YÖK Başkanı Yekta Saraç: "2017 İtibariyle Dünyada 5 Milyona Yakın Öğrenci, Kendi Ülkeleri Dışında... - Son Dakika
Güncel

YÖK Başkanı Yekta Saraç: "2017 İtibariyle Dünyada 5 Milyona Yakın Öğrenci, Kendi Ülkeleri Dışında...

YÖK Başkanı Yekta Saraç: "2017 itibariyle dünyada 5 milyona yakın öğrenci, kendi ülkeleri dışında eğitim görüyor.

13.06.2017 23:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YÖK Başkanı Yekta Saraç: "2017 itibariyle dünyada 5 milyona yakın öğrenci, kendi ülkeleri dışında eğitim görüyor. Bu rakamın 2020 yılı itibarıyla 7 milyona ulaşması beklenmekte"

"110 bin sayısını daha da çok artırmak ve dünyadaki gençlerle entegre olmak istiyoruz"

ANKARA - Yükseköğretim Kurulu Başkanı M. A. Yekta Saraç, "2017 itibariyle dünyada 5 milyona yakın öğrenci, kendi ülkeleri dışında eğitim görüyor. Bu rakamın 2020 yılı itibarıyla 7 milyona ulaşması beklenmekte. 110 bin sayısını daha da çok artırmak ve dünyadaki gençlerle entegre olmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'deki üniversitelerde eğitim gören uluslararası öğrenciler YÖK'te iftar yemeğinde bir araya geldi. İftar programında yaptığı konuşmada YÖK Başkanı Saraç, "2017 itibariyle dünyada 5 milyona yakın öğrenci, kendi ülkeleri dışında eğitim görüyor. Uluslararası öğrenciler olarak adlandırılan bu öğrenciler eğitim ve öğretim amacıyla kıtaları, ülkeleri dolaşıyor. Bu rakamın 2020 yılı itibarıyla 7 milyona ulaşması beklenmekte. 110 bin sayısını daha da çok artırmak ve dünyadaki gençlerle entegre olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Yeni YÖK olarak sizlere daha iyi eğitim verebilmek amacıyla eğitimde ve üniversite yaşamında kalite kültürünü önünüze koyuyoruz"

"Türk üniversitelerinin uluslararası çekim merkezi olmasındaki referans noktasının, sizler olduğunu biliyoruz" diyen Saraç, "Sizler ülkemizin yükseköğretimini dış dünyaya en iyi şekilde yansıtacaksınız bundan eminiz. Bu nedenle yeni YÖK olarak sizlere daha iyi eğitim verebilmek amacıyla eğitimde ve üniversite yaşamında kalite kültürünü önünüze koyuyoruz. Dünyanın her tarafından ülkemize gelen siz değerli öğrencilerimiz, ileride ülkeleriniz ve Türkiye arasında kalkınma odaklı işbirliklerinde, dayanışmada, ülkelerimiz arasında iyi ve dostane ilişkiler kurulmasında en önemli rolleri üstleneceksiniz. Kısacası, gelecekteki dünyayı sizler şekillendireceksiniz. Sizlerin eliyle şekillenecek dünyanın, barış ve sevgi haleleriyle çevrilmesini umuyoruz ve hepinizi bu yolda gönülden desteklemeye devam etmek istiyoruz. Türk yükseköğretimi, bunun için bugün de yarın da sosyal güvenlikli politikalar doğrultusunda ve hiç vazgeçmeyeceği çoğulcu demokrasi anlayışı ile kalifiye bilgiyi size sunmaya devam edecektir. Umarım, Türkiye'de üniversitelerinizde başarılı yıllar geçirirsiniz, ülkenize döndüğünüzde, her sabah, ülkeniz için neleri daha iyi yapabileceğinizi hayal eder, bu hayaller doğrultusunda çok çalışırsınız ve burada, ikinci ülkeniz Türkiye'de sizlere sunulan dostluk elini hiç unutmazsınız. Yine umarım Türkiye ile birlikte eğitim gördüğünüz arkadaşlarınız ile dostluk ilişkileriniz güçlü bir şekilde devam eder. Birlikte küresel fırsatlar oluşturursunuz ülkeleriniz ve insanlık için. Şahsiyetlerinizi, kültürlerinizi, vatanınızı ve aidiyetlerinizi korur, kollar ancak dünyayı güzelleştiren farklılıklarınızla bu dünyada var olmaya çalışır ve bunlar arasında sağlıklı dengeler kurarsınız" ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık 500 binin üzerinde de Suriyeli öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığımızın okullarında eğitim öğretim hayatına devam ediyor"

Programa katılan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ise kültürler arasındaki iletişimi, dostluğu gelecek kültürlere ulaştırmanın önemini anlatarak, şunları kaydetti:

"YÖK ve üniversiteler bu anlamda çok ulvi bir görev icra ediyorlar. Türkiye'de 110 bin misafir öğrencimiz var. Yaklaşık 500 binin üzerinde de Suriyeli öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığımızın okullarında eğitim öğretim hayatına devam ediyor. Biz bunu gelecek kuşaklar açısından önemli bir birikim olarak görüyoruz. Çocuklarımızın, öğrencilerimizin, üniversitelerimizin de bu şekilde görmesini arzu ediyoruz."

