Yok oluştan önce son çıkış olacağız - Son Dakika
Magazin

Yok oluştan önce son çıkış olacağız

Yok oluştan önce son çıkış olacağız

Dünyada yeşil siyaset ve iklim aktivizmi giderek yükseliyor.

04.10.2020 07:47  Güncelleme: 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada yeşil siyaset ve iklim aktivizmi giderek yükseliyor. Türkiye'de de Yeşiller Partisi bu alanda politika geliştirme hedefiyle 21 Eylül'de kuruldu. Parti eşsözcüsü Emine Özkan, Yeşiller Partisi'ni diğer partilerden ayıran en temel özelliğin merkezine insanı değil doğayı alması olduğunu söylüyor ve devam ediyor: "Bu dünya hepimizin yuvası. Ancak başta iklim krizi olmak üzere birçok nedenden dolayı yuvamız yanıyor. Biliminsanlarının 'altıncı büyük yok oluş' diye tarif ettiği bu süreç adaletsizliklerin ve eşitsizliklerin derinleştiği ekolojik yıkımı gösteriyor. Ne dünya ne Türkiye bunu ciddiye alıyor. Daha fazla duramazdık. Bu sorumluluğu almamız gerekiyor."

Yok oluştan önce son çıkış olacağız
Yeşiller Partisi'nin eşsözcüleri Koray Doğan Urbarlı ve Emine Özkan.

Geç kaldık ama hızlı yol alacağız

Avrupa ve Amerika'da iklim krizi acil öncelikli bir mesele olarak görülürken Türkiye siyasetinde bunun halen konuşulmadığına dikkat çeken Özkan şunları söylüyor: "Yaşadığımız seller, dolular, artan kuraklık, kapıdaki gıda ve su krizi gibi gerçekler işin ciddiyetini yüzümüze vurmasına karşın siyasi partiler sorunları görmezden geliyor. Oysa Türkiye'de çevre hareketi uzun yıllardır kendini güçlü bir şekilde ifade ediyor. Yeşiller olarak doğa talanına karşı mücadele etmek ana duruşumuzun bir parçası. Büyümeyi tek hedef haline getiren siyasetin sonuna geldik. İklimle birlikte dönüşmeye mecburuz. Bunun savunuculuğunu siyaseten yükselteceğiz. Yok oluştan önce son çıkış olacağız. Belki bir tık geç kaldık ama bundan sonra çok hızlı yol alacağız."

Yeşiller Partisi'nin daha önce de yürüttüğü ekolojik anayasa çalışmalarını öne alacaklarını söyleyen Özkan, "Doğayı çevre olmaktan çıkarmalıyız. Bu, insanı merkeze alan bir söylem çünkü. Biz hiçbir şeyin merkezinde değiliz, doğanın parçasıyız. Anayasayı doğanın ve canlıların yaşam hakkını onlara iade edecek şekilde dönüştürmeli, doğayı kaynak, başka canlıları mal olmaktan çıkarmalıyız. Doğanın hak sorunu çözülmeden insana dair sorunlar da çözülemez. Bu kolay olmayacak. Çünkü biz nehirlerin, ormanların, hayvanların yaşamının güvence altına alınmasından bahsediyoruz" diyor.

Yok oluştan önce son çıkış olacağız

Salgının nedeni ekolojik tahribat

Geçmişteki salgınlara (kuş gribi, domuz gribi) bakıldığında hepsinin ekolojik tahribatla ilişkili olduğunu belirten Emine Özkan, "Endüstriyel tarım ve hayvancılık yöntemleri, biyoçeşitliliğin azalmasına, türlerin yok oluşuna giden süreci getiriyor. COVID-19 salgınını ekolojik tahribat ve iklim krizinden ayrı düşünmek mümkün değil. Doğa merkezli politikalar gezegenin kendisini onarmasını sağlayarak benzer küresel salgınların önüne geçebilecek ya da etkilerini hafifletebilecek alanları açacaktır" diyor.

Bu üçüncü parti

Türkiye'de 30 yılı aşkın bir süredir siyasi hayatın içinde olan Yeşiller, 1988 ve 2008 yıllarında iki kez parti kurdu. Türk siyasi tarihinin üçüncü Yeşiller Partisi ise geçen 21 Eylül'de faaliyetlerine başladı.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Yok oluştan önce son çıkış olacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti
    03:09 Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti

    Geçimini sağlamak için fotoğraflarını ve albümlerini satışa çıkarmak zorunda kalan Serpil Örümcer, yardım konseri öncesi herkese teşekkür etti. Kendisine yardım sözünde bulunan ünlü isimlerin zamanla sözlerini unuttuğunu belirten Örümcer, Cem Karaca Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde izleyicilerle dans etti. Konserde elde edilen gelirlerle Örümcer'in borçları kapatılacak.

  • Eda Ece, Kızıyla İlgili İlk Paylaşımını Yaptı
    23:09 Eda Ece, Kızıyla İlgili İlk Paylaşımını Yaptı

    Eda Ece, kızına Mina İpek adını vermesinin ardından sessizliğini bozarak sosyal medyadan paylaşım yaptı. Oyuncu, yenidoğanla ilgili esprili bir görsel paylaşarak annelik deneyimini anlattı.

  • Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını açıkladı
    21:13 Yılmaz Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını açıkladı

    Yılmaz Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada geçmişte yaşanan ilişkinin gündeme gelmesini garip bulduğunu belirterek, herkesin ve her şeyin sadece iyi yanlarını hatırladığını ve gerisini unuttuğunu söyledi. Erdoğan, Cansu Taşkın ve kardeşine dava açmayacağını da ifade etti.

