Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar Konferansı - Son Dakika
Yerel

Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar Konferansı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2014 Kültürel Etkinlikleri, yazar Nezahat Bekleyiciler'in Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar konferansıyla devam etti.

17.08.2014 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin 2014 Kültürel Etkinlikleri, yazar Nezahat Bekleyiciler'in Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar konferansıyla devam etti.

Konferansına, programla aynı ismi taşıyan kitabının hikayesini anlatarak başlayan Bekleyiciler, konu "kadınlar" olduğu için araştırma safhasının da oldukça meşakkatli geçtiğini belirtti.

Erkekler üzerine pek çok araştırma ve kayıt olduğu halde kadınlar üzerine yapılan çalışmaların sınırlı olduğunu ifade eden Bekleyiciler, çalışmalarının bu yönüyle bir ilk olduğunu savundu.

Kitapta pek çok ismin, daha sonra hazırlanan Konya Ansiklopedisi için de kaynak teşkil ettiğini aktaran Bekleyiciler, şunları kaydetti:

"Türk tarihi incelendiğinde, Türk kadını devamlı olarak yönetime ortak olmuş ve kocasının yanında yer almış. İslami dönemde bilhassa Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı devirlerinde kadının rolü had safhada. Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar'ın başında Mevlana'nın annesi Mümine Hatun'u görüyorum. O hem Sultanü'l-Ülema Bahaeddin Veled'in eşi olma şerefine erişmiş, hem de Mevlana'nın annesi  olma bahtiyarlığını yaşamıştır. Pek çoğunu eserimde zikrettiğim ulu hatunlara ait mezar, sanduka ya da türbeler içler acısı durumda. Yetkililerden konuya el uzatmalarını istiyorum."

Konya'da bir mahalleye de isim olan ve zamanın Rabiası olarak nitelendirilen Fahrün-nisa Hatun'un çok büyük hayır sahibi olduğunu anlatan Bekleyiciler, "Şimdi onun türbesi bakımsız haldedir. Lütfen buralara sahip çıkılsın. Tarihimizin güzel anıları yok olmasın. Yetkilerden ricamız, tarihi vesika hükmündeki mezar ve türbeleri restore etmeleridir. Yoksa tarihi zenginliklerimizin bir bölümü kaybolup gider" diye konuştu.

Programın sonunda yazar Melahat Ürkmez, TYB Konya Şubesi adına Bekleyiciler'e Katılım Belgesi'ni takdim etti.

Konferansa, TYB Konya Şube Başkanı Ali Köseoğlu, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayrı Erten, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Büyükşehir Belediyesi Müze ve Kütüphaneler Müdürü Hasan Yaşar, çok sayıda akademisyen, yazar, kültür adamı ve öğrenci katıldı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yolu Konya'dan Geçen Ulu Hatunlar Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement