanlılardan M.D. tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, yaptıkları çalışmada zanlıların araç ve ikametinde 285 sentetik ecza maddesi ele geçirdi.

  • Şanlıurfa'da dereye kapılan çocuğun arama çalışmaları devam ediyor
    14:14 Şanlıurfa'da dereye kapılan çocuğun arama çalışmaları devam ediyor

    Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, dereyi geçerken yükselen suya kapılıp kaybolan 13 yaşındaki çocuğun arama çalışmaları 7. gününde de devam ediyor. AFAD ekipleri ve bölgedeki vatandaşlar, su altında ve su yüzeyinde arama yaparak çocuğu bulmaya çalışıyor. Çalışmalar, Mardin il sınırında yoğunlaştırıldı.

  • Adıyaman'da Evlenecek Gençlere Destek Projesi Başladı
    14:13 Adıyaman'da Evlenecek Gençlere Destek Projesi Başladı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Adıyaman'da hayata geçirilen 'Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi' projesi kapsamında, genç çiftlerin evlilik öncesi eğitimleri başladı. Proje ile evlenmeyi planlayan çiftlere ekonomik, psikolojik ve sosyal destekler sunulacak. Başvurusu onaylanan çiftlere faizsiz kredi verilecek ve eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanacak. Proje kapsamında Adıyaman'da 24 çiftin başvurusu onaylandı.

  • Çin yapımı yeni enerjili araçlar Avrupa pazarında popülerlik kazanıyor
    14:13 Çin yapımı yeni enerjili araçlar Avrupa pazarında popülerlik kazanıyor

    BYD Louwman'ın Genel Müdürü Lucas Van Schijndel, Hollanda'da Çin yapımı elektrikli araç sayısının son üç yılda beş kat arttığını belirtti. BYD'nin hızlı ilerleyişi ve Avrupa'da fabrika açma planlarıyla birlikte yeni enerjili araçların Avrupa pazarında önemli bir rakip olarak konumlandığını vurgulayan Van Schijndel, Avrupa'nın elektrifikasyona geçme planları nedeniyle yeni enerjili araçların parlak bir geleceğe sahip olduğunu ifade etti.

  • Diyarbakır'da okulda temizlik malzemesinden etkilenen 12 öğrenci hastaneye kaldırıldı
    14:12 Diyarbakır'da okulda temizlik malzemesinden etkilenen 12 öğrenci hastaneye kaldırıldı

    Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan Şehit Üsteğmen Fehmi Taşkın Ortaokulu'nda 6. sınıf öğrencilerinden 12'si, temizlik malzemesinden etkilenerek zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Öğrencilerin şikayetleri üzerine okula sağlık ekipleri sevk edildi ve 12 öğrenci tedavi altına alındı.


Advertisement