4 kıta ve 56 farklı ülkeden yaklaşık 150 öğrenci katıldı

İftar programına YÖK Başkanı Saraç'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin, Ankara'daki üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam eden 4 kıta ve 56 farklı ülkeden yaklaşık 150 öğrenci ile öğrencilerin ülkelerinin büyükelçi veya eğitim ataşesi düzeyinde yetkilileri katıldı. İftar programında, ABD, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Benin, Bosna-Hersek, Cezayir, Çin, Demokratik Kongo, El Salvador, Endonezya, Eritre, Etiyopya, Fas, Filistin, Gana, Gürcistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, Irak, İran, İngiltere, Kamerun, Karadağ, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kongo, Libya, Makedonya, Malavi, Mali, Mauritus, Mısır, Myanmar, Moğolistan, Moritanya, Nepal, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Sırbistan, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Tayvan, Tunus, Uganda, Ürdün, Yemen ve Zambiya vatandaşı öğrenciler yer aldı.

"Türkiye'yi seviyorum"

İftara katılan öğrencilerden Kırgızistanlı Nurtülek Beşeoğlu, "Bilkent'te okuyorum. Cumartesi mezun olacağım. 4 senedir buradayım. Türkiye'yi seviyorum. Özellikle Türkler bizi seviyor. Türk yemeğini seviyorum. En çok kebap seviyorum. Bölümüm işletme. İş aramaya başlayacağım. Türk dili hoşuma gidiyor çok tatlı. Bizim dilimizde sizde olan kelimeler yok. Bizim için zor olmuyor cümle mantıkları aynı. Kelimeleri ezberlemek lazım. Hiç Türkçe bilmeyen bir Kırgız yarım senede Türkçeyi öğrenebilir" diye konuştu.

Moritanyalı Dalya isimli öğrenci ise Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Uluslar arası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans yaptığını belirterek, "5 yıldır buradayım. Türkiye'yi ikinci evim gibi görüyorum. Ayrıca hiç yabancı hissetmiyorum. Güzel bir ortamdayız. Bu organizasyon çok güzel. Geçen yılda buradaydık her yıl katılıyoruz. Çok güzel çeşitli bir program. Mezun olduktan sonra bir iş tecrübem olsun isterim. Öyle döneceğim inşallah" dedi.

İftara katılan Tanzanyalı Muhsin isimli öğrenci ise yaklaşık 7 ay önce Türkiye'ye geldiğini Gazi Üniversitesi'nde Türkçe öğrendiğini sonra İstanbul'da Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde okuyacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkçe bazen zor oluyor ama genellikle kolay. Okuldan sonra ülkeme gideceğim. Çünkü yardıma ihtiyaç var. Türkiye'yi çok seviyorum. Manzara, insanlar, hayat, her şey güzel. Yemekler nefis. Bugün mutluyum. Çünkü farklı insanlar gördüm iyi bir şey."

YÖK Başkanı Yekta Saraç: "2017 İtibariyle Dünyada 5 Milyona Yakın Öğrenci, Kendi Ülkeleri Dışında...
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel YÖK Başkanı Yekta Saraç: '2017 İtibariyle Dünyada 5 Milyona Yakın Öğrenci, Kendi Ülkeleri Dışında... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 Milyar TL Borcu Ortaya Çıktı

    Alanya Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri sonrasında CHP'den seçilen Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, belediyenin borç listesini ve aylık gelir gider dengesini ana binaya astı. Listeye göre Alanya Belediyesi'nin toplamda 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu bulunuyor.

  • Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı
    22:14 Manisa Sarıgöl'de Trafik Kazası: 1 Yaralı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, motosiklet ile araç çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve hastaneye sevk edildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu
    22:11 İzmir Torbalı'da Anne Kedinin Yavrusunu Kurtarma Operasyonu

    İzmir Torbalı'da bir anne kedi, yavrusunun kuyuya düşmesi üzerine miyavlayarak bina sakinlerinden yardım istedi. Kadınlar tarafından düzenlenen kurtarma operasyonunda yavru kedi kurtarıldı ve anne kedi olay yerinden bir an olsun ayrılmadı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti
    22:11 Konya'da Otomobil Kanala Düştü, Sürücü Hayatını Kaybetti

    Konya'nın Beyşehir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil kanala düştü ve sürücü olay yerinde hayatını kaybetti. Yaşar Konur (79) idaresindeki otomobil, yoldan çıkarak önce durağa çarptı ve ardından kanala düştü. Olay yerine sağlık, trafik ve jandarma ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücü, hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti
    22:11 Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Değişti

    Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mukaddes Kılınç'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Karaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Çakır atandı.

  • TFF, 9 Süper Lig kulübünü disipline sevk etti
    22:08 TFF, 9 Süper Lig kulübünü disipline sevk etti

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuk Müşavirliği, Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş dahil olmak üzere 9 Süper Lig kulübünü Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk etti. Sevk edilen takımlar arasında talimatlara aykırı hareket, saha olayları ve çirkin tezahürat gibi nedenler bulunuyor.

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    22:08 Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Kaza, Beyşehir-Konya kara yolunun Göçü Mahallesi yol ayrımında meydana geldi. Beyşehir yönüne giden Yaşar Konur'un (79) kullandığı 35 AL 6362 plakalı otomobil, yol kenarındaki durağa çarptıktan sonra kanala düştü. Kazada yaralanan sürücü, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.


Advertisement