  • Survivor'da Berna'nın kaşı sarıldı
    21:12 Survivor'da Berna'nın kaşı sarıldı

    Dokunulmazlık oyununda Nefise ile Berna kafa kafaya çarpıştı ve Berna kanlar içerisinde yerde kaldı. Doktorun müdahalesi sonrası Berna'nın kaşı sarıldı. Mavi Takım'da yapılan oylamada Batuhan da Yasin de 4'er oy aldı. Bu durumda takım kaptanı olan Ogeday gitme adayını belirledi. Ogeday dördüncü ve son gitme adayı olarak Batuhan'ı belirledi. Özgür, Yaman, Yunus Emre ve Batuhan gitme adayı oldu. Düelloda eşleşecek yarışmacıları Acun Ilıcalı açıkladı. Yunus Emre Yaman ile eşleşti. Özgür de Batuhan ile oynayacak.

  • Asiye Leto'nun ani ölümü ve Zeynep'in intikamı
    21:10 Asiye Leto'nun ani ölümü ve Zeynep'in intikamı

    Asiye Leto'nun ani ölümü herkesi şok eder. Jandarma tarafından gözaltına alınan Ceylan, kendisini azmettiren kişinin Zeynep olduğunu söyler. Zeynep'in tutuklanmasıyla olaylar iyice karışır. Zeynep'in cezaevinde yaşadığı sorunlar ve Halil İbrahim'in intikam planları merak konusudur.

  • Azra Akın İkinci Kez Anne Oldu
    21:10 Azra Akın İkinci Kez Anne Oldu

    2002'de Türkiye ve dünya güzeli olan Azra Akın, ikinci kez anne olmanın heyecanını yaşıyor. Kızını kucağına alan Akın, güzel haberi sosyal medya hesabından duyurdu. Bebeğin cinsiyetini doğumda öğrenmek istediklerini belirten Akın, hamilelik sürecinin zor geçtiğini ancak son birkaç haftadır iyi olduğunu söyledi.

  • Kül Masalı 8. bölümde neler olacak?
    19:09 Kül Masalı 8. bölümde neler olacak?

    Jale, odasındaki fotoğrafları gören Tufan'a beş yıl önce olanları ve işlediği suçu itiraf etmek zorunda kalır. Ancak Tufan'ın gizlice dinlediğinden haberi yoktur. Sürpriz bir ziyaretçi Tufan'ı etkisiz hale getirir ve Jale'nin sınırsızlığını gözler önüne serer. Ferman Akdağ'ın ani ziyareti ise Özge'nin annesini bulmak değil, Arat'tan para koparmak amacıyla yapılmıştır. Arat ve Jale için çember daralmıştır ve Cemil ile Müge'nin Rukiye'yi göz altına almasıyla izler hızla ilerlemeye başlar. Arat'ın karşısında Cemil ve Özge'yi bulmasıyla büyük bir yüzleşme zamanı gelmiştir.

  • Hollywood Yapımcısı Carol Baum, Sydney Sweeney Hakkında Sert Eleştirilerde Bulundu
    16:49 Hollywood Yapımcısı Carol Baum, Sydney Sweeney Hakkında Sert Eleştirilerde Bulundu

    Hollywood'un önde gelen yapımcılarından Carol Baum, Sydney Sweeney için 'güzel değil' ve 'oyunculuk yapamıyor' dedi. Baum, Sweeney'in son filmi 'Anyone But You'yu izledikten sonra bu düşüncelere vardığını belirtti. Sweeney, HBO dizisi 'Euphoria' ve 'The White Lotus' ile başarı elde etmişti.

  • Hailey Bieber, Rhode markası için elmas yüzük sergiledi
    16:32 Hailey Bieber, Rhode markası için elmas yüzük sergiledi

    Justin Bieber'ın eşi Hailey Bieber, kendi cilt bakım markası Rhode için yaptığı son fotoğraf çekiminde göz alıcı bir elmas yüzük sergiledi. Hailey, Instagram Hikayeleri'nde Rhode ürünlerini tanıtırken, fotoğrafta dikkat çeken unsur olan yüzüğüyle ilgi çekti. Hailey ve Justin'in ilişkilerinde yaşadıkları zorluklar hakkındaki dedikoduları yatıştırmak amacıyla paylaşılan fotoğraf, çiftin evliliklerini kurtarmak için çalıştıklarını gösteriyor.

  • Oyuncu İpek Tenolcay'dan evlilik itirafı: Boşanacağımızı anlayınca hamle yapıp hamile kaldım
    15:43 Oyuncu İpek Tenolcay'dan evlilik itirafı: Boşanacağımızı anlayınca hamle yapıp hamile kaldım

    Haberler.com'un YouTube kanalında yayınlanan Haber Bahane programına konuk olan oyuncu İpek Tenolcay, eşinden boşanacağını anladığı an yaptığı hamleyle hamile kaldığını itiraf etti.

  • WhatsApp, Çevrimiçi Olan Kişileri Gösteren Yeni Bir Özellik Getiriyor
    13:09 WhatsApp, Çevrimiçi Olan Kişileri Gösteren Yeni Bir Özellik Getiriyor

    WhatsApp'ın Android beta sürümünde yer alan yeni özellik sayesinde, kullanıcılar çevrimiçi olan kişilerin listesini görüntüleyebilecek. Bu özellikle birlikte kullanıcılar, kişilerin son görülme zamanını kontrol etmek zorunda kalmadan aktif olan kişilerle bağlantı kurabilecek.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesini bulmak için Müge Anlı'ya başvurdu
    11:47 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesini bulmak için Müge Anlı'ya başvurdu

    Yıllar önce Metin Akpınar'ın evlilik dışı birlikteliğinden dünyaya gelen ve açtığı babalık davasını kazanan Duygu Nebioğlu, annesini bulmak için Müge Anlı'nın programına katılarak yardım istedi.


Advertisement