Youtube 'Uygunsuz' Çocuk Videolarına Yaş Sınırı Getiriyor - Son Dakika
Teknoloji
BBC

Youtube 'Uygunsuz' Çocuk Videolarına Yaş Sınırı Getiriyor

İnternetin en büyük video platformu YouTube, çizgi film karakterlerinin kullanıldığı cinsellik, şiddet ya da uygunsuz görüntüler içeren videolara, izleyicilerin şikâyet etmesi durumunda yaş sınırlaması getirileceğini açıkladı.

11.11.2017 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnternetin en büyük video platformu YouTube, çizgi film karakterlerinin kullanıldığı cinsellik, şiddet ya da uygunsuz görüntüler içeren videolara yaş sınırlaması getirileceğini açıkladı.

Ancak bu videoların engellenebilmesi için, önce izleyicilerin bu 'sahte' içerikleri şikayet etmesi gerekecek.

YouTube, çocukları hedef alan ve birçoğunda garip ya da uygunsuz görüntüler bulunan videolar nedeniyle bir süredir ebeveynler ve teknoloji yazarları tarafından .

Video platformu son olarak, bu tarz içeriğe sahip videoları reklamlandırmayı durdurarak, içerik yükleyicilerin bu videolardan para kazanmasının önüne geçmeye başlamıştı.

YouTube şimdi bu tarz 'uygunsuz' videolara, kullanıcılar tarafından bildirilmesi durumunda, 18 yaş sınırlaması getirecek. Yaş sınırlaması olan videolar, çocuklara yönelik YouTube Kids uygulamasındaki seçkilerden de çıkarılacak.

YouTube'un bu videoları engelleme işi için kurduğu "temizlik" ekibi ebeveynlerden oluşuyor.

"Youtube çocukları korkutmak ve sömürmek için kullanılıyor" Video platformunda animasyon filmlerden alınmış görüntülerin, seslerin arka arkaya dizildiği, konusu olmayan, sadece çocukları oyalamaya yönelik birçok video bulunuyor.

Yayıncılık ve teknoloji üzerine yazıları bulunan James Bridle, geçen haftakiYouTube'da çocukları içine çeken bu "kara delik"e dikkat çekmişti.

Bridle, çocukları hedef alan bazı videoların, şiddet ya da cinsellik içermese bile, ürkütücü, rahatsız edici ve uygunsuz olduğunu belirtti.

Bu videolar popüler içerikleri öne çıkaran algoritma nedeniyle çok sayıda çocuğa ulaşıyor. Spiderman, Karlar Ülkesi'nin (Frozen) Elsa'sı gibi karakterlerin kullanıldığı videoların izlenme sayıları milyonları buluyor.

Bridle "Bazıları YouTube'u çocukları sistematik olarak korkutmak, travmaya uğratmak ya da sömürmek için kullanıyor" diyor.

YouTube bu tarz içeriklerin üretilmesini engelleyebilmek adına, bu videolara artık reklam verilmediğini açıkladı. Ancak bu videolar sadece kullanıcıların şikayet etmesi (flag) ile belirlenebiliyor. Bu nedenle bu videoların çoğu, görüntüleri yükleyenlere para kazandırmaya devam ediyor.

YouTube'un son adımı ile artık bu videolar, 18 yaş üstü hesaplardan girilmediği sürece izlenemeyecek.

Ancak bu içerikleri kaldırmak için izleyicilerden şikayet gelmesini beklemenin yeterli olmadığını düşünenler var.

Kontrol ve engelleme ekibinin sadece insanlardan oluşacak olması da bir diğer eleştiri. Uzmanlar sorunun büyüklüğü ve videoların çokluğu karşısında insan gücünün yetersiz kalabileceğine dikkat çekiyor.

Kaynak: BBC

Son Dakika Teknoloji Youtube 'Uygunsuz' Çocuk Videolarına Yaş Sınırı Getiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor
    11:35 Fransız Geliştirici, Boykot X Uygulamasıyla Tüketicilere Bilgi Veriyor

    Kuzey Afrika asıllı Fransız Chedy el Tabaa, dünya genelinde soykırım gibi insan hakları ihlalleri ve çevreye ilişkin konular nedeniyle boykot edilen ürün ve firmalar hakkında tüketicileri Türkçe dahil 7 dilde bilgilendiren Boycott X uygulamasını geliştirdi. Uygulama, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki krizin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının desteklendiği, insan haklarının ihlal edildiği, çevre kirliliğine neden olunduğu veya hayvanlara eziyette bulunulduğu gerekçesiyle boykot edilen ürünlerle ilgili tüketicilere bilgi veriyor.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.

  • Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu
    11:09 Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu

    Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için Llama 3 tabanlı bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile Meta AI, daha fazla ülkede kullanılabilecek ve Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına adapte olabilecek. Ayrıca Llama 3 güncellemesiyle birlikte Meta AI, Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterebilecek, görüntü oluşturma süresi kısaldı ve görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF'e dönüştürebiliyor. Şirket ayrıca Meta AI'ı platformlarına entegre etmeyi ve Meta Quest VR gözlüklerinde kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

  • Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli
    09:49 Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli

    Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçilere teknoloji kullanarak destek verdiklerini belirterek, üreticilerin sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, tarım ürünlerindeki hastalık ve zararlıların takibini yapmak için Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve Dijital Kameralı Feromon Tuzaklar kullanıldığını belirtti.

  • TikTok'ta rezillikler bitmiyor! 50 yaşındaki kadının paylaşımı büyük tepki çekti
    09:15 TikTok'ta rezillikler bitmiyor! 50 yaşındaki kadının paylaşımı büyük tepki çekti

    Sosyal medya platformu TikTok'taki rezillikler sınır tanımıyor. Müzik eşliğinde dans eden bir kadının yaptığı "50 yaşındayım ama eteğin altındaki 20 yaşında" paylaşımı büyük tepki çekerken, çok sayıda kullanıcı görüntüyü paylaşıp yorum yağdırdı.

  • WhatsApp'ta durum belirteçlerinin baş harfi tekrardan küçük hale getirildi!
    09:12 WhatsApp'ta durum belirteçlerinin baş harfi tekrardan küçük hale getirildi!

    Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kullanıcısı ile en popüler anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, sürekli olarak önemli yenilikler ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Ancak bu yenilikler bazen kullanıcılar tarafından pek hoş karşılanmıyor. Son olarak bunun bir örneği daha yaşandı. Öyle ki WhatsApp uygulamasında 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' ifadelerinin baş harfi büyük olduğu için kullanıcılar tepki gösterdi. Akabinde bu yenilik geri alındı. İşte ayrıntılar… WhatsApp, son zamanlarda kullanıcı arayüzünü iyileştirmek için önemli adımlar atıyor. Özellikle Android platformunda büyük değişiklikler yapılması bekleniyor. Şirketin planı doğrultusunda geçtiğimiz günlerde bir güncelleme daha yayınlandı. Söz konusu güncelleme ile sohbetlerde karşıdaki kişinin durumunu gösteren 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' belirteçlerinin baş harfi büyük hale getirilmişti. Bu aslında pek de büyük bir değişiklik olmamasına rağmen kısa süre içinde pek çok kullanıcı tarafından fark edildi. Akabinde kullanıcılar, belirteçlerin baş harfinin büyük hale gelmesinin gözü yorduğunu söyleyerek eski haline geri getirilmesini istedi. Bugün ise şirket, artan tepkiler üzerine bir güncelleme daha yayınladı ve değişiklik geri çekildi. Aslına bakacak olursak 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' gibi belirteçlerin baş harfi Telegram ve Signal gibi rakip uygulamalarda da küçük. Bu kullanıcı deneyimi açısından önemli bir detay olarak görülüyor. Bu doğrultuda WhatsApp'ın geri adım atması kullanıcıları sevindirdi. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? WhatsApp'ın yaptığı değişiklik sizin de dikkatinizi çekti mi? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

BBC

Advertisement