Yorum: Türkiye'de Yerli Enerji ve Kömür - Son Dakika
Sektörel

Yorum: Türkiye'de Yerli Enerji ve Kömür

Türkiye enerji ile imtihanında çeşitli yerli yeni kaynaklar kullanarak bu imtihandan başarılı bir şekilde çıkmanın yollarını arıyor. İmtihan diyoruz çünkü Türkiye’nin enerji ithalatı ekonominin önüne yüklü bir fatura çıkarıyor ve bu fatura da bir çok alanda fedakârlıkta bulunmaya zorluyor. Cari açığa neden olan yüksek enerji faturası, yüksek kur ve yüksek faiz gibi bir çok finansal […]The post Yorum: Türkiye’de yerli enerji ve kömür appeared first on Enerji Enstitüsü.

21.01.2019 09:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye enerji ile imtihanında çeşitli yerli yeni kaynaklar kullanarak bu imtihandan başarılı bir şekilde çıkmanın yollarını arıyor. İmtihan diyoruz çünkü Türkiye'nin enerji ithalatı ekonominin önüne yüklü bir fatura çıkarıyor ve bu fatura da bir çok alanda fedakarlıkta bulunmaya zorluyor.

Cari açığa neden olan yüksek enerji faturası, yüksek kur ve yüksek faiz gibi bir çok finansal zorluk tarafından tetiklendiği için bugün enerji alanında yeni temel adımlara çok ama çok ihtiyaç olduğu gayet açıktır.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltma, bu alanda bağımsız olma çabasında olan Türkiye, yeni dönemde bir taraftan yenilenebilir enerjide yeni yol haritası çizerek diğer taraftan yerli fosil kaynak kullanımını artırarak bu potansiyelini kullanmak istiyor.

TÜRKİYE'DE KURULU GÜCÜN KAYNAK BAZLI DAĞILIMI

Türkiye'nin elektrik enerjisi kurulu gücünün 2017 yılı itibariyle kaynak bazlı dağılımına baktığımızda, söz konusu kurulu gücün yüzde 33,1'ini doğal gazın, yüzde 32'sini hidrolik enerjinin ve yüzde 21,9'ını ise kömürün oluşturduğunu görmekteyiz. Geriye kalanı ise güneş, rüzgar, jeotermal ve diğer kaynaklardan oluşmakta.

Kömüre dayalı kurulu güç içerisinde yerli kömüre dayalı kurulu gücün payı yüzde 11,6 oranındayken ithal kömüre dayalı kurulu güç ise yüzde 10,3 seviyesindedir. Söz konusu rakamlar göstermektedir ki Türkiye'nin elektrik enerjisi kurulu gücü doğalgaz ve ithal kömür nedeniyle yaklaşık yüzde 45 oranında ithal kaynaklara bağımlı bir yapıdadır.

İthal kaynaklar içerisinde doğalgaz arama çalışmalarının nasıl sonuçlanacağı, doğalgaz bulunup bulunmayacağına dair net bir bilgi olmasa da yerli kömür hakkında şunu söyleyebiliriz: Yerli kömür kaynaklarının ekonomiye katılması için yeterli imkanlara sahip bir ülkeyiz.

Diğer yandan, ithal kömür fiyatlarının dış piyasalarda belirlenmesi ve dünya enerji piyasalarında kömür ve petrol fiyatları arasında güçlü eğilim olması nedeniyle Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler açısından bu durum bir belirsizlik yani risk oluşturmakta.

Bu nedenle enerjide dışa bağımlılığı azaltma kapsamında mevcut yerli fosil kaynaklar içerisinden kömür madenlerini üretime katmanın Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanlığı'nın yeni politikaları içerisinde kritik bir önemi bulunuyor.

YERLİ KÖMÜR

Kömürün kullanıldığı sektörlere bakıldığında, kömürün yaklaşık yüzde 80 payla en fazla çevirim ve elektrik üretim alanında kullanıldığı görülmektedir.

Türkiye halen termik santrallerde kullandığı kömürün yarısını ithal etmekte. Dolayısıyla, yaklaşık olarak elektrik üretiminin yüzde 20'sini kömürden sağlayan Türkiye'nin, bu tabloyu değiştirmekten ve toplam olarak enerjiye ödediği faturayı azaltmaktan başka çaresi de bulunmuyor.

Bu kapsamda, üretime katılacak yeni yerli kaynakların başta da yerli kömüre dayalı termik santrallerin arttırılması ve buna paralel olarak ithal kömür santrallerinin yerli kömüre dayalı üretim yapan santrallere dönüşümü adına teşvik mekanizmalarının uygulanması bu dönemde önemli adımlar olacaktır.

ADIM ADIM ENERJİDE BAĞIMLILIĞI AZALTMAK

Türkiye son yıllarda doğalgaz projeleriyle bir taraftan enerji arz güvenliğini düşük maliyetle sağlamaya çalışırken diğer taraftan yerli kömür gibi fosil yakıtların kullanımını artırarak ve güneş, rüzgar gibi yenilebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payını yükselterek enerjide dışa bağımlılığını azaltma yolunda önemli adımlar atmaktadır.

Belki kısa sürede enerjide dışarıya bağımlılığı azaltmak kolay olmayabilir ama her yıl ithal edilen kaynaklarda belli oranlarda düşüş sağlanması, bir taraftan enerji ithalat faturasını azaltırken diğer taraftan da büyüyen ekonominin gerek duyduğu enerji ihtiyacının yeni yerli kaynaklarla sağlanması açısından hayati derecede önem taşımaktadır.

Bu adımlar, Türkiye'nin enerji ile imtihanında başarılı olmasının en temel şartları arasında yer alıyor.

Erdal Tanas Karagöl/

The post appeared first on .

Kaynak: Enerjienstitusu.com

Son Dakika Sektörel Yorum: Türkiye'de Yerli Enerji ve Kömür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karaman İl Su Kurulu Toplantısı Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim Başkanlığında Gerçekleştirildi
    15:56 Karaman İl Su Kurulu Toplantısı Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim Başkanlığında Gerçekleştirildi

    Karaman İl Su Kurulu Toplantısı, Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim başkanlığında yapıldı. Toplantıda su kullanımı ve sektörel sorunlar ele alındı. Sarıibrahim, yerel yönetimlere, merkezi yönetime ve bölge yönetimlerine önemli görevler düştüğünü belirtti. İlgili kurumlarca sunumlar yapıldı.

  • Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı
    15:34 Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu 4. Dönem Toplantısı Ankara'da yapıldı

    Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4. Dönem Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında 4. Dönem KEK Protokolü ve eylem planları imzalandı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması ve işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Türkiye ve Mali arasındaki ilişkilerin dostluk, barış ve karşılıklı fayda temelinde güçlendirileceği vurgulandı.

  • Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı
    14:42 Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türkiye ile Mali arasındaki ticaret hacmi 2023 yılında 255 milyon doları aştı" dedi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi
    16 Nis TÜRSAB, Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek için etkinlik düzenledi

    Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından Turizm Haftası kapsamında gençlerin sektördeki rolünü güçlendirmek ve genç istihdamı artırmak amacıyla Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde "Turizm Buluşması" etkinliği düzenlendi.

  • Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor
    16 Nis Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı Yarın Açılıyor

    Bu yıl 29’uncusu düzenlenecek Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, yarın Fuar İzmir’de düzenlenecek törenle kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Marble İzmir, 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde sektörü bir araya getiriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Marble İzmir’e 29’uncu kez ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıkları belirterek, “Fuarımızı her yıl biraz daha büyütecek, doğal taş sektörünün geleceğine İzmir’den yön vereceğiz” dedi.

  • Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi
    16 Nis Azerbaycan'da Insurtech Zirvesi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Azerbaycanlı ve Türk sigortacıların katılımıyla düzenlenen Insurtech Zirvesi'ne Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşat Nebiyev, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Taleh Kazımov ve iki ülkenin sigorta şirketlerinin yetkilileri katıldı. Etkinlikte, finans ve sigorta sektörlerinde dijital transformasyonun önemi vurgulandı ve Türkiye'nin sigorta sektöründeki tecrübesinin Azerbaycan'a katkı sağlayacağı belirtildi.

  • Türkiye'nin maden ihracatı arttı, ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntılar devam ediyor
    15 Nis Türkiye'nin maden ihracatı arttı, ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntılar devam ediyor

    Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üye Metin Çekiç, Türkiye'nin maden ihracatının arttığını ancak doğal taş ve endüstriyel madenlerde sıkıntıların devam ettiğini belirtti. İlk çeyrekte Türkiye'nin maden ihracatı geçen yıla göre yüzde 6,35 artarak 1 milyar 400 milyon dolara yükseldi. Metalik cevherler ihracatında ise yüzde 25'lik bir artış görüldü. Çin, en çok ihracat yapılan ülke oldu.

  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat Sektörü İhracatını Artırdı
    15 Nis Güneydoğu Anadolu Bölgesi Hububat Sektörü İhracatını Artırdı

    Güneydoğu Anadolu bölgesindeki hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, ilk çeyrekte ihracatını yüzde 10 artırarak 836,5 milyon dolara çıkardı. Makarna ihracatı ilk sırada yer alırken, tatlı bisküvi-gofretlerde yüzde 35, kakaolu mamullerde yüzde 45 artış yaşandı. Şekerleme ihracatı ise yüzde 120 arttı. Irak'a getirilen kısıtlamaların etkisiyle ticaret potansiyeli engelleniyor.

  • Hong Kong, Spot Bitcoin ve Ether Borsa Yatırım Fonlarına Onay Verdi
    15 Nis Hong Kong, Spot Bitcoin ve Ether Borsa Yatırım Fonlarına Onay Verdi

    Hong Kong, bölge içinde ilk kez spot Bitcoin ve Ether borsa yatırım fonları (ETF) onayları alarak kripto para dünyasında öne çıkmaya devam ediyor. Bu gelişme, Hong Kong'un bölgesel bir kripto merkezi olarak konumunu güçlendirirken, yerel ve global yatırımcılara yeni kapılar açmayı vaat ediyor.

  • 2024 Yılı İş Cinayetleri Raporu Açıklandı
    14 Nis 2024 Yılı İş Cinayetleri Raporu Açıklandı

    İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2024 yılının ilk üç ayını kapsayan İş Cinayetleri Raporu'nu açıkladı. Rapora göre ocak ayında 161, şubatta 149 ve martta 115 olmak üzere üç ayda en az 425 işçi cinayetinde hayatını kaybetti. Raporda, en çok iş cinayetinin yaşandığı il İstanbul olarak belirtildi. 70 işçinin hayatını kaybettiği İstanbul'u 33 işçi ölümü ile İzmir, 20 işçi ölümü ile Konya, 18'er işçi ölümü ile Bursa, Gaziantep ve Şanlıurfa takip etti. Ölen işçilerin 13'ü kadın, 16'sı çocuk ve dokuzu mülteci-göçmen işçilerden oluşuyor. Raporda en çok iş cinayetinin yaşandığı sektörün 105 ölüm ile inşaat, yol işkolu olduğu bilgisi verilirken; taşımacılıkta 58, tarım, orman işkolunda 39, metal işkolunda 31, konaklama işkolunda 27 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Hazırlanan raporda son 3 ayda en az 14 motokuryenin çalışırken hayatını kaybettiği, onlarca motokuryenin de iş kazası sonucu yaralandığı kaydedildi. Son 3 ayda yaşanan iş cinayetleri incelendiğinde sektörel açıdan en fazla ölüm 177 işçininin ölümüyle sanayi sektörü olurken, bunu sırasıyla 105 işçinin ölümüyle inşaat sektörü ve 105 işçinin ölümüyle hizmet sektörü takip etti. Ayrıca son 3 ayda 14 yaş ve altı 4 çocuk, 15-17 yaş aralığında 12 genç/çocuk ve 18-25 yaş aralığında 57 genç işçi hayatını kaybetti.

  • Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çeken İllerden
    14 Nis Sakarya, Türkiye'nin Otomotiv İhracatında Başı Çeken İllerden

    Sakarya, yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 336 milyon 256 bin dolarlık otomotiv ihracatı yaparak Türkiye'nin otomotiv ihracatında önde gelen iller arasında yer aldı. Sakarya, sektörel bazda en çok dış satışı otomotiv alanında gerçekleştirdi. Fransa, Sakarya'dan en fazla ihracat yapılan ülke oldu.


Advertisement