Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi Dokuya Zarar Verecek Bir Durum Söz Konu Değil" - Son Dakika
Kültür Sanat

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi Dokuya Zarar Verecek Bir Durum Söz Konu Değil"

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil" "Masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur"İZMİR - Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr.

30.06.2017 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil"

"Masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur"

İZMİR - Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, son günlerde Efes antik kentindeki Celsus Kütüphanesi önünde yemek masalarının bulunduğu fotoğrafların neden olduğu tartışmalara açıklık getirerek, "Celsus Kütüphanesinde masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur. Yani orijinal taban değildir. Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil" dedi.

İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan Efes antik kentindeki Celsus Kütüphanesi önünde yemek masalarının bulunduğu fotoğrafların sosyal medyadan paylaşılması tepkilere neden olmuştu. Celsus Kütüphanesi'nin önüne kurulan giydirilmiş sandalye ve masaların bulunduğu fotoğrafı yorumlayan Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın yaptığı "Bu tür tarihi alanlarda dokuya zarar vermeyecek türden kültürel ve turistlik etkinlik yapılabilir" açıklamasını haklı bulduklarını ifade ederek, bu uygulamanın yönetmeliklere dayanarak yaklaşık 40 yıldır sürdürüldüğünü anlattı.

Bu tür etkinliklerin yalnızca Efes antik kentinde değil başka antik kentlerde de zaman zaman yapılabildiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Uhri, "Bu tür organizasyonlar Türkiye'nin tanıtımı açısından da son derece uygun. Efes'te yıllar önce Joan Baez ve New York Filarmoni konserleriyle başlayan bir furya vardı. Yüksek desibelli konserlerin zarar verebileceği düşünülerek bir ara durduruldu bu konserler, sonra tamir gördü ve devam etti. Celsus Kütüphanesinde masaların konulduğu tabanlar zaten 1970 yıllarında yapılmış betondur. Yani orijinal taban değildir. Tarihi dokuya zarar verecek bir durum söz konu değil" dedi.

Tartışmalara konu olan fotoğraftaki masa ve sandalyelerin giydiriliş biçimini görgüsüzce bulduğunu söyleyen Ahmet Uhri, "Orayla uyumayan bir görüntü olduğu için insanları rahatız edebiliyor. Bu sadece o turistleri getiren şirketin tuttuğu catering şirketiyle ilgili bir olay. Catering şirketi düğün yapar, sünnet yapar. Aynı konsepti oraya yerleştirince görgüsüzce yapılmış bir iş gibi durdu. Burada yapılması gereken catering şirketinin uyarılıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu organizasyonlara bir kriter getirmesidir" diye konuştu.

"Düğün fotoğrafı modası…"

Yeni evlenen çiftlerin antik kentlerde düğün fotoğrafı çektirmesi gibi bir modanın da olduğuna dikkat çeken Arkeologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, "Orada yeni evli bir çift dolaşırken o masa ve sandalyeleri gördülerse gerçekten düğün var sanılmış olabilir. O gelin ve damatlara da 'O gittiğiniz yeri ne kadar biliyorsunuz? ' diye sormak iterim. Onun da yarıca tartışılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: "Tarihi Dokuya Zarar Verecek Bir Durum Söz Konu Değil"
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri: 'Tarihi Dokuya Zarar Verecek Bir Durum Söz Konu Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor
    09:27 Osmanlı puşideleri Adana'da ilmek ilmek işleniyor

    Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde usta öğreticiler, Osmanlılarda mezar sandukalarının üzerine örtülen puşideleri Maraş işi tekniğiyle yeniden yapmaktadır. Puşideler, El Sanatları ve Teknolojisi Nakış Bölümü'ndeki 8 kişilik ekip tarafından özenle işlenmektedir. Bu proje, Maraş işini gün yüzüne çıkarmaktadır.

  • Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu
    09:21 Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu

    Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, kentin önemli tarihi yapılarından Üç Kümbetler ve çevresinde incelemelerde bulundu. Vakıflar Bölge Müdürü Murat Uslu, Çifte Minareli Medrese ve Erzurum Kalesi ile aynı tarihi doku içerisinde yer alan Üç Kümbetler ve çevresindeki çalışmalar hakkında Vali Çiftçi'ye bilgi verdi.

  • Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor
    09:00 Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor

    Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırındaki Albayrak Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildiği için restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.


Advertisement