Çorum'daki Yol Yapım Çalışmasında Bulunan Hitit Kılıcına Paha Biçilemiyor - Son Dakika
Yaşam

Çorum'daki Yol Yapım Çalışmasında Bulunan Hitit Kılıcına Paha Biçilemiyor

Çorum'da yol yapım çalışmaları sırasında kepçe operatörleri tarafından tesadüfen 3500 yıllık Hitit kılıcı bulundu.

19.02.2018 11:25  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yol yapım çalışması esnasında bulunan 3500 yıllık Hitit kılıcına paha biçilemezken,
Çorum Müzesi'nde sergilenen Hitit Krallarından Tuthaliya'ya ait olan tarihi kılıç büyük ilgi görüyor.

"BAŞKA ÖRNEĞİ YOK"

Çorum Müzesi Müdürü Metin Çakar; "Arkeoloji dünyası ve dünyada bu kılıcın başka örneği yok" açıklamasında bulundu.

Dünyada bir başka örneği bulunmayan kılıç, tarihin en büyük imparatorlukları arasında yer alan Hititlerin başkenti Hattuşa'da iki greyder kepçesi operatörü tarafından tesadüfen bulundu.

HİTİT KRALI TUTHALİYA'YA AİT

O dönem Köy Hizmetleri Müdürlüğü'nde görevli iki kepçe operatörü Hitit Krallarından Tuthaliya'ya ait olan tarihi kılıcı Boğazköy Müzesi'ne teslim etti. Burada yapılan incelemede Hitit dönemine ait olduğu anlaşılan kılıç, daha sonar Çorum Müzesi'ne nakledildi.

DÖVÜLEREK İMAL EDİLMİŞ

Sert bronzdan ve döküm tekniğiyle yapılan kılıcın balçak kısmında yer alan perçin deliklerinden itibaren kabzaya geçen kısmın dövülmek suretiyle yapıldığı, delik kenarlarındaki çapaklardan ve münferit çekiç izlerinden anlaşılıyor.

ADAK OLARAK SUNULMUŞ

Bulunduğu tarihten itibaren arkeoloji dünyasının da gündemine oturan kılıç, adak olarak sunulmuş. Kılıcın sol kenarına çivi yazısıyla Akadça olarak "ı-nu-ma du-ut-ha-lı-yalugal.gal kur a-as-su-wa u-hal lıQgır an-nu-tım a-naıskur be-li-su u-se-lı" yazılı cümleyi görülüyor. "Büyük kral Tuthaliya, Assuwa ülkesini yerle bir ettiği zaman bu kılıcı efendisi fırtına tanrısına adak olarak sundu" yazılı kılıcın savaş ganimeti olarak ele geçirilmesinden sonar üzerine yazıldığı tahmin ediliyor.

KUSURSUZ

60 gram ağırlığında, 70 santimetre uzunluğunda teknik ve işleme yönünden kusursuz bir simetriğe sahip olan bu kılıç Hitit tarihinin amansız savaşçısı, büyük kral Tuthaliya'nın Ege kıyılarındaki Assuwa ülkesine karşı kazandığı askeri zaferin benzersiz bir yansımasını ifade ediyor.

Henüz bir benzeri daha bulunamamış olması, kılıcı paha biçilemez kılarken bu eşsiz eser, Boğazköy-Hattuşa ve diğer Hitit şehirlerinde, bir çok gizemli arkeolojik eserin keşfedilmeyi beklediğinin en güzel ve heyecan verici kanıtı olarak ifade ediliyor.

Çorum\'daki Yol Yapım Çalışmasında Bulunan Hitit Kılıcına Paha Biçilemiyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Çorum'daki Yol Yapım Çalışmasında Bulunan Hitit Kılıcına Paha Biçilemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Meraklı: 60 gram degıldır yalnıs yazııı 7 0 Yanıtla
  • emekçi ali: müzeye koyun hemen taklidi ile değiştirilsin ingiltereye götürülsün.çabuk olunmüze müdürü bekliyor bu ganimeti. 6 0 Yanıtla
  • Antepli: Yakında çalınır. Bir an önce gidip görmek lazım avrupaya yada abd ye kacirilmadan 2 0 Yanıtla
  • samet deniz: bu bir Elf kılıcı 0 2 Yanıtla
  • ekkk: 680 gram ağırlığında sapıyla birlikte 79 santimetre 2 0
  • Senol hoca: Elifin kilici yok gardas, bebeklen oynii.. 0 0 Yanıtla
  • Derin deniz: Hititlerin kılıcı yaşadıkları dönemde beş para etmezken şimdi değer biçilemiyor.birgün birileride bizim kalıntılarımızı bulup ne diycekler acaba.bu buzulların altında yatan bir şehir yoksa bende bişey bilmiyorum.dünya ilk oluştuğunda yaşam orda iken nuh tufanı ve doğal afetlerle yaşam buraya kaymış.buzulların altı gizemli kalmış.define aramak isteyen buzulların altını arasın asıl hazine orda. 0 0 Yanıtla
  • Hattori Hanzo: 60 gram kılıç mı olur. Tahta olsa daha ağır olurdu. 0 0 Yanıtla

Advertisement