"Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" - Akar - - Son Dakika
Güncel

"Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" - Akar -

"Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" - Akar -

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Trafik kazalarını önleme ve yasaları güçlendirme konusunda yapacağımız çalışmalar, ölüm ve ciddi yaralanmaları önleyecek, aynı zamanda boşa giden enerji, maliyet ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacaktır" dedi.

15.01.2014 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Trafik kazalarını önleme ve yasaları güçlendirme konusunda yapacağımız çalışmalar, ölüm ve ciddi yaralanmaları önleyecek, aynı zamanda boşa giden enerji, maliyet ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacaktır" dedi.

Akar, Türk Kızılayı'nca bir otelde gerçekleştirilen "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi" bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Kızılayı'nın misyonu gereği, dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın insan ızdırabını dindirmeyi amaçladığını, insan eliyle oluşturulan ya da doğal yollarla meydana gelen afetlerin sonuçları ile mücadele ettiğini belirterek, trafik kazalarını da insan eliyle oluşturulan bir "afet" olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

Kazaların, doğal afetlerden daha fazla sayıda can kaybına ve yaralanmalara yol açtığını dile getiren Akar, son 3 yılda 857 vatandaşın doğal afetler, 12 bin kişinin ise trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Akar, Karayolu Trafik Mevzuatındaki zayıf yönlerin ve eksikliklerin yol kullanıcılarının zarar görebilme riskini artırdığını, bu kapsamda Küresel Karayolu Güvenliği Ortaklığı işbirliğiyle, amacı emniyet kemeri ve ilgili trafik mevzuatını güçlendirmek için karar alıcıları harekete geçirmek olan "Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi"ni 1 Mayıs 2013'te başlattıklarını bildirdi.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde emniyet kemeri ile ilgili yasal boşluklar bulunduğunu aktaran Akar, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yasa ve yönetmelik değişiklik tasarısı ile emniyet kemeri takmayanlara ilişkin para cezalarının arttırılacağını, yönetmelik değişikliğiyle bazı sürücüler için var olan emniyet kemeri takma muafiyetinin de ortadan kaldırılacağını bildirdi.

Akar, toplantıya katılan TBMM İçişleri Komisyonu üyesi milletvekillerine ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerine konuyla ilgili taleplerini de ileterek, "Trafik kazalarını önleme ve yasaları güçlendirme konusunda yapacağımız çalışmalar, ölüm ve ciddi yaralanmaları önleyecek, aynı zamanda boşa giden enerji, maliyet ve zamandan tasarruf etmemizi sağlayacaktır. Gelin ülkemiz yollarında risk altındaki binlerce yaşamı birlikte kurtaralım" diye konuştu.

Akar, konuşmasında Türk Kızılayı'nın yardım ve kan toplama çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy da konuşmasında "Afetlerin en büyüklerinden bile çok daha büyük öneme sahip böyle bir konuda yapılan düzenlemeler Meclisimize geldiğinde, gerek komisyonumuzda, gerekse grup başkan vekillerimizin de destek ve katkılarıyla Meclisimizde gereken değer hakettiği şekilde verilecektir" diye konuştu.

Projeye destek veren Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Serap Şener ise emniyet kemeri takılması konusunda uygulanan muafiyete değinerek, "Hiçbir koşulu olmadan emniyet kemeri takmak zorunlu olmalıdır" dedi. Şener, yapılan trafik kontrollerinde halkın bilgilendirilmesinin de önemli bir konu olduğuna dikkati çekti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanı Hamza Altıntaş da trafik kazalarının, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın ciddi sorunları arasında yeraldığını belirtti.

Trafikteki sorunun sadece polis yoluyla çözülmesinin mümkün olmadığının altını çizen Altıntaş, yapılacak çalışmaların içinde bulunacak pek çok kurum ve kuruluş olduğunu anlattı. Altıntaş, bu kurum ve kuruluşların biraraya gelmesiyle hazırladıkları eylem planını 2012'de uygulamaya koyduklarını ifade etti.

Altıntaş, amacın trafik kazalarında yaşanan ölümleri yüzde 50 oranında düşürmek olduğunu belirterek, bu amacı yüzde 80'lere çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Hız ve kemer kontrolüyle ölümleri ciddi oranda azaltabileceklerini değerlendirdiklerini ve bu amaçla da 2013-2014'ün hız ve kemer yılı ilan edildiğini dile getiren Altıntaş, kontrol ve cezaların arttığını ifade etti.

Altıntaş, emniyet kemeri ve hız kontrolü uygulamasıyla ilgili çalışmanın 6 ilde gerçekleştirildiğini, ancak bu çalışmanın 26 ile çıkarılmasını öngördüklerini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi' - Akar - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement